OV-chipkaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Railrunner)
Ga naar: navigatie, zoeken
OV-chipkaart
Sneltram met OV-chipkaart reclame
Sneltram met OV-chipkaart reclame
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Operator Trans Link Systems
Actief 2002-heden
Technologie MIFARE (oude kaarten)
Infineon SLE 77 (sinds 2011)
Geldigheid In vrijwel al het openbaar vervoer in Nederland
Verkooppunten Online, ophaal-/oplaadautomaten, balies vervoerbedrijven
Valuta Euro (max. €150.-[1])
Website OV-chipkaart.nl
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De OV-chipkaart is een elektronische betaalpas met nfc-chip (tot eind 2008 RFID-chip) voor het openbaar vervoer in Nederland. Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen kosteloos meereizen en hebben hierdoor geen OV-chipkaart nodig.[2]

Korte geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie OV-chipkaartsysteem voor meer geschiedenis

Vanaf 1980 werden al diverse proeven gedaan met elektronische betaalsystemen in het Nederlandse openbaar vervoer. De meest in het oog springende proeven waren die met de Magneetkaart van Siemens en de Tripperpas.

De ontwikkeling van het OV-chipkaartsysteem begon in oktober 2001 met de oprichting van Trans Link Systems. Om ervaring op te doen ging de Nederlandse Spoorwegen al in 1999 op werkbezoek in Hongkong, waar twee jaar eerder de Octopus card was ingevoerd. Hierop is het systeem dat in Nederland wordt gebruikt grotendeels gebaseerd. In 2002 werden voor het eerst poortjes getest bij de RET in Rotterdam met de tournicard en in 2003 deed de NS testen met poortjes op de Hoekse Lijn. In 2005 was het systeem dusdanig ontwikkeld dat reizigers in Rotterdam de OV-chipkaart konden uitproberen.[3] Het duurde nog tot 2012 voordat het systeem landelijk was geïmplementeerd.

In- en uitchecken[bewerken]

Reizigers worden in overstapzones met uniforme bebording begeleid in het maken van een overstap tussen trein- en/of metrovervoerders.

Aan het begin van de reis moet de OV-chipkaart tegen een OV-chipkaartlezer van de vervoersmaatschappij worden gehouden. Deze lezers zijn in stads- en streekbussen, stadstrams, de RandstadRail, fiets- en voetveer Vlissingen-Breskens en de Waterbus Rotterdam-Drechtsteden te vinden in de voertuigen. In alle metrostations en enkele treinstations zitten deze in de toegangspoortjes. Op de meeste treinstations en de haltes van de sneltrams staan diverse OV-chipkaartpalen waarin de lezer is geïntegreerd. De lezers zijn te herkennen aan het pictogram van een hand die een roze kaart vasthoudt, met aan de bovenkant een witte strook met links het roze OV-chipkaartlogo; het pictogram markeert de plaats waar men de kaart moet presenteren.

Als er voldoende saldo of een geldig reisproduct (bijvoorbeeld abonnement) op de kaart staat, opent het poortje of geeft de kaartlezer een toegangssignaal en brandt er een groen lampje. Aan het eind van de reis dient men een poortje of een kaartlezer te passeren om uit te checken. Het display meldt wat de reis heeft gekost en welk saldo op de kaart staat.

Iedere vervoerder heeft voor iedere vervoerwijze (bijvoorbeeld stadstram en sneltram) eigen kaartlezers. Op sommige stations en haltes worden verschillende in- en uitchecksystemen gebruikt en moet worden opgepast dat de handeling niet bij de verkeerde lezer wordt verricht.

Bij een overstap van trein op trein of van metro op metro van dezelfde vervoersmaatschappij hoeft tussentijds niet weer uit- en ingecheckt te worden. Enkelvoudig in- en uitchecken tussen verschillende treinvervoerders is met de OV-chipkaart (nog) niet mogelijk. Bij Arriva wordt een ander soort systeem getest (zie Touch&Travel).

Uitzonderingen[bewerken]

De eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog en de meeste buurtbuslijnen werken met eigen lokale papieren vervoerbewijzen. Reizen op saldo met de OV-chipkaart is in deze gevallen niet mogelijk. Landelijk geldige abonnementen, zoals de OV-studentenkaart, zijn wel geldig en kunnen door de chauffeur worden gecontroleerd met een handlezer. In enkele buurtbussen zijn wel (mobiele) kaartlezers aanwezig en is reizen op saldo mogelijk. In de regiotaxi's die tot het openbaar vervoer worden gerekend, is de OV-chipkaart niet te gebruiken. In bepaalde nachtbussen is de OV-chipkaart geldig, maar geldt een hoger tarief.

Reizen over de Nederlandse grens[bewerken]

 • De Duitse stations Weener en Leer aan de spoorlijn Groningen-Leer worden voor treinreizen met Arriva gezien als Nederlandse tariefpunten. Op deze stations staan kaartlezers en een kaartautomaat van Arriva. Zie ook: Arriva-vervoerbewijzen Groningen-Leer.
 • De OV-chipkaart is geldig op buslijnen die de Nederlandse grens passeren, mits deze worden gereden door Nederlandse exploitanten. Soms wordt voor het deel buiten Nederland een hoger tarief berekend.
 • In de volgende bussen kan op vertoon van een OV-chipkaart een papieren kaartje worden gekocht tegen het OV-chipkaarttarief (eventueel met korting): De Lijn bussen voor reizen van/naar en binnen Maastricht[4] en ASEAG lijn 44 Heerlen-Kerkrade-Aken.
 • Op lijn 42 Brugge - Breskens kan tussen Sluis en Breskens ook met de OV-chipkaart worden gereisd in de bussen van De Lijn. Voor- en achterin de bus zijn lezers geïnstalleerd. In- en uitchecken op het andere traject kan wel, maar er wordt geen bedrag berekend omdat daar het tariefsysteem van De Lijn van toepassing is.

Met andere buitenlandse openbaarvervoerbedrijven is geen regeling getroffen en daar is de OV-chipkaart niet geldig. Bij grensoverschrijdende reizen met NS International dient een internationaal vervoerbewijs voor de gehele reis te worden gekocht. Afhankelijk van het abonnement dat op de OV-chipkaart staat kan dit een kaartje met korting of vrij reizen voor het Nederlandse traject zijn. Op het gehele traject (inclusief aansluitende binnenlandse treinen) hoeft niet in- en uitgecheckt te worden. De conducteur kan het abonnement dat op de OV-chipkaart staat op geldigheid controleren.[5]

Omchecken[bewerken]

Omchecken is uitchecken, en weer inchecken met dezelfde of een andere kaart; dit is soms nodig of voordeliger. Het kan soms lastig zijn, namelijk als men speciaal daarvoor moet uitstappen.

OV-chipkaarttypes[bewerken]

Er zijn verschillende kaartsoorten. Anders dan elders in Europa (bijvoorbeeld Engeland en Zwitserland) of elders in de wereld (bijvoorbeeld Singapore en Japan) is de elektronische kaart meestal niet kosteloos verkrijgbaar en wordt het aankoopbedrag niet geretourneerd bij inlevering.

Wegwerpkaart[bewerken]

Het elektronische binnenwerk van de wegwerp-OV-chipkaart van NS, na verwijdering van de papieren voor- en achterzijde. De chip van ruim 0,5 × 0,5 mm is uitvergroot.

Een wegwerpkaart of eenmalige OV-chipkaart is een "papieren" OV-chipkaart waarop een niet te veranderen reisrecht staat. Het elektronische hart bevindt zich tussen twee dunne kunststof folies. Hierop zijn aan voor- en achterzijde papieren vellen geplakt. De kaart heeft de prijs van het product dat erop gedrukt staat. Op de kaart kunnen allerlei reisgegevens gedrukt en/of ingevuld worden. Met de kaart kunnen ook de toegangspoortjes van een vervoerder geopend worden. Het reisrecht is alleen geldig wanneer er op de juiste manier in- en uitgecheckt wordt. Het uitchecken na de laatste rit heeft geen gevolgen voor de reiziger, behalve voor schadevergoedingen bij reisklachten.

Het papieren treinkaartje is sinds 9 juli 2014 ook van een chip voorzien (eenmalige chipkaart). Voor dit kaartje geldt 1 euro toeslag, omdat de productiekosten van een chipkaart hoger zouden zijn dan die van een papieren kaartje.[6] Deze worden verkocht via de loketten en de automaten. Dit treinkaartje kan sinds april 2015 bij NS tot 8 dagen vooruit worden aangeschaft. Het is pas geldig als er is ingecheckt.

Verder verkopen de stadsvervoerbedrijven RET, GVB, de HTM wegwerpkaarten. Deze kaarten kunnen soms voor meerdere ritten worden gebruikt (het langste is 7 dagen, bij een GVB weekabonnement). Ook deze kaarten zijn vaak duurder ten opzichte van reizen op saldo.

Anonieme OV-chipkaart[bewerken]

 • Verkrijgbaar via oplaadautomaten (op stations en in winkels) of bij een servicebalie van een vervoerbedrijf. Een anonieme OV-chipkaart is ook online te koop via een onafhankelijke website (eventueel opgeladen met saldo).[7]
 • Aanschafkosten: € 7,50.
 • Door meerdere personen te gebruiken, maar niet tegelijk.
 • Geschikt voor reizen met saldo en een beperkt aantal reisproducten (bijvoorbeeld ritkaarten of dagkaarten).
 • Geen recht op leeftijdskorting.
 • Geldigheid: 4 tot 5 jaar.
 • Kaart kan na de afloopdatum weggegooid worden. Staat er nog saldo op, dan kan deze teruggestuurd worden naar TLS. Het resterende saldo wordt dan gestort op de bankrekening.
 • In geval van diefstal of verlies is men het saldo kwijt.

Een anonieme OV-chipkaart is pas anoniem wanneer deze wordt aangeschaft en opgeladen met contant geld en er geen aanvragen worden gedaan voor restitutie van te veel afgeschreven reiskosten en aanvragen van saldoteruggave na de afloopdatum van de kaart. Een OV-chipkaart aanschaffen en opladen met contant geld kan nog bij servicebalies van een vervoerbedrijf (al dan niet met toeslag) en bij sommige NS-verkoopautomaten (alleen 0,20, 0,50, 1 en 2 euromunten).[8][9] Zie ook: Privacy en Veiligheid.

Persoonlijke OV-chipkaart[bewerken]

 • Te bestellen via OV-chipkaart.nl door personen woonachtig in Nederland, België, Duitsland of Luxemburg en wordt thuisgestuurd. Deze landen hebben allen toegang tot een nationaal klantenservicenummer.
 • Aanschafkosten €7,50. Indien gewenst gratis bij het afsluiten van een NS-abonnement (of NS Business Card).
 • Persoonlijk doordat de kaart is voorzien van de naam, geboortedatum en pasfoto van de kaarthouder.
 • Geschikt voor reizen op saldo (inclusief automatisch opladen) en alle reisproducten (abonnementen en dergelijke).
 • Automatisch leeftijdskorting van 34% op bus-, tram- en metroreizen aan de hand van de geboortedatum voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en 65-plussers.
 • Geldigheid: 5 jaar.
 • Vanaf maximaal 6 weken voor de afloopdatum kan de reiziger een vernieuwing van de kaart aanvragen. Bij een vernieuwing worden de reisproducten op de nieuwe kaart overgezet en wordt het resterende saldo op de bankrekening gestort. Tevens moet een nieuwe pasfoto opgestuurd worden. Eerder vernieuwen kan (bijvoorbeeld in geval van verlies, diefstal of defect), maar dan betaalt de reiziger een verhoogd tarief van 11 euro voor de nieuwe kaart. Een nieuwe kaart ontvangt de reiziger meestal binnen 3 werkdagen. De oude kaart wordt na ingebruikname van de nieuwe kaart geblokkeerd.
 • Het is niet mogelijk om een abonnement van een verlopen, verloren, gestolen of defecte kaart over te zetten op een kaart die men nog/al heeft, tenzij de reiziger het abonnement opzegt en opnieuw aanvraagt.[10]
 • Bij een verloren of gestolen aangemelde kaart wordt de werking van de kaart bij de eerstvolgende in of uitchecken direct geblokkeerd. Op deze kaart kan dan niet verder gereisd worden.

Een kaart kan geblokkeerd worden vanwege mislukte incasso's voor het automatisch opladen of als de reiziger twaalf keer is vergeten uit te checken. Het eerste kan opgelost worden door de incasso's te betalen en het tweede kan worden hersteld bij een balie van een vervoerbedrijf waar de reiziger voor het laatst heeft ingecheckt. Ook kan een kaart dienst weigeren door een negatief saldo. Stuurt men in deze gevallen de kaart op met als reden defect, dan krijgt men eventueel extra gemaakte reiskosten niet vergoed. Dit geldt ook als de kaart duidelijk beschadigd is. Voor een (deels) ongebruikt abonnement kan soms wel restitutie aangevraagd worden als het abonnement wordt beëindigd.

Zakelijk[bewerken]

Hiervan zijn een aantal vormen:

 • Een werkgever kan aan zijn personeel, onder bepaalde voorwaarden, belastingvrij een persoonlijke OV-chipkaart verstrekken. Op deze chipkaart kan dan bijvoorbeeld een trajectabonnement van de NS worden gezet voor het woon-werkverkeer. De werknemer kan de kaart ook gewoon zelf opladen met saldo of een abonnement voor privégebruik.
 • Een zakelijke OV-chipkaart, bijvoorbeeld de NS Business Card en Mobility Card. Met deze kaarten reist men met de postpaid betaalmethode reizen op rekening. Hierbij worden de reiskosten en ketendiensten achteraf door de vervoerder berekend en periodiek in een nota naar het bedrijf gestuurd. Ook kan de werkgever bepalen wanneer men 1e klas en 2e klas mag reizen. De klassewissel kan geregeld worden bij een kaartautomaat[11] De kaart is meestal bedoeld voor woon-werkverkeer en dienstreizen. Een werkgever kan ook privéreizen toestaan, waarbij de kosten met het loon verrekend kunnen worden. Iets soortgelijks is de scholenkaart van de RET.[12]

Reizen op saldo[bewerken]

Oplaadpunt

Een OV-chipkaart kan worden voorzien van maximaal 150 euro[1] saldo om te kunnen reizen.

Instaptarief (borg)[bewerken]

Het instaptarief (door sommige kaartlezers inifee genoemd, afkorting van initial fee; niet te verwarren met opstaptarief, een term die wel gebruikt wordt voor het basistarief) wordt bij het inchecken als borg van het saldo afgetrokken en afhankelijk van de daadwerkelijke ritprijs wordt het restant bij het uitchecken teruggeboekt of alsnog afgeschreven. In veel gevallen mag men na aftrek van het instaptarief € 4 rood staan. De feitelijke borg (het saldo waarbij men kan inchecken en reizen) is dan € 4 lager dan het instaptarief. Dit neemt niet weg dat men bij verkeerde handelingen het instaptarief kwijt kan zijn, niet alleen het bedrag van de feitelijke borg (zie ook kopje restitutie bij fouten). Bij de Connexxion-trein mag men bij inchecken niet negatief staan, zelfs als het instaptarief € 0 is.

De hoogte van het instaptarief hangt onder meer af van de gemiddelde ritprijs. Een treinreis is gemiddeld duurder dan een busreis, daarom is de borg hoger. Zou het instaptarief in de trein lager zijn dan de gemiddelde ritprijs, dan zal het vaker voorkomen dat bewust besloten wordt niet uit te checken, en zal dat bovendien per keer meer inkomstenderving veroorzaken. De kaart wordt geblokkeerd na 12 onvoltooide transacties in een bepaalde periode (2 weken bij GVB), zelfs wanneer er een vrij-reizenproduct op de kaart staat. De reiziger moet dan de mislukte transacties laten verwijderen bij het desbetreffende vervoerbedrijf.[13] Het instaptarief legt hierdoor de controlelast bij de reiziger in plaats van bij het vervoerbedrijf.

Het instaptarief voor de trein hangt niet af van de klasse waarin wordt gereisd, maar wel van de producten die op de kaart staan en van de tariefperiode op het moment van inchecken. Het instaptarief is 0 euro bij een treinabonnement dat op het moment van inchecken vrij reizen biedt.

Bij Arriva wordt in de treinen en de Qliner bussen een borg van 10 euro berekend. Dit geldt ook voor de Syntus treinen.[14][15] Reist men in de Arriva-trein met het Arriva Dalkortingsproduct, dan is het 6 euro.

De NS hanteert een borg van 20 euro, maar bij een NS-abonnement (zonder vrij reizen op de betreffende deelreis) is het 10 euro.

Connexxion (Valleilijn trein) en Breng rekenen 20 euro borg en 10 euro bij een kortingabonnement.

Bij de treinen van Veolia zit een verschil tussen het instaptarief voor de anonieme OV-chipkaart (20 euro) en de persoonlijke OV-chipkaart (10 euro).

Voor bus (behalve de Qliners van Arriva), metro, tram en de Waterbus Rotterdam-Drechtsteden is de borg 4 euro (voor visueel beperkten met speciaal abonnement €1,20).

Bij de veerdienst Vlissingen-Breskens is het instaptarief gelijk aan het tarief van de overtocht.

Basis- en kilometertarief[bewerken]

Bij reizen op saldo begint de reissom met een basistarief/opstaptarief (niet te verwarren met instaptarief, de borg).

Het basistarief door de jaren heen:

Basistarief 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Normaal € 0,67 € 0,70 € 0,70 € 0,75 € 0,78 € 0,79 € 0,83 € 0,86 € 0,87 € 0,88
Reductie 34% € 0,44 € 0,46 € 0,46 € 0,50 € 0,52 € 0,52 € 0,55 € 0,57 € 0,57 € 0,58

Bij een overstap binnen 35 minuten na uitchecken binnen het stads- en streekvervoer wordt het basistarief niet opnieuw berekend, mits op beide lijnen op vol tarief wordt gereisd of dezelfde kortingregeling geldt (bij een dalurenproduct: binnen dezelfde tijdcategorie, spits of daluur). Een dubbele berekening van het basistarief kan betekenen dat men in totaal meer betaalt dan met een OV-chipkaart zonder een kortingproduct. Als oplossing zouden dan twee OV-chipkaarten gebruikt kunnen worden. Een reisrecht kan niet tijdelijk uitgeschakeld worden. Een aantal regio’s heeft afspraken gemaakt over het herkennen en accepteren van elkaars kortingsproducten.[16] Zijn lijnen aan elkaar gekoppeld (dus de lijn rijdt op het eindpunt direct door op een andere lijn), dan hoeft er niet uit- en weer ingecheckt te worden. Bij een langere overstaptijd kan men in ieder geval bij kaartlezers die buiten het voertuig staan het uitchecken uitstellen of alvast inchecken bij de overstapvervoerder.

Bovenop het basistarief komt een kilometertarief. Bij het uitchecken wordt berekend hoeveel kilometer is afgelegd en zo komt het totaalbedrag voor de reis tot stand. De ritprijs kan van tevoren worden opgezocht in een reisplanner zoals 9292. Het kilometertarief verschilt per regio of verbinding en ligt in 2015 in de meeste gevallen tussen de €0,12 en €0,19 per kilometer vol tarief.[17] Hierop kan ook nog een korting gelden, bijvoorbeeld leeftijdskorting of korting via een reisproduct. Op bepaalde verbindingen geldt een maximumtarief (aftoppen), waarbij het reisbedrag nooit hoger wordt dan het bepaalde bedrag. Afstanden tussen de haltes zijn in het systeem van de vervoerder opgeslagen en worden afgerond op hectometers. Hierdoor kan al uitgecheckt worden zodra de laatste halte voor de gewenste uitstaphalte is gepasseerd. De prijs tussen de heenreis en terugreis over exact hetzelfde traject kan verschillen, omdat de routes apart zijn ingemeten.

Voor de trein geldt een ander tariefsysteem.

Saldo handmatig opladen[bewerken]

Saldo opladen kan op de volgende manieren:

 • 10 of 20 euro saldo bestellen en betalen via OV-chipkaart.nl en vervolgens opladen bij een OV-chipkaart-oplaadautomaat.
 • Saldo direct betalen en opladen met de pinpas bij een OV-chipkaart-oplaadautomaat.

Saldo automatisch opladen[bewerken]

Een persoonlijke OV-chipkaart kan ook gekoppeld worden aan een Nederlands banknummer. Via een automatische incasso kan het saldo met 10, 20 of 50 euro per keer worden opgewaardeerd. De functie kan aangevraagd worden via OV-chipkaart.nl en vervolgens worden opgeladen bij een ophaalpunt. Bij mislukte incasso's treedt de algemene procedure in werking en kan het saldo geblokkeerd worden. Bij een schuld hoger dan 60 euro wordt het saldo direct geblokkeerd. Een nadeel van automatisch opladen is dat het niet mogelijk is zich, door het aanhouden van een laag saldo, te beschermen tegen sommige kostbare fouten, zoals inchecken als men al ingecheckt is.

Het saldo wordt aangevuld indien het bedrag direct na het inchecken (nadat het geldende instaptarief is afgetrokken) onder de 0 euro komt (deze grens was eerst 5 euro maar is sinds begin 2013 door TLS aangepast), of wanneer er een negatief saldo ontstaat bij het uitchecken. Bij kaartlezers met een directe verbinding met de centrale is het ook mogelijk om in te checken als het saldo lager is dan het minimale saldo (instaptarief - 4 euro). De eerste incheckpoging mislukt in dat geval en het saldo wordt aangevuld. Bij de tweede incheckpoging kan dan weer ingecheckt worden.

Reizen op saldo bij de NS[bewerken]

Bij de Nederlandse Spoorwegen kan pas op saldo gereisd worden wanneer de OV-chipkaart minimaal één keer bij een NS-kaartautomaat met saldo is opgeladen. Dit is nodig om de klasse in te stellen (eerste of tweede klas). Wanneer er al voldoende saldo op de kaart staat, dan kan men via de knop "Laden overige producten" en "Reizen op saldo zonder NS abonnement" alsnog de kaart geschikt maken voor reizen op saldo met de NS.

Vervoerbewijzen[bewerken]

Een OV-chipkaart kan naast saldo ook één of meerdere abonnementen, dagkaarten, trajectkaarten, toeslagkaarten of ritkaarten bevatten. Dit wordt door de vervoerders vaak een reisproduct genoemd. Sommige abonnementen of kaartjes geven onderling conflicten, bijvoorbeeld dezelfde korting op hetzelfde moment, en kunnen niet op één OV-chipkaart staan. Reizen met 100% korting heet ook wel "vrij reizen" en reizen met een abonnement dat op het moment van inchecken 0% korting geeft is eigenlijk reizen zonder reisproduct. Dat wel degelijk met een reisproduct wordt gereisd kan blijken uit een lager instaptarief of een tijdslimiet voor in- en uitchecken.

Er zijn inmiddels meer dan 170 abonnementen om goedkoper mee te kunnen reizen.[18] Reisproducten zijn verkrijgbaar via de webwinkels van de vervoermaatschappijen. Sommige reisproducten zijn (ook) verkrijgbaar via een kaartautomaat van de vervoerder (onder meer NS, GVB, RET en HTM hebben eigen kaartautomaten) of via een servicebalie. Wanneer reisproducten worden besteld via internet moeten deze nog wel op de kaart worden geladen bij een ophaal- of oplaadautomaat.

Als een abonnement is opgezegd of als het recht op een OV-studentenkaart afloopt moet men het tijdig bij een automaat verwijderen van de OV-chipkaart (deactiveren).

Landelijk[bewerken]

Landelijk - trein[bewerken]

Er zijn een aantal treinabonnementen die bij alle treinvervoerders in Nederland geldig zijn. Ze zijn verkrijgbaar via de Nederlandse Spoorwegen. Deze treinabonnementen zijn meestal een jaar gelding en kunnen in dat jaar niet worden gestopt. Na dit jaar kan het treinabonnementen elke maand worden opgezegd. Ze kunnen na bestelling op een persoonlijke OV-chipkaart worden geladen via een oplaadautomaat of men krijgt indien gewenst het abonnement op een gratis nieuwe persoonlijke OV-chipkaart thuisgestuurd.

 • Dal Voordeel: 40% korting in de daluren.
 • Altijd Voordeel: 20% korting in spitsuren; 40% korting in daluren.
 • Traject Vrij: Vrij reizen op een vast traject. 40% korting in de daluren buiten het traject.
 • Weekend Vrij: Vrij reizen van vrijdagavond 18:30 tot maandagochtend 4:00 uur. 40% korting in de overige daluren. Sinds mei 2015 ook voor een of drie maanden verkrijgbaar. Deze tijdelijk abonnementen worden automatisch gestopt.
 • Dal Vrij: Vrij reizen in de daluren. Sinds mei 2015 ook voor een of drie maanden verkrijgbaar. Deze tijdelijk abonnementen worden automatisch gestopt.
 • Altijd Vrij: Vrij reizen in spits- en daluren.

Voor bovenstaande abonnementen geldt:

 • In- en uitchecken per treinvervoerder. Het instaptarief (de borg) is bij Altijd Vrij, Weekend Vrij en keuzedag 0 euro en bij de andere abonnementen 10 euro (ook bij vrij reizen).
 • Spitsuren zijn: werkdagen 6.30 - 9.00 uur en 16.00 - 18.30 uur. De daluren zijn de overige uren en weekend- en feestdagen. Het incheckmoment bepaalt de korting van de hele reis (tenzij men tussendoor uit- en incheckt).
 • Inchecken mag maximaal 30 minuten voor vertrektijd in verband met de verschillende kortingen. Er is sprake van fraude als te vaak meer dan een half uur van tevoren wordt ingecheckt.[19] Uitchecken binnen zes uur na inchecken.[20][21] Voor Altijd Vrij gelden deze beperkingen niet.
 • Samenreiskorting.
 • 65-plussers krijgen korting op het abonnementstarief van Dal Vrij en Weekend Vrij.
 • 60-plussers kunnen met Altijd Voordeel en Dal Voordeel zeven zelfgekozen dagen vrij reizen met keuzedagen.
 • Voor de NS-business Card (zakelijk) zijn soortgelijke abonnementen verkrijgbaar.

Bijabonnementen:

 • Kids Vrij: kinderen (4-11 jaar) reizen onder begeleiding gratis mee met eigen OV-chipkaart (4e kind of meer en niet NS-abonnementhouders betalen 15 euro per jaar, vanaf voorjaar 2015 gratis).
 • Abonneehouders Altijd Vrij: Dal Vrij en/of Weekend Vrij goedkoper voor maximaal 4 gezinsleden.
 • Abonneehouders Dal Vrij: Dal Vrij of Weekend Vrij goedkoper voor 1 gezinslid.
 • Abonneehouders Weekend Vrij: Weekend Vrij goedkoper voor 1 gezinslid.

Blinden/slechtzienden:

 • OV-plus: Een reis kan vooraf telefonisch of op internet geboekt worden en daarna kan men zonder in te checken met de trein reizen.[22]

Railrunner[bewerken]

Kinderen van 4 t/m 11 jaar kunnen voordelig met de trein reizen. Een Railrunner is verkrijgbaar in de automaat als eenmalige chipkaart of op te laden op de OV-chipkaart van het kind.

Landelijk - bus, tram en metro[bewerken]

Bij de landelijke abonnementen voor bus, tram en metro valt op dat een landelijk Dal Vrij product ontbreekt. Voor vrij reizen is men aangewezen op het Netabonnement dat zelfs nog flink duurder is dan de eerste klas versie van Dal Vrij voor de trein.

Onderstaande abonnementen kunnen alleen op een persoonlijke OV-chipkaart worden geladen. Ze zijn te bestellen via een regionale vervoersmaatschappij.

Abonnement Omschrijving
Altijd Korting Korting op het basis- en kilometertarief op bus, tram en metroreizen. Kinderen van 4 t/m 11 jaar en 65-plussers krijgen maximaal 47% korting in combinatie met leeftijdskorting. Van 12 t/m 18 jaar 40% korting en van 19 t/m 64 jaar 20% korting. Een regionaal kortingproduct functioneert niet met Altijd Korting wanneer deze abonnementen op dezelfde OV-chipkaart staan, omdat Altijd Korting meer prioriteit krijgt in het OV-chipkaartsysteem. (kosten € 17,50 per maand, € 175,00 per jaar)
OV Voordeel Supplement voor bij het treinabonnement Altijd Voordeel. 20% korting op bus, tram en metroreizen. Alleen te bestellen via de NS.
Netabonnement (Particulier) Landelijk altijd vrij reizen in bus, tram en metro.
Sentire Abonnement voor blinden- en slechtzienden voor reizen in bus (behalve nachtbus), tram, metro en openbaar vervoer te water (behalve RET Fast Ferry). Sentire is niet te gebruiken in combinatie met andere reisproducten die op de persoonlijke OV-chipkaart worden geladen. Met het product dient ook in- en uitgecheckt te worden, er wordt echter een verlaagd instaptarief van €1,20 afgeschreven. Sentire is de opvolger van Viziris, dat heeft bestaan van 15 april 2011 t/m eind 2012. Leeftijdskorting gaat met dit product NIET automatisch. Dit moet handmatig aangevraagd worden binnen drie maanden na de twaalfde, negentiende of vijfenzestigste verjaardag.[23]

Regionaal[bewerken]

Het aanbod verschilt per regio en/of vervoerder. In de meeste regio's zijn nog abonnementen verkrijgbaar op basis van zones als vervanger van het per 1 januari 2013 afgeschafte VBN-sterabonnement. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe hebben bijvoorbeeld gezamenlijk een Sterabonnement Noord-Nederland.

Daarnaast worden er vaak abonnementen aangeboden die korting geven (bijvoorbeeld 20%, 50% of 100%) op het basis- en kilometertarief bij reizen op saldo met de OV-chipkaart in een bepaalde periode (bijvoorbeeld de daluren, de avond of in het weekend) in een bepaalde regio of op bepaalde lijnen. Sommige abonnementen zijn bedoeld voor een specifieke leeftijdscategorie, bijvoorbeeld scholieren van 12 t/m 18 jaar of senioren.

Abonnementen kunnen alleen op een persoonlijke OV-chipkaart worden geladen en zijn verkrijgbaar via de regionale vervoersmaatschappij.

De stadsvervoerbedrijven GVB, RET (Rotterdam) en HTM verkopen diverse kaartsoorten als wegwerpchipkaart voor reizen met de bus, nachtbus, tram en/of metro. Dit kunnen kaarten zijn waarmee één of meerdere uren of dagen gereisd kan worden. Sommige kaarten zijn te koop in de verkoopautomaten op de stations of in het voertuig. Enkele kaarten worden (ook) verkocht bij lokale VVV kantoren, hotels en campings. Wegwerpkaarten zijn vaak duurder dan reizen op saldo.

Connexxion verkoopt ook rittenkaarten die op een OV-chipkaart geladen kunnen worden voor de regio Zaanstreek (Meerrittenkaart Zaanstreek) en voor de stadsbussen in Almere (Meerreizenkaart Almere). Het GVB heeft rittenkaarten voor haar nachtbussen.

In de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen is het 40/4 kortingsproduct verkrijgbaar voor 4 euro. Dit kortingsproduct geeft op werkdagen na 9 uur en het weekend 40% korting. Dit geld ook voor reizigers ouder dan 65 jaar.

In sommige regio's kunnen senioren (met een laag inkomen) of iedereen met een laag inkomen in aanmerking komen voor een abonnement waarmee gratis met het openbaar vervoer in de regio mag worden gereisd. Zie gratis openbaar vervoer.

Toeslag Intercity direct[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Intercity direct

Parkeren[bewerken]

Op het parkeerterrein P+R Euroborg/P3 in Groningen is op 22 april 2013 betaald parkeren ingevoerd. In de betaalautomaat kan de parkeerkaart met een gebruikte OV-chipkaart (minimaal 1 kilometer) gebruikt worden om gratis uit te rijden (bij meer dan 24 uur parkeren geldt het normale parkeertarief).[24] Dit kan ook met het P+R buskaartje met barcode.

Op sommige parkeerterreinen krijgt men korting op parkeren als men de OV-chipkaart heeft gebruikt. Het betalen voor parkeren is (nog) niet mogelijk met de OV-chipkaart, maar dient apart afgerekend te worden met contant geld of een betaalkaart.

Honden[bewerken]

In het stads- en streekvervoer gold tot 2007 voor honden die een plaats innamen het gereduceerde tarief en was zelfs een hondenabonnement mogelijk, waarbij in plaats van een pasfoto het nummer van de penning van de inenting tegen hondsdolheid werd genoteerd. Omdat het ontwikkelen van een reisproduct en de aanpassing van de OV-chipkaartsysteem voor honden te duur en te ingewikkeld is, besloot men tot gratis vervoer van honden (mits deze kort aangelijnd worden).[25]

Voor de trein is een dagkaart ontwikkeld voor huisdieren die een plaats innemen. Deze is verkrijgbaar via een NS-verkoopautomaat als reisproduct voor een persoonlijke- of anonieme OV-chipkaart (alleen geldig bij de NS) of als eenmalige chipkaart (geldig bij alle treinvervoerders).

Fietsen[bewerken]

Fietsen mogen in de trein alleen tegen betaling tijdens daluren meenemen [26] (vouwfietsen mogen altijd in opgevouwen toestand gratis meegenomen). Een fietsdagkaart (kosten € 6,00) kan gekocht worden bij een NS-kaartautomaat en Arriva automaat als reisproduct of als eenmalige chipkaart en is alleen op de aankoopdatum geldig bij alle treinvervoerders in Nederland.

Bij Arriva is een goedkopere Arriva Fiets Dag Mee kaart (kosten € 3,60) verkrijgbaar. Deze kan worden gekocht en opgeladen bij een Arriva automaat is geldig op de ingestelde datum en is niet geldig bij NS. Na een dag verdwijnt het product automatisch van de OV-chipkaart. Geldig in alle Arriva treinen op de Noordelijke Nevenlijnen inclusief reizen naar Leer.[27] Op de MerwedeLingelijn is het vervoer gratis. In het weekend is een fiets meenemen op de treinen tussen Arnhem en Tiel, tussen Arnhem en Winterswijk, tussen Zutphen en Winterswijk en tussen Zutphen en Apeldoorn gratis. Hiervoor is geen kaart nodig.

Bij Veolia is een goedkoper Fietskaartje (kosten € 5,00) verkrijgbaar. Deze kan worden gekocht en opgeladen bij een Veolia automaat is geldig op de ingestelde datum en is niet geldig bij NS. Na een dag verdwijnt het product automatisch van de OV-chipkaart.

In Amsterdam mogen buiten de spits fietsen mee met de metro en tramlijn 26 met een fietssupplement (kosten € 1,70) (maximaal 2 fietsen per rijtuig). Dit supplement is de hele dag geldig en kan op een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart worden geladen. Een wegwerpchipkaartje voor de fiets is alleen verkrijgbaar in tram 26. Tevens is er een GVB 1 uur + fiets voor € 4,60.

Wachttijd kaartlezers[bewerken]

Kaartlezers kunnen inchecken en uitchecken. Een reiziger die wil inchecken zou hierdoor onbedoeld direct weer uit kunnen checken als de kaart per ongeluk tweemaal achter elkaar voor de lezer wordt gehouden (of na uitchecken onbedoeld direct weer inchecken). Er zijn ook reizigers die twijfelen of ze wel juist zijn ingecheckt of uitgecheckt en het "voor de zekerheid" nog eens doen. Daarom zit er in de kaartlezers en toegangspoortjes een beveiliging ingebouwd.

Bij de kaartlezers van NS is er een wachttijd van 100 seconden bij dezelfde kaartlezer en alleen zolang niemand anders deze kaartlezer heeft gebruikt.[28] De kaartlezer reageert dan met een weigering (knipperende rode lamp en geluidssignaal). Dit kan bezwaarlijk zijn als men met opzet de kaart twee keer wil aanbieden, bijvoorbeeld bij het reizen met een omweg direct verder te reizen, of om voor dalurentarief verder te reizen. Dit kan men oplossen door een andere OV-chipkaartlezer te gebruiken of door tussendoor een andere chipkaart aan te bieden. Dat kan een kaart zijn van een andere reiziger, een verouderde chipkaart en desnoods een Nederlandse identiteitskaart (want daar zit ook een chip in).

Bij (gesloten) toegangspoortjes van NS, de kaartlezers op de stations voor treinen van Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia en de haltes van de Utrechtse sneltram is er een wachttijd van 3 minuten.

Bij kaartlezers in de voertuigen (bussen en trams) zelf is de wachttijd niet heel erg lang, omdat dit anders problemen zou opleveren als men een halte later weer wil uitstappen.

Passagerecht[bewerken]

Het passagerecht is in principe alleen van toepassing op stations met poortjes (hoewel er ook op stations zonder poortjes gedeeltes zijn waar officieel een geldig vervoerbewijs vereist is). Met het passagerecht kan iemand een bepaalde tijd dit gedeelte bezoeken zonder zelf te reizen, bijvoorbeeld om iemand uit te zwaaien of op te halen, te winkelen, de horeca te bezoeken, of om naar de andere zijde van het station te lopen. Het is verder een soort annuleringsregeling, voor het geval dat de reiziger besluit (nog) niet te gaan reizen, of met een andere vervoerder of een ander vervoermiddel, of per ongeluk bij de verkeerde vervoerder heeft ingecheckt.

NS-stations[bewerken]

In 2014 en 2015 worden langzaamaan alle poortjes op NS stations in gebruik genomen. Dit gebeurt pas als er voldoende oplossingen beschikbaar zijn om een station kosteloos te bezoeken zonder te reizen.

Bezoekers met een OV-chipkaart kunnen het station passeren via de poortjes mits zij voldoende saldo hebben staan. Een NS-product op de kaart (NS-abonnement, reizen op saldo, of Business Card) is hierbij niet noodzakelijk. Men kan vervolgens kosteloos uitchecken als men op basis van de check-in vrij reizen zou hebben en anders binnen 60 minuten na inchecken; in de overige gevallen is het instaptarief verschuldigd. De tijdslimiet is (behalve soms bij vrij reizen) niet onbeperkt, omdat dit fraude mogelijk zou maken. Een reiziger zou op een andere manier terug kunnen reizen (met een andere chipkaart of met de auto) en na terugkeer op het vertrekstation uitchecken, waardoor er voor de reis niet zou zijn betaald.

Sommige gemeenten hebben kritiek op het feit dat het geld zou gaan kosten (aanschaf chipkaart en opgeladen met saldo) om een station te betreden en de moeite (voor bijvoorbeeld een toerist) om zich op de hoogte te stellen van het systeem. Ook de Tweede Kamer heeft kritiek geuit. De meerderheid van de Kamer sprak zich er voor uit dat treinstations gewoon openbaar en toegankelijk moeten blijven voor zowel reizigers als voor niet-reizigers. De coalitiepartijen VVD en PvdA vonden dat een treinstation onderdeel is van de openbare ruimte en als deze worden afgesloten met poortjes zou het karakter van de treinstations en de openbare ruimte worden aangetast.

De NS kwam met de volgende oplossingen:[29]

 • Gebruikers met een OV-chipkaart zonder saldo en/of NS-product kunnen via de NS-kaartautomaat gratis een eenmalig stationspassageproduct op de OV-chipkaart laden. Passanten hebben op de afgiftedatum een uur passagetijd tussen in- en uitchecken op hetzelfde station. Bij de kaartautomaat worden OV-chipkaarten met een NS-reisrecht uitgesloten van deze mogelijkheid, omdat zij al kunnen passeren met hun OV-chipkaart. Na het uitchecken verdwijnt het passageproduct van de kaart.
 • Voor passanten zonder OV-chipkaart kan de NS na overleg met de betreffende gemeente gratis stationspassagepassen verstrekken.

Sommige stations hebben weliswaar poortjes, maar toch meerdere perrons die samen tot één OV-chipkaartgebied behoren en vrije doorgang van de ene naar de andere zijde van de sporen. Dit is het geval bij station Amsterdam Zuid: de traverse is deels in de breedte gescheiden in een deel buiten het OV-chipkaartgebied met toegang via poortjes naar de perrons, en een deel binnen het OV-chipkaartgebied dat via andere trappen de perrons verbindt zonder tussenliggende poortjes.

Een poortvrije passage is een looproute van de ene naar de andere kant van de sporen zonder door poortjes te hoeven. Er komen er twee op Amsterdam Centraal (extra tunnels) en één op Utrecht Centraal (aan de noordzijde van de hal).

Metrostations[bewerken]

Voor de metro volstaat vaak een positief saldo. Bij het GVB en de RET kan men binnen 20 minuten na inchecken weer kosteloos uitchecken, daarna is bij GVB het instaptarief van 4 euro verschuldigd,[30] bij RET slechts het basistarief.[31]

Restitutie bij fouten[bewerken]

Doordat het OV-chipkaartsysteem complex is, neemt de kans op fouten toe. Sommige fouten zijn te wijten aan de reiziger, andere niet. Mogelijke fouten zijn:

 • Er wordt vergeten uit te checken.
 • Check-uit zonder bijbehorende check-in (alleen bij toegangspoortjes). Sinds 6 juni 2014 wordt dan het instaptarief ingehouden. Men moet hiervoor genoeg saldo op de OV-chipkaart hebben.[32]
 • Check-in zonder bijbehorende check-uit (alleen bij toegangspoortjes).
 • Er wordt twee keer in- of uitgecheckt bij kaartlezers en toegangspoortjes (als men niet oplet klopt de rest van de dag de synchronisatie dan niet meer: er wordt ingecheckt als men bedoelt uit te checken, en andersom).
 • Er wordt in- of uitgecheckt bij de verkeerde paal.
 • Men komt per ongeluk in de buurt van een paal waardoor er onbedoeld wordt in- of uitgecheckt.
 • Men verblijft te lang op het station waardoor het passagerecht is verlopen.
 • De apparatuur is defect.
 • De chauffeur controleert bij vertrek de instellingen niet.

Wanneer de kaart bijvoorbeeld bij een Arriva-kaartlezer voor de trein is ingecheckt, maar de kaarthouder gaat ervan uit dat niet is ingecheckt, dan kan er zonder dat de kaarthouder een foutmelding krijgt opnieuw ingecheckt worden bij een kaartlezer van een andere vervoerder of vervoerwijze. De eerste check-in (die van de Arriva-trein) wordt geregistreerd als incompleet.

Bij sommige stad-/streekvervoerders wordt bij reizen op saldo het basistarief afgeschreven als na het inchecken weer wordt uitgecheckt terwijl het voertuig nog geen meter heeft gereden. Dit speelt niet als men vervolgens binnen 35 minuten incheckt bij een andere stads-/streekvervoerder of dat net gedaan heeft, want men betaalt in deze gevallen sowieso één keer het basistarief.

Te veel afgeschreven reissaldo wordt gerestitueerd als:

 • De maximale tijdslimiet voor uitchecken voor de trein is verstreken.
 • Vergeten uit te checken bij een kaartlezer in het voertuig. Dit kan niet meer hersteld worden als het voertuig is vertrokken.

In deze twee gevallen wordt de transactie als incompleet geregistreerd en wordt het instaptarief afgeschreven. Als dit te vaak gebeurt kan de kaart geblokkeerd worden.

Per jaar verliezen reizigers in totaal miljoenen euro's door mislukte/foutieve transacties. Niet alle reizigers vragen hun geld terug. Op 19 april 2011 is een motie van de SP in de Tweede Kamer aangenomen, die stelt dat te veel betaald saldo door reizigers die zijn vergeten uit te checken, ten goede moet komen aan investeringen in beter openbaar vervoer.[33] In september 2014 werd bekend dat de vervoerders nog 16 miljoen euro per jaar incasseren omdat reizigers vergeten uit te checken.[34] Dit geld wordt vanaf 2015 gebruikt om kinderen tot 12 jaar gratis te laten meereizen in de trein (met de Railrunner of Kids Vrij abonnement).[35]

Een restitutieformulier is verkrijgbaar bij de chauffeur of kan via internet ingevuld en verstuurd worden. Meestal wordt het instaptarief minus de minimale ritprijs uitgekeerd. Wie daar te vaak gebruik van maakt kan van de regeling worden uitgesloten. Er is geen restitutieregeling voor anonieme OV-chipkaarten. Met behulp van de mobiele app OV Butler kan men te veel afgeschreven saldo laten restitueren door middel van het invullen van een online formulier. Het bedrijf hierachter print alle verzoeken uit en stuurt ze op de juiste manier naar het desbetreffend vervoerbedrijf.[36] Indien na aanvraag een restitutie wordt goedgekeurd dient men bij enkele vervoerders (bv HTM) het restitutiebedrag binnen een jaar 'op te halen' bij een ophaalautomaat. Dit ook indien men automatisch opladen heeft ingeschakeld.

Niet inchecken staat synoniem aan zwartrijden en men riskeert bij controle een boete die niet vergoed wordt. Dit geldt niet voor kaarthouders met een OV-chipkaart op dagen waarop ze de hele dag op het hele spoornet vrij reizen hebben. Officieel dienen zij in- en uit te checken, maar vervoerders hebben afgesproken dat ze als ze dit zijn vergeten geen boete mogen krijgen.[37]

Transactieoverzicht[bewerken]

Het transactieoverzicht van een OV-chipkaart bestaat uit een logboek van gemaakte reizen en de eventueel daaraan verbonden kosten, wat onder meer nuttig kan zijn voor declaraties en voor het aanvragen van restitutie van te veel betaalde bedragen (door een eigen vergissing of door een fout in het systeem) en voor geld terug bij vertraging.

Een uitgebreid transactieoverzicht is te bekijken via internet. De laatste transacties zijn opgeslagen op de OV-chipkaart zelf en kunnen bij de meeste ophaalpunten worden uitgelezen en soms worden uitgeprint. In veel gevallen staat elke transactie op zijn minst in een van de overzichten, maar als er veel ritten per dag worden gemaakt kan het zijn dat sommige transacties al niet meer op de kaart staan en tijdelijk nog niet in het online transactieoverzicht zijn te vinden. De informatie op internet (met uitzondering van NS transacties op NS.nl) wordt niet continu bijgewerkt.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Transactieoverzichten bij ophaalautomaten

Kleine kaartlezers, zoals een Random Reader), zijn voor de OV-chipkaart niet verkrijgbaar. Wel zijn voor tablets en smartphones gratis en betaalde mobiele apps beschikbaar waarmee het saldo en (een gedeelte van) het online transactieoverzicht geraadpleegd kunnen worden.

In verband met de privacywetgeving moet expliciet op de website worden aangegeven dat de reiziger de transacties online wil kunnen inzien. Bij klachten over een rit kunnen overigens de ritgegevens en de kaarthouder zonder toestemming aan elkaar gekoppeld worden.[38]

Soms lopen de klokken van de kaartlezers van verschillende vervoerders niet gelijk waardoor het voor kan komen dat een transactie geregistreerd wordt met een eerdere tijd dan de vorige. Op sommige transactieoverzichten (ov-chipkaart.nl, automaten GVB, RET) staan de transacties in de werkelijke volgorde, op andere (automaten NS, AVM-scherm) in volgorde van de geregistreerde tijd. In het laatste geval, waarbij dus gesorteerd wordt op de geregistreerde tijd in minuten, kan de volgorde van transacties ook worden verwisseld als de geregistreerde tijden van twee transacties gelijk zijn. Voor zover bekend wordt de incheckstatus van de kaart bepaald door de in werkelijkheid laatste transactie.

Of een check-in een overstap wordt genoemd hangt van website/automaat af. Het wordt bepaald vóór het eventuele sorteren. De website ov-chipkaart.nl geeft een overstap niet als zodanig aan, een AVM wel, zelfs bij vrij reizen.

Tijdens een treinrit wordt bij controle door Arriva de tijd en controleur als Inspectie op de ov-chipkaart bijgeschreven. Dit is vergelijkbaar met het stempel dat op een papieren vervoerbewijs wordt gezet. Dit wordt overigens alleen weergegeven op de transactieoverzichten op de automaten en bij een uitdraai van de Arriva Store.

OV-chipkaart.nl[bewerken]

Na registratie van de OV-chipkaart op de site kan mijn OV-reishistorie geactiveerd worden. Hierin zijn alle transacties van alle vervoerbedrijven te zien sinds de aanmelding op de site. Transacties ouder dan 18 maanden zijn niet meer beschikbaar. De transacties van een dag zijn in principe de volgende dag om 14 uur beschikbaar, maar bij sommige vervoermiddelen wordt de informatie in de boordcomputer minder vaak dan dagelijks doorgegeven, zodat het langer kan duren. Het opgegeven saldo wordt niet gebaseerd op de vermelde ritten, maar is de saldo-informatie van de meest recente van de binnengekomen transacties. Als de transactie-informatie niet in chronologische volgorde binnenkomt kan het dus voorkomen dat het opgegeven saldo niet correspondeert met de vermelde ritten; in dat geval kan men (als men het oude saldo weet) ook alvast de totale saldo-mutatie bepalen van nog niet vermelde tussenliggende ritten en oplaadtransacties. In eerste instantie zijn de regels gesorteerd op datum/tijd, teruglopend. Men kan ook sorteren op het bedrag. Er staan in eerste instantie maar 5 ritten op één pagina, waarbij navigeren en zoeken lastig is. Dit gaat veel beter als alles op één pagina staat. Dit doet men met de printfunctie, waarbij men het eigenlijke printen annuleert. Als men steeds in dezelfde klasse reist en dus geen klasse-informatie nodig heeft, krijgt men zo het meest complete overzicht.

Naast de HTML-versie zijn er een PDF- en een CSV-versie beschikbaar. Deze bieden minder volledige informatie, behalve dat er een kolom voor de klasse is, die de html-versie niet heeft.

Per rit is er op het scherm een regel voor de check-in en een regel voor de check-uit, waarop ook de check-in-locatie nog eens staat. Men kan per regel aangeven of deze in de PDF- of CSV-versie moet worden opgenomen, en kan ook selecteren dat alles of alleen de check-uit-regels (die de aanduiding "reis" in plaats van "check-uit" krijgen) moeten worden opgenomen. In het eerste geval heeft men de check-in-locaties steeds dubbel, in het tweede geval ontbreken de check-in-tijden.

Bij een check-in-regel wordt het instaptarief vermeld, bij een check-uit-regel de ritprijs, opnieuw het instaptarief, en de correctie bij uitchecken, bijvoorbeeld "Ritprijs € 0,94 (instaptarief € 4,00 - niet verreisd € 3,06)". In de PDF- en CSV-versie staat op de eventuele check-in-regel weer het instaptarief, en op de reisregel de ritprijs. In een versie met check-in-regels staan deze beide bedragen in dezelfde kolom; voor het berekenen van gecumuleerde reiskosten moet men uiteraard alleen de ritprijzen optellen.

In de PDF- en CSV-versie wordt aanvullend ook de klasse vermeld, maar anderzijds de vervoerder niet. Daardoor is bij de halte-aanduiding "Centraal Station" niet direct duidelijk welke stad dit betreft. Dit kan achterhaald worden op basis van het andere uiteinde van de rit en/of het aansluitende treinvervoer. Bij treinvervoer betekenen "Station Centrum" en "Station Noord" de betreffende stations in Barneveld, wat er in de html-versie wel bijstaat.[39] Sommige lange namen die in de html-versie wel compleet gegeven worden, worden afgekort. Bij treinvervoer is indirect soms de vervoerder (of enkele mogelijke vervoerders) te achterhalen, bijvoorbeeld bij reizen met Dal Vrij: Arriva en Veolia vermelden bij het product ook de klasse, en Syntus ook, maar tussen haakjes. Bij vrij reizen met Dal Vrij is Connexxion in een versie met check-in-regels te herkennen aan het instaptarief.

NS.nl[bewerken]

Na registratie van de OV-chipkaart op NS.nl kan mijn reishistorie geactiveerd worden. Hierin zijn uitsluitend transacties van de NS zien. Anders dan bij OV-chipkaart.nl zijn ook transacties van vóór de aanmelding te zien. De gegevens zijn meestal na enkele minuten tot een uur beschikbaar, inclusief de af- en bijschrijvingen via NS, maar zonder saldi. Bij inchecken in de spitsuren wordt een dalurenabonnement toch vermeld, ook al geeft dat dan geen korting. Bij storingen tussen de kaartlezer en de centrale komt de data soms bijvoorbeeld de volgende dag pas binnen. Transacties ouder dan 18 maanden en enkele dagen zijn niet meer beschikbaar. Per zoekvraag wordt bij NS alleen gezocht binnen de laatste 301 transacties in de opgegeven periode.

Naast de HTML-versie zijn er een PDF- en een XML-versie beschikbaar. Elke reis beslaat één regel. Anders dan bij ov-chipkaart.nl staat op deze ene regel ook de inchecktijd.

Met de optie "Prijsdetails" krijgt men aantallen tariefeenheden te zien, waarbij in geval van een overstap het aantal tariefeenheden bij aanvang en bij het einde van de rit apart worden vermeld.

Wettelijke bepalingen[bewerken]

De Wet personenvervoer 2000 regelt onder meer de regionale tariefvrijheid. Het op die wet gebaseerde Besluit personenvervoer 2000 spreekt van een elektronisch vervoerbewijs, in artikel 1 gedefinieerd als een vervoerbewijs waarmee de reiziger zich na elektronische registratie toegang kan verschaffen tot het openbaar vervoer. Artikel 47 lid 2b van diezelfde wet zegt dat een voorwaarde voor geldigheid is dat het vertrekpunt elektronisch is geregistreerd. Zelfs een houder van een vrij-reizenabonnement kan dus wettelijk gezien beboet worden als de kaart niet is ingecheckt.[40]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. a b Maximumsaldo OV-chipkaart
 2. Kinderen, 65-plus en groepen, OV-chipkaart.nl
 3. RET test nieuwe OV-chipkaart, RTV Rijnmond, 25 februari 2005
 4. Grensoverschrijdend reizen, Veolia Transport
 5. OV-chipkaart en internationaal reizen, NS International
 6. Einde papieren treinkaartje per 9 juli 2014 NOS.nl, 20 mei 2014
 7. Zie: OVshop.nl
 8. Reisgedrag gebruikers anonieme ov-chipkaart eenvoudig in te zien, NCR.nl, 16 april 2014
 9. Beantwoording Kamervragen van het lid Van Veldhoven (D66) over de privacybestendigheid van de anonieme OV-chipkaart, Rijksoverheid.nl, 13 mei 2013
 10. Vraag: Ik heb een nieuwe kaart aangevraagd, omdat mijn oude kaart binnenkort verloopt. Maar ik heb nog een kaart die ik kan gebruiken. Kan ik mijn geld terugkrijgen?, Vragenenantwoorden, OV-chipkaart.nl
 11. Zakelijke OV-chipkaart
 12. Scholenkaart, RET.nl
 13. Infoblad deblokkeren OV-chipkaart Infoblad deblokkeren OV-chipkaart, OV loket.nl
 14. Tarieven Friesland, Arriva.nl
 15. Reizen op saldo Zuid-Holland, Arriva.nl
 16. Afspraken over herkennen van kortingsproducten
 17. Een overzicht van de tarieven is te vinden in het artikel OV-chipkaart op de OV in Nederland Wiki
 18. OV-chipkaartabonnement.nl, een overzicht van alle abonnementen voor op de OV-chipkaart
 19. Productvoorwaarden nieuwe abonnementen 2014, NS.nl (artikel 4.1)
 20. Productvoorwaarden nieuwe abonnementen 2014, NS.nl (artikel 13.7)
 21. Bij andere abonnementen of bij reizen zonder abonnement geldt dat op dezelfde reisdag moet worden uitgecheckt. Dit zijn relatief ruime marges in vergelijking met bijvoorbeeld de Londense Oyster card; het uitchecken moet daar binnen de voorziene tijd van de reis, met een kleine marge, uitgevoerd worden. De marges worden alleen verruimd bij verstoringen op de verbinding.
 22. Reizen met een functiebeperking, NS.nl, 18 september 2014
 23. Visuele beperking, OV-chipkaart
 24. Reist u met een OV-chipkaart?
 25. Honden gratis in OV Rotterdam, AD.nl, 3 juli 2007
 26. De daluren op werkdagen zijn; voor 6.30 uur en tussen 9.00 uur en 16.00 uur en na 18.30 uur. (geld niet in de maanden juli en augustus)
 27. Arriva-FietsDagMee, Arriva.nl
 28. Veelgestelde vragen: "Hoe lang moet ik wachten voor ik uit kan checken nadat ik ingecheckt ben?"
 29. Niet met de trein, toch door het station, NS.nl
 30. GVB: Iemand ophalen of uitzwaaien
 31. Zoeken RET.nl - item "Overstappen en uitzwaaien", te vinden door te zoeken op "uitzwaaien".
 32. http://www.ns.nl/reizigers/ovchipkaart/reizen
 33. Te veel betaald chipgeld naar beter OV SpitsNieuws, 19 april 2011
 34. Niet uitchecken: 16 miljoen
 35. Kind reist vanaf 2015 gratis mee in trein, pzc.nl, 11 september 2014
 36. OVbutler.nl
 37. Vergeetachtige abonnementhouder mist coulance, NU.nl 2 april 2015
 38. "Privacy OV-chipkaart Connexion"
 39. Connexxion vermeldt Station Ede Centrum wel compleet: "Ede, Station Centrum".
 40. Artikel 47 van het Besluit personenvervoer 2000, Wetten.overheid.nl