Radnorshire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Radnorshire
Wapen van Radnorshire
Gebied van het historische Radnorshire

Radnorshire (Welsh : Sir Faesyfed) is een der 13 historische graafschappen van Wales. Volgens de volkstelling van 2011, had het graafschap 25.821 inwoners. Het maakt nu deel uit van het bestuurlijke hoofdgebied Powys, waarvan het het centrale gedeelte is.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het wordt in het noorden begrens door Montgomeryshire en Shropshire, in het oosten door Herefordshire, in het zuiden door Brecknockshire en in het westen door Cardiganshire. New Radnor was de hoofdplaats, alhoewel het bepaalde bestuurlijke bevoegdheden deelde met Presteigne. Het gebied stemde grotendeels overeen met het Welshe Rhwng Gwy a Hafren dat bij Engeland gevoegd werd op het einde van de 11e eeuw. Radnorshire is steeds een arme streek geweest, die een bescheiden rol in de geschiedenis speelde.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Radnorshire op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.