Naar inhoud springen

Rally

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Rally (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Rally.
Juuso Pykälistö tijdens de WRC Rally van Zweden in 2003
Marcel Renault tijdens de Autorace Parijs-Madrid van 1903

Een rally is wedstrijdrace in de auto- en motorsport.

Autosport[bewerken | brontekst bewerken]

In de autosport is een rally een snelheidsrace op klassementsproeven over daarvoor afgesloten openbare wegen, met auto's die daartoe uitgerust zijn. Ze moeten voorzien zijn van een kooiconstructie, een brandblusser, speciale gordels enzovoort. Daarnaast worden bijna alle rallyauto's geprepareerd om zo snel mogelijk te zijn, zij het binnen bepaalde reglementen.

Kampioenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland worden jaarlijks twee kampioenschappen georganiseerd, het Rallyclinic Dutch Open (Nederlands kampioenschap rally) en het Nederlands Account Software short rallykampioenschap. Het short rallykampioenschap wordt verreden op kortere, eendaagse evenementen, die vaak tegelijkertijd met rally's georganiseerd worden. De Nederlandse Rally evenementen worden georganiseerd onder auspiciën van de KNAF (Knac Nationale Autosport Federatie).

In België is er op internationaal niveau het Belgian Rally Championship, met als grootste evenement de Rally van Ieper. Dit kampioenschap wordt georganiseerd onder het toeziend oog van de RACB. Verder zijn er ook regionale kampioenschappen. Zo wordt in Vlaanderen een kampioenschap georganiseerd door de VAS (Vlaamse Autosport Federatie) en in Wallonië door de ASAF (Association Sportive Automobile Francophone).

Wereldwijd is het World Rally Championship het belangrijkste kampioenschap. Op Europees niveau is er het European Rally Championship. Naast het World Rally Championship was de Intercontinental Rally Challenge een groot belangrijk internationaal kampioenschap. Het werd voor de laatste maal georganiseerd in 2012; de FIA had het ERC wakker geschud na de verrassende komst van het IRC dat in 2006 door een tv-zender gelanceerd werd.

Wedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Een rally duurt één of meerdere dagen. Wanneer de rally bestaat uit slechts één unieke klassementsproef, wordt de wedstrijd een rallysprint of sprint genoemd.

Rally's bestaan uit meerdere proeven die verspreid liggen rondom de startplaats. De teams rijden vanaf de start naar de eerste proef en tussen de proeven door over openbare wegen, waar de verkeersregels gelden. Op de proeven wordt de eigenlijke wedstrijd verreden. De winnaar is het team met de snelste gecombineerde tijd op de proeven. Daarnaast kan een team straftijden krijgen als het bijvoorbeeld te laat aankomt bij de tijdcontrolepost voor een proef of een andere reglementaire overtreding begaat.

De proeven worden meestal verreden in het buitengebied of op militaire of industrieterreinen. De meeste proeven worden verreden tussen twee punten, maar er zijn ook proeven waarbij een bepaalde ronde meermalen afgelegd moet worden; de rondkoersen.

Als een auto tussen de proeven door onderhoud of reparaties nodig heeft, mag dat alleen gerepareerd worden door het team zelf, met in de auto aanwezige onderdelen. Tussen sommige proeven door is een 'service' ingepland waarbij ook de monteurs van het team de auto mogen repareren. Deze reparaties gebeuren in het servicepark.

Ook zijn er al jarenlang regelmatigheidsrally's waarbij een bepaalde gemiddelde snelheid moet worden gereden op RT's, regelmatigheidstrajecten. Soms op klassementsproeven en soms op de openbare weg. Het klassement wordt opgemaakt in strafpunten die men scoort wanneer men afwijkt van het opgelegde gemiddelde.

Deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

In een rallyauto zitten twee personen: een coureur en een navigator (samen de rallyequipe). De eerste dicteert tijdens verkenningen, met een straatauto, een gedetailleerde beschrijving van de route, de zogenaamde 'pace-notes', die de navigator voorleest tijdens de wedstrijd. De navigator krijgt ook tussentijden door en weet waar zich op de proef gevaren bevinden. Daarnaast is de navigator ervoor verantwoordelijk dat het team zich op tijd aanmeldt bij de tijdcontroles voor de proeven.

Om de veiligheid te verhogen, is het vandaag de dag voor zowel de coureur als de navigator verplicht een brandvrij pak en een helm te dragen. Ook is het in sommige kampioenschappen verplicht om een HANS-systeem te dragen.

Motorsport[bewerken | brontekst bewerken]

In de motorsport worden weinig rally's (niet te verwarren met woestijnrally's) meer gereden. Een motorrally is een combinatie van een toerrit en een wegrace of een sprint tegen de tijd. De rally duurt meestal twee dagen. Er worden tijdritten (étappes specials) gereden, met daartussen toeristische verbindingsstukken. Er wordt meestal gereden met omgebouwde off-roadmotoren voorzien van wegbanden en aangepaste vering. De meest aansprekende motorrally is de Moto Tour, voorheen de Tour de France Moto.

Motortoerisme[bewerken | brontekst bewerken]

De naam rally wordt ook gebruikt voor een bijeenkomst van motorrijders (een 'motortreffen'). Een voorbeeld daarvan is de Dragon Rally in Wales.

Zie de categorie Rallying van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.