Raet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Raet is een HR-softwareleverancier die met zijn cloudoplossing Youforce organisaties ondersteunt bij het digitaliseren van hun HR-processen, het zogeheten e-HRM. Daarnaast biedt de organisatie oplossingen voor talent management, workforce management en HR analytics. Raet is tevens marktleider op het gebied van HR Outsourcing. Het hoofdkantoor van Raet staat in Amersfoort.

Heden[bewerken]

Raet heeft ongeveer 1.000 mensen in dienst en er maken ruim 1,4 miljoen mensen gebruik van de e-HRM-portal Youforce.[1] Tevens vinden er maandelijks 2,7 miljoen inkomensberekeningen plaats. Sinds 2013 beschikt Raet over de duurzaamheidskwalificatie FIRA Brons.[2] FIRA is dé kennismakelaar op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en biedt zekerheid in duurzaamheid.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is voortgekomen uit de Heidemij. Deze organisatie nam reeds in 1957 haar eerste (mainframe-)computer in gebruik. In 1965 nam ze het besluit om een rekencentrum op te richten. Dit heette: Rekencentrum voor Administratie, Efficiency en Techniek. De afkorting Raet vindt hier haar oorsprong. In 1966 werd het in gebruik genomen.

In 1970 werd Raet door Heidemij verkocht, en het werd een zelfstandige onderneming. Er volgde een aantal overnames. In 1988 werd het Algemeen Rekencentrum (ARC) van de Algemene Bank Nederland te Amstelveen overgenomen en in 1989 de automatiseringsafdeling van de verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer.

In 1995 namen Getronics en Roccade elk 50% van de aandelen Raet over, terwijl in 1996 alle aandelen in handen van Getronics kwamen. In 2003 werd Raet door Getronics verkocht aan de investeringsmaatschappijen AlpInvest en Advent International.[3] Verdere overnames betroffen onder meer het loonverwerkingssysteem voor de non-profitmarkt (van Deloitte) in 2007, Gamma Dienstverlening (van Randstad NV) in 2009 en KTMS, tevens in 2009.[4] In 2011 werd de Quinto Groep overgenomen.

In 2011 is Raet overgenomen door investeringsmaatschappij CVC Capital Partners.[5] In maart 2016 werd Raet doorverkocht aan de Britse investeerder HgCapital voor een onbekend bedrag.[6] Raet verzorgt voor meer dan 10.000 organisaties de berekening van salarissen en uitkeringen.[6] Het bedrijf is naast Nederland, ook actief in België, Spanje, Argentinië, Peru, Chili en Colombia.[6] De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Externe links[bewerken]