Raet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Raet is een Nederlands softwarehuis dat is gespecialiseerd in de automatisering van loon- en salarisadministratie en personeelsbeheer. Het is één van de eerste bedrijven in Nederland dat dergelijke taken verrichtte. Raet zetelt in Amersfoort.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is voortgekomen uit de Heidemij. Deze organisatie nam reeds in 1957 haar eerste (mainframe-)computer in gebruik. In 1965 nam ze het besluit om een rekencentrum op te richten. Dit heette: Rekencentrum voor Administratie, Efficiency en Techniek. De afkorting Raet vindt hier haar oorsprong. In 1966 werd het in gebruik genomen.

In 1970 werd Raet door Heidemij verkocht, en het werd een zelfstandige onderneming. Er volgde een aantal overnames. In 1988 werd het Algemeen Rekencentrum (ARC) van de Algemene Bank Nederland te Amstelveen overgenomen en in 1989 de automatiseringsafdeling van de verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer.

In 1995 namen Getronics en Roccade elk 50% van de aandelen Raet over, terwijl in 1996 alle aandelen in handen van Getronics kwamen. In 2003 werd Raet door Getronics verkocht aan de investeringsmaatschappijen AlpInvest en Advent International.[1] Verdere overnames betroffen onder meer het loonverwerkingssysteem voor de non-profitmarkt (van Deloitte) in 2007 en Gamma Dienstverlening (van Randstad NV) in 2009. In 2011 werd de Quinto Groep overgenomen.

Ultimo In 2011 is Raet overgenomen door investeringsmaatschappij CVC Capital Partners.[2]

Heden[bewerken]

Tegenwoordig heeft Raet ongeveer 900 mensen in dienst en verzorgt meer dan 2,5 miljoen salaris- en pensioenberekeningen voor 12.500 organisaties. In de 12 maanden tot juni 2011 behaalde Raet een omzet van € 132 miljoen. De organisatie heeft zich ontwikkeld tot e-HRM-leverancier. Met portal Raet Online hebben, naast de personeels- en salarisfunctionarissen, meer dan 700.000 werknemers van klanten rechtstreeks online toegang tot hun eigen HR-zaken, zoals salarisstrook bekijken, vakantie aanvragen en declaraties indienen. Daarnaast is de onderneming actief op het gebied van outsourcing van onder meer HR- en salarisadministratie.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties