Ranulfiden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Ranulfiden, ook wel het Huis van Poitiers genoemd, waren een Franse dynastie die heerste over het graafschap Poitiers en het hertogdom Aquitanië van de 9e tot 12e eeuw.

In 1032 erfden zij het hertogdom Gascogne en tegen het einde van 11e eeuw waren zij de overheersende macht in het zuidwestelijk derde van Frankrijk. De stichter was Ranulf I van Poitiers , die in 835 graaf werd. Zijn zoon Ranulf II riep zich uit tot koning van Aquitanië, maar deze titel overleefde Ranulf II niet. Via zijn natuurlijk zoon Ebalus, stichtte hij de dynastie van de hertogen van Aquitanië , die ononderbroken regeerde van 927 tot 1204, van de opvolging van Willem III tot de dood van Eleonora van Aquitanië. Zij bracht de erfenis van de Ranulfiden eerst bij Lodewijk VII van Frankrijk en vervolgens bij Hendrik II van Engeland.

Verschillende dochters van deze dynastie verkregen een hoge status. Adelheid huwde met Hugo Capet en werd dus de eerste koningin van Frankrijk. Agnes huwde met keizer Hendrik III en regeerde als regentes voor haar zoon, de toekomstige keizer Hendrik IV. De meest bekende was ongetwijfeld Eleonora van Aquitanië, die door haar huwelijk het rijk van Anjou creëerde, hetgeen leidde dat zoveel twist tussen Frankrijk en Engeland.

De Ranulfiden moedigden kunst, letterkunde en vroomheid aan. Onder Willem V, Willem IX en Willem X, was Aquitanië het centrum van poëzie en zang. Hier ontstond en groeide de troubadourstraditie evenals het ideaal van de hoofse liefde.