Radio Pretoria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Radio Pretoria
Slagzin Die beste in Afrikaanse luistergenot
Lancering 18 september 1993
Genre(s) Christelijke muziek in het Afrikaans, Nederlands en Engels
Website radiopretoria.co.za
Uitzendgebied
Uitzendgebied Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Frequenties Flag of Pretoria.svg PTA 104.2 FM
en andere frequenties in Noordwes, de Noordelike Provinsie, Oos-Transvaal en Gauteng
Satelliet: Afrika en Europa
Internet: wereldwijd
Portaal  Portaalicoon   Media

Radio Pretora is een gemeenschapsgeoriënteerd radiostation in Pretoria, Zuid-Afrika. Het radiostation richt zich op de Boere-Afrikaner gemeenschap in Zuid-Afrika. Het station zendt 24 uur per dag uit en is via de FM te beluisteren in het gebied van de oude Transvaal-provincie. Deze omvat thans de provincies Gauteng, Noordwes, Limpopo en Mpumalanga. Daarnaast is de zender te beluisteren via satelliet in Afrika en in het grootste deel van Europa, terwijl het station in de rest van de wereld via het internet te horen is. Het radiostation trekt vooral luisteraars in Namibië, Nederland, Zuid-Afrika en landen waar veel geëmigreerde Afrikaners wonen.

Geschiedenis[bewerken]

Radio Pretoria heeft, ondanks zijn korte leeftijd, al een zeer bewogen geschiedenis achter de rug.

Ruzie met de Nasionale Party[bewerken]

Radio Pretoria is in 1993 gesticht door de Afrikaner Kultuurbond, die geleid werd door de Afrikaner dominee Mossie van den Berg. Direct van het begin af was het radiostation controversieel, omdat de regerende Nasionale Party het station een mondstuk vond van de Konservatiewe Party,[1] deze partij was ten tijde van de afbraak van de apartheid een verklaard tegenstander van de NP-ANC-coalitie. Het station kreeg echter wel een vergunning om 10 uur per dag uit te zenden, onder de voorwaarde dat de programmering erop gericht was om de Bibliathon '94 van het Bybelgenootskap van Suid-Afrika te bevorderen. Met deze voorwaarde ging de leiding van Radio Pretoria akkoord. Dus op 18 september 1993 kon Radio Pretoria beginnen met uitzenden, nadat het officieel was geopend door Generaal Constand Viljoen, de latere stichter van Vrijheidsfront Plus. Aan mankracht had het station geen gebrek, omdat de Transformasie bij de Suid-Afrikaanse Uitsaaikorporasie reeds was begonnen, waardoor er genoeg Afrikaanstalige presentatoren vrijkwamen om uitzendingen op Radio Pretoria te verzorgen.[2]

Toen het ministerie van Binnenlandse Zaken erachter kwam dat Radio Pretoria niet voldeed aan de voorwaarde om het Bibliathon '94 te promoten, besloot de minister van dit ministerie de tijdelijke zendvergunning in te trekken en hij beval het station te sluiten. Dit, slechts drie dagen na het verlenen van de vergunning. Maar het radiostation liet zich niet zo maar sluiten. Vele aanhangers van het radiostation kwamen naar de studio, legden een hek eromheen en bewaakten de plek met vuurwapens, zodat werd voorkomen dat de autoriteiten het station konden sluiten.[3]

De maanden erna bleef het station verwikkeld in een strijd om de vergunningen. Het station bleef echter uitzenden, dit kon, doordat aanhangers van Radio Pretoria het gebouw bleven bewaken.[4]

Ruzie met het ANC[bewerken]

In 1995 ontving Radio Pretoria zijn eerste eenjarige uitzendlicentie, die de daaropvolgende twee jaren verlengd werd. In 1999 werd echter Radio Pretoria's eerste aanvraag om een ​​vierjarige licentie geweigerd en moest het station verschillende rechtszaken beginnen om zijn uitzendrechten te behouden. Meer dan acht jaar zou deze strijd duren, maar uiteindelijk werd in 2007 door vijf Bloemfonteinse rechters unaniem beslist dat de redenen, die de Zuid-Afrikaanse regering aandroeg voor afkeuring van de aanvraag, verworpen werden. De rechtbank besliste hierop dat de aanvraag goedgekeurd had moeten worden en dat de overheid de kosten van de rechtszaak moest betalen.

Radio Pretoria is erin geslaagd, te midden van deze lange langdurige strijd in de rechtbanken van Zuid-Afrika, die ettelijke miljoenen Randen gekost hebben, ondertussen te groeien en de standaard van zijn uitzendingen en programma's te verhogen.

Huidige ontwikkelingen[bewerken]

In Zuid-Afrika beschikt Radio Pretoria over een aantal radiotorens, die het grootste deel van de oude provincie Transvaal dekken en duizenden andere luisteraars worden bereikt door middel van satellietontvangst.

Aan het einde van 2008 heeft het station meer dan veertig vaste medewerkers in dienst, terwijl nog eens ongeveer vijftig medewerkers hun diensten gratis aanbieden.

Radio Pretoria gebruikt Afrikaans als voertaal en biedt een grote verscheidenheid aan programma's.

Luisteraars en muziek[bewerken]

De luisteraars van Radio Pretoria in Zuid-Afrika en Namibië zijn over het algemeen conservatief-christelijke Afrikaners. Ook buiten Zuidelijk Afrika trekt Radio Pretoria luisteraars. Over het algemeen zijn dit geëmigreerde Afrikaners, die in Anglo-Amerikaanse landen wonen.

Opmerkelijk gezien trekt Radio Pretoria ook veel conservatief-christelijke luisteraars in Nederland. Vooral in plaatsen uit de Bijbelgordel luisteren veel mensen naar Radio Pretoria, wegens het gebrek aan een Nederlandstalig conservatief-christelijk radiostation. In dorpen zoals Staphorst en Genemuiden verstaan mensen vaak geen Engels en wel Afrikaans en doordat Afrikaans dichter bij het Nederlands staat dan het dialect, wat in de contreien van Staphorst en Genemuiden wordt gesproken, verstaan de mensen gemakkelijk Afrikaans.[5] Zij luisteren vooral via de satelliet en in mindere mate via het internet.

Wegens de conservatief-christelijke achtergrond van het radiostation en haar luisteraars controleert Radio Pretoria haar muziek streng op "eventuele schokkende teksten". De muziek, die wordt gedraaid, is vooral Afrikaans- en Nederlandstalig. Daarnaast wordt er ook - in mindere mate - muziek in het Engels, Duits en Frans gedraaid.

Overige activiteiten[bewerken]

Naast het radio maken is Radio Pretoria ook zeer actief als culturele instelling voor de Afrikaner-Boere cultuur. Zo geeft zij elke vier maanden het tijdschrift Vasbyt uit.

Politiek[bewerken]

Daarnaast komt ook het vernieuwen van het Afrikaner nationalisme aanbod. Radio Pretoria onderhoudt goede banden met de Orania Beweging van het Afrikanerdorp Orania en ook ondersteunt zij het werk van de Volksraad Verkiesings Kommissie, die in 2011 verkiezingen organiseert voor een Afrikaner Volksraad, welke - wettelijk verankerd - het belangrijkste Afrikaner adviesorgaan van de Zuid-Afrikaanse overheid moet worden. Tevens is dit de eerste stap op weg naar zelfbeschikking. Hoewel dit een van de Mensenrechten is, ligt dit zeer gevoelig in Zuid-Afrika, wegens het apartheidsverleden. Toch ondersteunt Radio Pretoria initiatieven voor Afrikanerzelfbeschikking, zoals Orania, de Volksraad en het Volkstaat-idee. Ook is Radio Pretoria tegenwoordig een spreekbuis van de gematigde conservatieve partij Vrijheidsfront Plus.

Varia[bewerken]

  • Op 16 december 2008 stemden meer dan 82.000 mensen in het buitenland af op de speciale uitzendingen van Radio Pretoria ter ere van Geloftedag.