Radio Veronica (Talpa Radio)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Radio Veronica (Sky Radio))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Radio Veronica
Logo
Voormalig Radio Veronica (kabel)
Slagzin WE. LOVE. MUSIC
Lancering 31 augustus 2003
Eigenaar Talpa Radio
van Talpa Network
Nethoofd Paul Römer
Director Radio & TV Talpa Network
Rob Stenders
Radio Director Radio Veronica
Uitzendgebied
Land Nederland
Uitzendgebied Landelijk op FM (behalve in Limburg), DVB-T en DAB+.
In Europa via de satelliet.
Wereldwijd via internet.
En via de kabel e.d.
Frequenties (FM) [2] FM:

Zendmast
Amsterdam
Arnhem
De Lutte
Den Helder
Emmen
Goes
Groningen
Hilversum
Lelystad
Loon op Zand
Markelo
Megen
Mierlo
Roosendaal
Rotterdam
Smilde
Terneuzen
Vlissingen
IJsselstein

frequentie
91,6 MHz
97,7 MHz
103,1 MHz
89,1 MHz
94,0 MHz
96,6 MHz
103,4 MHz
95,5 MHz
103,0 MHz
96,3 MHz
103,1 MHz
103,1 MHz
97,7 MHz
103,5 MHz
103,2 MHz
103,2 MHz
103,3 MHz
97,1 MHz
97,8 MHz

DVB-T Bouquet 2 (gecodeerd, te beluisteren met een Digitenne abonnement)
DAB+ VHF-kanaal 11C (220,35 MHz)
Satelliet:
Astra 3B (23.5°O) 11,915 GHz/H

Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Radio Veronica is een Nederlandse commerciële radiozender van Talpa Radio, die voornamelijk pop- en rockmuziek van de jaren 70, 80, 90 uit de 20e eeuw en later draait.

Het station is in zijn huidige vorm ontstaan op 31 augustus 2003 door een samenvoeging van de kabelzender Radio Veronica van de Vereniging Veronica en Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender van Sky Radio. In ruil hiervoor kreeg de Vereniging Veronica 3,5% van de aandelen van de Sky Radio Ltd. in handen. In 2006 werd dit belang uitgebouwd tot 10%, nadat de Telegraaf Media Groep NV samen met ING de Sky Radio Groep overnam en deze in Sienna Holding BV (handelend onder de naam Sky Radio Groep) onderbracht. In 2007 verkreeg de Telegraaf Media Groep NV 85% (inmiddels 90%) van het bedrijf in handen en daarmee de beheersing over het bedrijf.

Op 1 oktober 2016 fuseerde de Sky Radio Group met de 538 Groep. Beide bedrijven gingen per 9 januari 2017 verder onder de naam Talpa Radio. Sinds 1 april 2021 zijn Rob Stenders en Caroline Brouwer de zendermanagers van Radio Veronica.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Veronica (media) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vanaf 2003 was Uunco Cerfontaine programmadirecteur van Radio Veronica. Begin 2013 werd hij vervangen door Niels Hoogland. Onder zijn leiding ging het station een nieuwe koers varen. Dit betekende onder andere het ontslag voor Erwin Peters, Bart van Leeuwen, Luc van Rooij en Dennis Hoebee. De koerswijziging zorgde echter niet voor een hoger marktaandeel. Tussen januari 2013 en oktober 2014 was het marktaandeel met twee procent gedaald. In het najaar van 2014 werd besloten om Jeroen van Inkel te vervangen voor Rob van Someren, terwijl programmadirecteur Hoogland plaats moest maken voor Erik de Zwart.

De zwart presenteerde op 2 februari 2015 een nieuwe programmering. Hierin keerde oude items, zoals "De Stemband", "De plaat en zijn verhaal" en het Veronica FM-programma Rinkeldekinkel terug. De Zwart haalde ook Van Leeuwen en Hoebee terug.

Na de fusie tussen de Sky Radio Group en de 538 Groep veranderde de strategie van het radiomerk opnieuw. De Zwart, Van Leeuwen en Rick van Velthuysen moesten weg, terwijl Niek van der Bruggen, Dennis Ruyer en Jeroen Nieuwenhuize naar de zender werden gehaald. Daarnaast werd Cerfontaine opnieuw aangesteld als directeur van de zender. De nieuwe programma werd aan het begin van 2017 ingevoerd, maar wijzigde in oktober van dat jaar alweer toen Giel Beelen De Veronica Ochtendshow op zich nam en Van der Bruggen de middagshow ging doen. Nieuwenhuize verdween uit het uitzendschema en vertrok naar zusterzender Radio 10.

Na de overstap van de heren Genee, Derksen en Van der Gijp met hun programma Voetbal Inside van RTL 7 naar Veronica (TV) werd er op 7 januari 2019 ook een radioprogramma gelanceerd van het populaire praatprogramma. Genee nam ook de presentatie van de radiovariant voor zijn rekening, die dezelfde naam als het televisie programma zou krijgen: Veronica Inside. Hij werd daarbij bijgestaan door de ervaren sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn, terwijl Celine Huijsmans de nieuwslezers zou worden. Van Baarlen werd op 27 maart 2020 ook aangesteld als Interim Radio Director.[1] Derksen en Van der Gijp kregen geen rol in het programma.

Op 28 april 2020 kondigde Veronica aan dat een oud item terug zou keren op de radio, "De Veronica Snipperhit".[2] In de zomer van 2020 werd bekend dat Beelen na drie jaar de radiozender zou verlaten.[3] Later werd bekend dat Veronica Inside per 2 november van de middag naar de ochtend zou verhuizen om daar de vrijgekomen plek in te vullen.[4] De Veronica Middagshow verving op haar beurt VI als middagprogramma van Radio Veronica. Dit programma werd aanvankelijk gepresenteerd door Ruyer en Huijsmans, later sloot Henk Blok zich als nieuwslezer aan bij het programma.[5] In februari 2021 werd Ruyer vervangen door Tim Klijn.[6]

Ook in 2021 werden weer de nodige veranderingen doorgevoerd bij Veronica. Zo keerde Rob Stenders na 25 jaar terug op de zender, waar hij als Radio Director en dj aan de slag zou gaan.[7] Hij bracht de nodige veranderingen aan in de programmering met onder andere programma's van Danny Vera, Ronald Giphart en Ed Struijlaart. Aan het einde van het jaar stopte het ochtendprogramma Veronica Inside. Hierdoor schoof Klijn door naar de ochtendshow en nam Marisa Heutink de middagshow over.[8] Onder leiding van Stenders werd er een nieuwe schijf in het leven geroepen, Veronica's Oorkonde, waarmee artiesten worden gesteund die het laatste zetje verdienen.[9]

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Programmadirecteur[bewerken | brontekst bewerken]

Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.

Diskjockeys[bewerken | brontekst bewerken]

Bekijk deze pagina voor een overzicht van de diskjockeys van Radio Veronica

Huidige[bewerken | brontekst bewerken]

Zenderstemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.

Nieuwslezers[bewerken | brontekst bewerken]

Het nieuws op Radio Veronica wordt verzorgd door het ANP, dat ook onderdeel is van Talpa. De nieuwsbulletins worden voorgelezen door nieuwslezers van het ANP, maar tijdens de ochtend- en middagshow door een vaste nieuwslezer van het programma. De weerberichten worden verzorgd door Weer.nl.

De nieuwslezers zijn:

 • Florentien van der Meulen (2020-heden, De Veronica Ochtendshow: Ook Goeiemorgen)
 • Siets Roskam (2021-heden, overdag)
 • Marcel Barendse (2021-heden, invaller)
 • Annemarie Brüning (2021-heden, invaller)

Programmering[bewerken | brontekst bewerken]

Bekijk deze pagina voor een overzicht van de programmering van Radio Veronica

Radio Veronica kent een horizontale programmering, zoals bij meerdere radiozenders gebruikelijk is. Op 4 januari 2022 werd een nieuwe programmering gepresenteerd die op maandag 10 januari 2022 van start zou gaan.[18][19]

De weekprogrammering van Veronica start met De Veronica Ochtendshow: Ook Goeiemorgen, die wordt gepresenteerd door Tim Klijn met Niels van Baarlen en Rick Romijn als sidekicks en Florentien van der Meulen als vaste nieuwslezer. Het ochtendprogramma wordt uitgezonden van 06.00 tot 09.00 uur. Daar aan voorafgaand is Niels van der Veen nog een uur te horen. Eerder waren onder andere Giel Beelen, Jeroen van Inkel en Wilfred Genee te horen als presentator van een ochtendprogramma op Radio Veronica. Na Klijn is Marisa Heutink te horen met Marisa's Goud van Oud, zij volgde Dennis Ruyer op die terugkeerde naar zusterzender Radio 538. Om 12.00 uur neemt Martijn Muijs het over met een twee uur durend programma genaamd De Piepshow. Vervolgens neemt Rob Stenders plaats achter de microfoon met Caroline Brouwer als zijn sidekick in het programma Bonanza. Na een jarenlange, dagelijkse samenwerking met Coen Swijnenberg presenteert Sander Lantinga per 3 oktober 2022 solo een middagprogramma op Veronica, genaamd Werktitel. Carsten van Dijk en Siets Roskam zijn respectievelijk zijn sidekick en nieuwslezer. In het verleden presenteerde onder andere Niek van der Bruggen, Klijn, Genee en Heutink een middagprogramma op de zender. Van 18.00 tot 19.00 uur is Veronica Anthems te horen op de zender, gepresenteerd door Sander Hoogendoorn. Hoogendoorn neemt daarna ook de presentatie tot 21.00 uur voor zijn rekening. Vanaf 21.00 uur is Willem Dorelijers twee uur lang te horen, voordat Johan Derksen de dag afsluit met zijn programma Muziek voor Volwassenen. Na middernacht is er non-stop muziek te beluisteren op de zender.

Op vrijdag wijkt de programmering lichtelijk af. Zo is Lantinga op vrijdag niet op Veronica te horen, maar op Radio 538. In plaats van Werktitel is dan XXL Bonanza te horen op Veronica. Vanaf 19.00 uur is Frank van der Lende te horen met Soundz Live. Aansluitend is Bas van Teylingen te horen met Ik Vraag Dit Voor Een Vriend, wat tot 23.00 uur geprogrammeerd staat. Derksen sluit ook de vrijdag af met Muziek voor Volwassenen. 's Nachts presenteert Leo Oldenburger Het Nachtverblijf van de Hits van 00.00 uur tot 02.00 uur en daarna presenteert Bram Molenaar Het Ministerie van Aangeschoten Zaken van 02.00 tot 04.00 uur.

In het weekend is er een afwijkende programmering. Op zaterdagochtend presenteert Van der Veen De Veronica Ochtendshow: Ook Hier Goeiemorgen tussen 08.00 en 10.00 uur. Maurice Verschuuren heeft op zaterdag het tijdslot 10.00 tot 12.00 uur voor zijn programma Verschuuren's Goud van Oud en op zondag presenteert Danny Vera Vera's Vintage Vibes. Gedurende het weekend presenteert de teruggekeerde Dennis Hoebee een programma tussen 12.00 en 14.00. Daarna zijn Jeroen Drogt (14.00 tot 16.00 uur) en Ronald Giphart te horen (16.00 en 18.00 uur) met respectievelijk De Weekend Bonanza en Phil Collins Zegt Sorry. In de avonduren zijn verschillende programma's te horen op beide dagen. Ed Struijlaart (18.00 tot 20.00 uur) en Martijn Richters (20.00 tot 21.00 uur) presenteren op beide dagen een programma. Op zaterdag is Arjan Snijders te horen tot 23.00 uur met De Top 1000 Allertijden Allertijden en op zondag doet Bas van Teylingen dit met Ik Vraag Dit Voor Een Vriend. Tineke de Nooij sluit beide dagen af met een programma tot middernacht. In de nachtelijke uren zijn Jannes Drop (zaterdag, 00.00 tot 02.00 uur) en Lisanne Bronkhorst (zondag, 00.00 tot 02.00 uur) te horen.

Lijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige[bewerken | brontekst bewerken]

 • 00s Top 500
 • 70s Top 270
 • 80s Top 880
 • 90s Top 590
 • Album Top 1000 allertijden
 • Album Top 750
 • De Download Top 750
 • Download Top 1000 allertijden
 • Festival Top 500
 • Top 40 Hitdossier
 • RockHits Top 500
 • Soulshow Top 100
 • Top 500 van de 21ste eeuw

Acties[bewerken | brontekst bewerken]

De Snipperhit[bewerken | brontekst bewerken]

Dit geluidsspel wordt meerdere keren per jaar gespeeld op Radio Veronica. De Snipperhit is een van de oudste radiospellen van Nederland. Het draait om een ultra kort muziekfragment dat moet worden geraden door de luisteraar. De jackpot begint bij 150 euro en daar komt bij elk fout antwoord hetzelfde bedrag bij. Het spel wordt iedere werkdag tussen 07.00 en 18.00 uur gespeeld. Na het stoppen van de radiovariant van Veronica Inside in 2020 is de Snipperhit niet meer teruggekeerd.

De Stemband[bewerken | brontekst bewerken]

De Stemband is een radiospel bij Radio Veronica waarin de stemmen van bekende Nederlanders moeten worden geraden. Ieder uur maken de luisteraars kans op de jackpot met een hoofdprijs die kan oplopen tot 25.000 euro. Het spel werd een periode per jaar iedere werkdag tussen 07.00 en 18.00 uur gespeeld.

Digitale zenders[bewerken | brontekst bewerken]

Radio Veronica heeft een aantal digitale non-stop muziekzenders die via het internet te beluisteren zijn:

Podcasts[bewerken | brontekst bewerken]

Aan Radio Veronica zijn ook enkele podcasten verbonden. Deze zijn terug te luisteren op o.a. de Talpa muziekdienst Juke.

 • Littekens. Iedereen heeft ze, littekens. Wilfred Genee bespreekt de zichtbare en onzichtbare littekens met bekende Nederlanders.
 • Stenders Spraakvermaak. Rob Stenders nodigt een boeiende gast uit bij hem thuis voor een goed en eerlijk gesprek.
 • De wereldbol van Martijn Kardol. Elke week neemt Martijn Kardol de week op geheel eigen wijze door in de Middagshow van Radio Veronica.
 • De Veronica ochtendshow en Vera’s vintage Vibes. Gehele radioshow in een podcastvorm.
 • Veronica Legends top 250. Is de gehele lijst terug te luisteren in podcastvorm.

Pay-off[bewerken | brontekst bewerken]

 • 2003-2010: 80's & 90's hits
 • 2010-2014: Alleen echte hits!
 • 2014-2015: Niet stil te krijgen!
 • 2015-2017: De hits van je leven
 • 2017-2018: De beste pop en rock hits
 • 2018-2019: Dit is Veronica!
 • 2019-heden: We. Love. Music

Beeldmerk[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Marconi Award[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 won Michiel Veenstra als werknemer van Radio Veronica de Marconi Award voor Aanstormend Talent. Verschillende oud-medewerkers ontvingen een Marconi Oeuvre Award, zoals Rob Stenders, Erik de Zwart en Jeroen van Inkel.

Gouden RadioRing[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 won Somertijd als eerste Radio Veronica programma een Gouden RadioRing voor beste programma. Ook een jaar later wist Veronica deze prijs in de wacht te slepen met het programma Rick in de Morgen. Dat jaar won Rob van Someren de Zilveren RadioSter. Pas in 2019 werd er weer een RadioRing gewonnen, ditmaal door Veronica Inside. Wilfred Genee was genomineerd voor een Zilveren RadioSter, maar verloor van Bram Krikke.