Rams Woerthe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rams Woerthe
Het Rams Woerthe in 2010
Locatie
Locatie Steenwijk
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woonhuis
Architectuur
Bouwstijl art-nouveau
Bouwinfo
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Erkenning
Monumentnummer 529100 529101
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Park van Rams Woerthe (met theehuis)
Oorlogsmonument bij Rams Woerthe door Hildo Krop

De villa Rams Woerthe in de Overijsselse vestingstad Steenwijk werd eind 19e eeuw in opdracht van de Steenwijker industrieel en filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters als woonhuis gebouwd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp is van A.L. van Gendt, vooral bekend als architect van het Concertgebouw in Amsterdam. Rams Woerthe, gebouwd in art-nouveau-stijl (oftewel jugendstil), kwam in 1899 gereed. De opdrachtgever Tromp Meesters heeft het huis slechts negen jaar bewoond. In 1908 overleed hij op 53-jarige leeftijd. Zijn weduwe wilde er niet blijven wonen en verkocht in 1917 het pand aan de gemeente Steenwijk voor de prijs van 90.000 gulden.

De gemeente Steenwijk vestigde er in 1919 het gemeentehuis in. Tijdens de Koude Oorlog bevond zich in de kelder van het gebouw een commandocentrum van de Bescherming Bevolking. In 1962 liet burgemeester Dingemans Wierts een wal om de villa aanleggen om dat gedeelte te beschermen tegen de fall-out van een mogelijke atoomaanval als gevolg van de Cubacrisis. Deze wal heeft er zes jaar gelegen.

Tot halverwege 2016 was de villa het bestuurscentrum van de gemeente Steenwijkerland met werkkamers voor burgemeester en wethouders. Tevens is het een trouwlocatie.

In januari 2016 werd het pand gekocht door Vereniging Hendrick de Keyser. Deze vereniging heeft de villa opengesteld voor bezoekers.

Park[bewerken | brontekst bewerken]

Rams Woerthe wordt omgeven door een 10 hectare groot park in Engelse landschapsstijl, naar een ontwerp van Hendrik Copijn. In het park bevindt zich een lange slingerende vijver, parallel langs de oude, tegenwoordig afgedamde, Steenwijker Aa. Er zijn circa 45 verschillende soorten bomen en heesters te zien, onder andere beuken, linden, paardenkastanjes, moerascipressen en naaldbomen. Later is er een hertenkamp aangelegd. Ook staat er een theehuis in het park.

Rijksmonument[bewerken | brontekst bewerken]

De villa staat in Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. In het interieur zijn monumentale jugendstil-wandschilderingen van Co Breman te zien. In de entree en het trappenhuis zijn de gebrandschilderde glas-in-loodramen van Adolf le Comte te bewonderen.

Hildo Krop Museum[bewerken | brontekst bewerken]

In het gebouw, waar al vanaf 2002 een Kropkamer was, is sinds 2007 het Hildo Krop Museum gevestigd. In enkele zalen is een tentoonstelling te bezoeken over werk en leven van de uit Steenwijk afkomstige kunstenaar Hildo Krop, die vooral bekend is geworden als stadsbeeldhouwer van Amsterdam.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rams Woerthe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.