Rallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rallen, koeten en waterhoentjes)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rallen
Waterhoen (Gallinula chloropus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie
Rallidae
Vigors, 1826
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rallen op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De rallen (Rallidae) vormen een familie van vogels uit de orde kraanvogelachtigen (Gruiformes). Deze familie van omnivore moeras- en watervogels telt ongeveer 150 soorten.[1] Op grond van moleculair genetisch onderzoek zijn de inzichten over de indeling in geslachten en soorten sinds 2012 sterk gewijzigd.[2][3]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Rallen zijn kleine tot middelgrote (12 tot 63 cm) bodem bewonende vogels. De meeste soorten hebben een verborgen levenswijze. Het zijn zeer beweeglijke vogels die met groot gemak door dichte vegetaties navigeren. Soorten die op afgelegen eilanden voorkomen, hebben vaak het vliegvermogen verloren en zijn daardoor kwetsbaar als de eilanden door mensen met hun huisdieren worden bevolkt. Bleshoenders zijn forser gebouwd dan rallen, maar hebben een kleine kop en lange tenen. Ze onderscheiden zich van de rallen door een afwijkende voorhoofdplaat (de bles).

Het waterhoen (Gallinula chloropus) en de meerkoet (Fulica atra) zijn in Nederland en België zeer algemeen. De voorhoofdplaat is rood bij het waterhoen en wit bij de meerkoet.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende geslachten zijn bij de familie ingedeeld:

Uitgestorven

Noot[bewerken | brontekst bewerken]

Soms wordt gesproken over een waterkip. In de volksmond haalt men de meerkoet en het waterhoen door elkaar. Er wordt in sommige delen van Nederland (met name het noorden) gesproken over een waterkip. Deze benaming kan ook duiden op een klein waterhoen (Porzana parva) of waterral (Rallus aquaticus).