RapidShare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

RapidShare is een hostingbedrijf dat alleen betaalde hosting aanbiedt. Het bedrijf is Duits, maar opereert vanuit Zwitserland. RapidShare is één van de grootste webhosters ter wereld en host miljoenen bestanden op de servers. De website is de populairste bestandshoster en behoort tot de 20 meest bezochte websites volgens Alexa[1]. Oorspronkelijk maakte RapidShare gebruik van de Duitse domeinnaam rapidshare.de. Sinds eind 2006 wordt ook de .com-versie gebruikt. In maart 2010 werd rapidshare.de afgevoerd en vervangen door rapidshare.com. RapidShare had in april 2008 een totale snelheid van 240 gigabit per seconde en 5,4 petabyte aan opslag.

De filelockerdienst Rapidshare heeft aangekondigd te stoppen[2] met zijn omslagdoeken per 31 maart 2015. Tot 28 februari blijven de Standards Plus- en Premium-abonnementen nog actief. Na 31 maart worden alle accounts en data verwijderd en is de dienst niet meer toegankelijk.

Gratis accounts[bewerken]

Voorheen waren er ook gratis RapidShare-accounts verkrijgbaar. RapidShare werd toen volledig gefinancierd door betalende gebruikers. Betalende gebruikers konden grotere bestanden uploaden, sneller downloaden en hoefden niet te wachten voordat ze konden downloaden. Ook konden betalende gebruikers meerdere bestanden tegelijk downloaden en werden hun geüploade bestanden nooit verwijderd.

Momenteel zijn er enkel accounts verkrijgbaar tegen betaling.

Misbruik[bewerken]

Als grootste bestandshoster probeert de website op meerdere manieren misbruik van bandbreedte door gebruikers tegen te gaan. Zo werd geëxperimenteerd met verschillende types CAPTCHA.

Zoekmachines[bewerken]

Rapidshare houdt niet bij welke bestanden worden geüpload. Iemand die een bestand uploadt krijgt een unieke URL waarmee hij toegang heeft tot het bestand. Het staat een uploader vrij deze URL wel of niet met anderen te delen of openbaar te maken. Om die reden is er geen centraal register van geüploade bestanden en Rapidshare verschaft geen zoekmachine. Omdat de URL's vaak acroniemen of andere, tamelijk willekeurige afkortingen gebruiken die verwijzen naar de inhoud van een bestand, geven conventionele zoekmachines vaak een pover resultaat. Alleen Filecrop lijkt een redelijk bruikbare zoekmachine voor Rapidshare (en voor Megaupload and Hotfile).[3]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties