Raphael Warnock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raphael Warnock
Warnock in 2020
Volledige naam Raphael Gamaliel Warnock
Geboren Savannah (Georgia)
23 juli 1969
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Partij Democratische Partij
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Raphael Gamaliel Warnock (Savannah (Georgia), 23 juli 1969) is een Amerikaans pastor en politicus van de Democratische Partij. Op 5 januari 2021 won hij de tweede ronde van de speciale Senaatsverkiezingen in Georgia van de zittende Republikeinse senator Kelly Loeffler. In januari 2021 zal hij worden ingezworen als senator.

De eerste ronde van de speciale Senaatsverkiezingen vond plaats op 3 november 2020. Warnock nam het op tegen Loeffler en achttien andere kandidaten, waaronder afgevaardigde Doug Collins, Deborah Jackson en Matt Lieberman. Omdat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen kreeg, vond er op 5 januari 2021 een tweede verkiezingsronde plaats tussen koplopers Warnock en Loeffler.

Op dezelfde dag won de Democratische kandidaat Jon Ossoff de tweede verkiezingsronde voor de andere Senaatszetel van Georgia van de voormalige Republikeinse senator David Perdue. Hiermee kwam de zetelverdeling in de Senaat uit op 50-50, wat met de doorslaggevende stem van de Democratische vicepresident neerkwam op een meerderheid voor de Democraten.