Rak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een rak is een nagenoeg recht stuk van een rivier. Het woord is verwant aan het werkwoord rekken.

Zo is het Damrak het rechte stuk van de Amstel voorbij de Dam. Soms heeft zo'n recht gedeelte van een rivier een eigen, afwijkende naam. Zo is het Langerak een gedeelte van het Reitdiep.

Ook het Skagerrak heeft een zelfde betekenis omdat men vanaf de Noordzee in een ruk zonder laveren naar Skagen kon doorzeilen.

Een variant is raken, zoals bij het Kromme Raken.

De naam is soms overgegaan naar het naastliggende gebied. Zo heet een streek in de gemeente Het Hogeland bijvoorbeeld De Raken. Het gebied is omsloten door een verzande meander van het Reitdiep.

Zeilvaart[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de zeilsport wordt de rechte vaart van boei tot boei ook rak genoemd. Het woord heeft dus eerder betrekking op het varen dan op het stromen van water. Wanneer het zeilschip op de weg naar de volgende boei één of meerdere keren overstag moet gaan, heet het een kruisrak.
  • Bij dwarsgetuigde zeilschepen werden de ra's tegen de mast gehouden door een rak. Dit was een bindsel aan de ra, om de mast, voorzien van grote houten kralen, de kloten, zodat de ra toch op en neer kon bewegen bij het halen en strijken.

Kitesurfen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bij kitesurfen wordt ook gebruikgemaakt van de term rak, echter is de spreektaal rakjes varen. Het houdt in om van punt A naar punt B te varen, gebruikmakend van een board en kite. Een succesvol traject heet dan een rakje varen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]