Ralph Towner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ralph Towner
Ralph Towner in 2010
Ralph Towner in 2010
Algemene informatie
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ralph Towner (Chehalis (Washington), 1 maart 1940) is een Amerikaans multi-instrumentalist. Hij bespeelt gitaar, piano en andere toetsinstrumenten, percussie en trompet. De nadruk ligt echter op gitaar.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Towner werd geboren in een muzikaal gezin, vader is een trompettist, moeder een pianolerares. Towner begon daarom al vroeg op driejarige leeftijd te musiceren, achter de piano. Even later nam hij ook de trompet ter hand. De gitaar is dan nog ver weg. Toen hij studeerde aan de Universiteit van Oregon begon zijn gitaarstudie; hij studeerde compositie bij de klassiek geschoolde Homer Keller. Op het eind van de jaren 60 vertrok Towner naar New York en kwam in de jazzbeweging terecht, eerst nog als pianist. Zijn belangrijkste voorbeeld was toen Bill Evans. Langzaamaan stapte hij toen over naar de gitaar en ging in ensembles spelen met fluitist Jeremy Steig, bassist Eddie Gomez, Marc Johnson, Gary Peacock en drummer Jack DeJohnette. Een aantal daarvan had ook met Evans gespeeld. Een vastere basis leverde de muziekgroep Winter Consort met Paul Winter op. Echter niet voor lang, hij richtte samen met Paul McCandless, Glen Moore en Collin Walcott in 1970 Oregon op, een gezelschap dat jazz probeerde te mengen met folk, avant-gardemuziek en Indiase muziek, gecombineerd met improvisatie. Als soloartiest trad Towner toe tot de ECM-stal van Manfred Eicher, er bleef langdurig contract. Een uitstapje is zijn bijdrage aan I sing the body electric van Weather Report (1972).

Towner speelt bij voorkeur akoestisch gitaar - de versterker laat hij meestal links liggen. Het resultaat is dat zijn muziek over het algemeen vrij rustig is qua dynamiek. Desalniettemin kan zijn spel temperamentvol zijn en zelfs percussief. Hij verzamelde dan ook voornamelijk musici om zich heen die dezelfde voorliefde hadden voor akoestische muziek. Een andere techniek die Towner veel gebruikt is dubbing, zodat hij meerdere stemmen in zijn eentje over elkaar kan opnemen. Een voorbeeld is zijn album Diary uit 1974, waarin Towner zowel de gitaar als de piano bespeelt.Dan ook gaat hij synthesizers gebruiken, doch piano en andere toetsinstrumenten verdwenen langzaam naar de achtergrond. Hij speelde met de andere grote "sterren" van ECM Records samen op diverse albums, Keith Jarrett, Egberto Gismonti en Jan Garbarek schakelden hem in.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]