Raiju

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raijū, ca. 1806
Raijū, ca. 1820

Raijū (Japans: 雷獣, donderdier of donderbeest) is een mythisch wezen uit de Japanse mythologie. Het lichaam van het wezen bestaat uit bliksem of vuur en kan de vorm aannemen van een kat, aap, wezel of een tanuki. De vorm van een witte en blauwe wolf (of een wolf in onweer) komt ook voor. Het wezen kan als een vuurbol of bol van bliksem rondvliegen. Het geluid van het wezen klinkt als een donderslag.

Raijū is de metgezel van Raijin, de shinto-god van bliksem. Het wezen is meestal kalm en onschuldig, maar tijdens onweer kan het geprikkeld worden. Het springt dan rond in bomen, velden en zelfs gebouwen.

Een andere eigenschap van het wezen is dat het slaapt in de navel van een mens. Raijin schiet dan bliksemflitsen naar het dier om het te laten ontwaken, maar beschadigt de persoon in wiens buik de demon slaapt. Bijgelovige mensen slapen daarom op hun buik tijdens slecht weer. Andere verhalen vertellen dat het wezen alleen in een navel kan komen als de persoon buiten slaapt.

Er wordt gezegd dat bomen die geraakt worden door bliksem zijn bekrast door de poten van de raijū. Het wezen kan een manier zijn om het fenomeen bolbliksem te verklaren.

Raijū, ca. 1801