Rainbow Six (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uur van de waarheid
Oorspronkelijke titel Rainbow Six
Auteur(s) Tom Clancy
Vertaler Nienke Kuipers
Hugo Kuipers
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Genre Techno-thriller
Uitgever A.W. Bruna Uitgevers
Uitgegeven 1998
Medium paperback
Pagina's 822
ISBN-code 90-229-8418-4
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Rainbow Six is een roman van Tom Clancy. Op dit boek is de gelijknamige videospellenreeks gebaseerd. Het boek kwam uit in 1998 en gaat over een fictieve antiterreureenheid genaamd Rainbow. In Nederland werd het boek ook uitgegeven onder de naam Uur van de Waarheid.

Verhaal[bewerken]

John Clark, alias SIX, leidt een speciale antiterreureenheid genaamd Rainbow. Rainbow bestaat uit hoogopgeleide militairen uit diverse landen. 'Rainbow' staat voor het multinationale karakter van de eenheid, aangezien deze samenwerkt met alle landen, ook die niet zijn aangesloten bij de NAVO.

Het team bestaat sinds kort maar heeft te maken met veel terroristische aanslagen. Zo wordt er een aanslag gepleegd op een bankgebouw in Zwitserland. Hierbij worden het bankpersoneel en de klanten gegijzeld. De Zwitsers besluiten Rainbow in te schakelen, die alle criminelen weet te doden en de gijzelaars weet te bevrijden. Een korte tijd later is het weer raak. In Oostenrijk wordt een rijke zakenman gegijzeld door voormalige RAF leden. Na een korte evaluatie wordt ook hier besloten Rainbow in te schakelen. Ook deze situatie weten ze tot een goed einde te brengen.

Een paar weken later vindt een grootschalige criminele actie plaats. Een groep terroristen, die duidelijk een plan heeft voorbereid, gijzelt een groep van dertig Franse kinderen -van wie de ouders werken bij een wapenfabrikant- in een Spaans attractiepark. Ze willen alleen de kinderen vrijlaten wanneer Frankrijk enkele gevaarlijke criminelen vrijlaat. Om hun eisen kracht bij te zetten doden ze meteen een van de kinderen in een rolstoel, een Nederlands meisje in een terminale staat van kanker. Alle militairen worden ingeschakeld door de Spaanse overheid om de gijzeling tot een goed einde te brengen. Het lukt het Rainbow-team om alle gijzelaars vrij te laten, maar alle gijzelnemers moeten hiervoor doodgeschoten worden. De terrorist die het meisje doodschoot wordt door de twee sluipschutters te grazen genomen met een zogenaamd leverschot.

De Rus Dimitri Popov blijkt het brein achter een gedeelte van de aanslagen te zijn. Hij werkt in opdracht van een groot bedrijf dat geleid wordt door extreme milieuactivisten. In hun opdracht laat hij door een extreme tak van de IRA de vrouw en dochter van Clark gevangennemen. Het Rainbow-team komt opnieuw in actie en weet een overeenkomst te sluiten met de terroristen nadat de leider gevlucht is. Alle gijzelaars worden vrijgelaten.

Terwijl deze gebeurtenissen zich afspelen, is de extremistische milieuorganisatie met hun wetenschappers bezig om een virus te ontwikkelen waarmee iedereen op de wereld gedood wordt. Ze willen namelijk de gehele wereld voor zichzelf hebben zodat de natuur zich kan herstellen. Het plan is om het virus, nadat het is uitgetest op een aantal zwervers, te verspreiden tijdens de Olympische Spelen. Dan krijgt Dimitri Popov het volledige plan te horen en hij neemt contact op met John Clark en vertelt hem alles. De extremisten merken dat het ontdekt is, en gaan ervandoor. Rainbow weet hen echter te vinden in Brazilië. Ze vernietigen de basis en laten ze zonder eten of drinken naakt in het regenwoud achter zodat ze uit eigen hand kunnen voelen waartoe de natuur in staat is.

Film[bewerken]

Een verfilming van Rainbow Six staat al ruime tijd in de planning. In 2004 verkreeg John Woo de rechten op de film, maar deze zijn in 2005 vervallen. Zack Snyder, bekend van 300 heeft deze rechten overgenomen. De film stond gepland voor release in 2010, dit is ook niet doorgegaan.