Ralph Keuning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ralph Keuning
Ralph Keuning

Ralph Keuning (Harderwijk, 20 december 1961) is kunsthistoricus en sinds 2007 directeur van Museum de Fundatie in Zwolle.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Keuning studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en studeerde af op de Duitse dadaïst John Heartfield. Hij was assistent bij de Neue Nationalgalerie en het Prentenkabinet in Berlijn (1990-1992). Daarna werkte hij bij het Kröller-Müller Museum. In 2004 vertrok hij naar Lelystad als eerste directeur van het Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Vanaf 2007 is Keuning directeur van het Zwolse Museum de Fundatie, waarvan Kasteel het Nijenhuis tussen Wijhe en Heino een onderdeel is. Onder zijn leiding werd de uitbreiding van het museum gerealiseerd naar een ontwerp van Hubert-Jan Henket. Deze werd op 31 mei 2013 door prinses Beatrix geopend. De collectie breidde hij uit met werk van onder meer Jan Fabre, Marc Chagall, Neo Rauch, John Heartfield, Karel Appel en een reeks werken van Jan Cremer, waaronder La Guerre Japonaise. In 2010 presenteerde hij de ontdekking van een schilderij van Vincent van Gogh, De molen “Le Blute fin”, na onderzoek door het Van Gogh Museum. In 2014 werd in samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam een stilleven uit de collectie van de Fundatie toegeschreven aan Jan Lievens.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Keuning heeft gepubliceerd over verscheidene kunstenaars, onder wie John Heartfield, George Grosz, Marte Röling en Jan Cremer.