Radolfzeller Aach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Radolfzeller Aach
De Radolfzeller Aach
De Radolfzeller Aach
Lengte 32 km
Debiet 9,22 m³/s
Stroomgebied 261 km²
Bron Aachquelle
Monding Bodenmeer
Stroomgebied van de Rijn
Afvloeiing via RijnNoordzee
Bij de Aachquelle
Bij de Aachquelle
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Radolfzeller Aach is een 32 kilometer lange rivier in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De bron bevindt zich in Aach, en staat ook wel bekend als de Aachquelle. De monding bevindt zich bij Radolfzell am Bodensee, hier mondt hij uit in het Bodenmeer.

Verloop[bewerken]

De Aachquelle
Kaart van het verloop van de Radolfzeller Aach

De bron van de Radolfzeller Aach, de Aachquelle bevindt zich in Aach. Hier ontvangt de rivier water van een ondergrondse loop van de Donau. Dit Donauwater is afkomstig uit de Donauversickerung of Donauversenkung. Hier bevinden zich een aantal zinkgaten. Op deze plekken zinkt de Donau de grond in en komt later weer op plekken zoals de Aachquelle weer aan het oppervlakte. Nadat de Radolfzeller Aach de bron heeft verlaten en zich voortzet als een rivier, splitst hij zich in twee takken.

Een van deze takken drijft het molenrad van de "Jägersmühle" aan. Hier is tevens een vistrap gerealiseerd. Verder stroomafwaarts, nadat hij Aach heeft verlaten is er ook een vistrap gerealiseerd; in een oude loop van de Radolfzeller Aach bevindt zich de vistrap. Later kruist de nieuwe loop de oude loop door middel van een soort aquaduct. Later komen deze twee lopen weer bij elkaar. Verder stroomafwaarts begint hij Volkertshausen te bereiken. Hier splitst hij zich weer in twee vertakkingen.

Stroomafwaarts komen deze twee vertakkingen wederom weer bij elkaar. Kort nadat de rivier Volkertshausen heeft verlaten, stroomt hij veelal door bossig gebied. Totdat hij het meer verstedelijkte gebied van de stad Singen bereikt. Hier is hij zowel vroeger als in het heden van belang om molenraden van watermolens aan te drijven. Kort nadat hij het stedelijke gebied van Singen heeft doorstroomt, begint hij het natuurgebied Radolfzeller Aachfried te bereiken. Hier mondt hij tevens uit in het Bodenmeer.

Geografie[bewerken]

  • Het stroomgebied van de Radolfzeller Aach heeft een oppervlakte van 261 km². Aangezien de Radolfzeller Aach 130 dagen per jaar volledig door de Donau wordt gevoed, behoord de bovenloop van de Donau in de facto tot het stroomgebied van de Radolfzeller Aach en zo tot het stroomgebied van de Rijn. Als je het stroomgebied van de bovenloop van de Donau meerekent, heeft het stroomgebied van de Radolfzeller Aach een oppervlakte van 1.560 km².
  • Aangezien de Radolfzeller Aach ontspringt op een hoogte van 475 meter boven zeeniveau en uitmondt op een hoogte van 395 meter boven zeeniveau, heeft de rivier een verval van 80 meter.
  • De rivier loopt geheel door Duitsland, door de deelstaat Baden-Württemberg.
  • De Radolfzeller Aach begint bij Aach, deze bron wordt ook wel de Aachquelle genoemd. En de Radolfzeller Aach mondt uit in het Bodenmeer, in het natuurgebied Radolfzeller Aachfried.

Afvoer[bewerken]

Het gemiddelde debiet van de Radolfzeller Aach bedraagt bij Rielasingen-Worblingen zo'n 9,22 m³/s. In droge perioden bedraagt het debiet maar echter 3,81 m³/s, terwijl er in natte perioden zo'n 22,8 m³/s wordt afgevoerd. In uiterst droge perioden kunnen er lage afvoeren zoals 1,71 m³/s verwacht worden, terwijl in uiterst natte perioden een afvoer van 38,6 m³/s niet ongehoord is.