Raponsje (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raponsje
Algemene informatie
Locatie Vlag van NederlandEfteling
Themagebied Sprookjesbos
Soort attractie Sprookje
Opdrachtgever Efteling
Ontwerper Ton van de Ven
Status Geopend
Opening 7 juli 2001
Thematisering en muziek
Thema Raponsje
Voorshow Afwezig
Ritmuziek Aanwezig
Componist William Vincent Wallace
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Raponsje is een sprookje in het Nederlandse attractiepark de Efteling. Het sprookje opende in 2001. Het sprookje bevindt zich in het sprookjesbos tussen de sprekende Papegaai en de Kleine Zeemeermin.

Het verhaal wordt verteld door Wieteke van Dort. Het sprookje is naar ontwerp van Ton van de Ven, zijn laatste toevoeging aan het sprookjesbos.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Raponsje is een sprookje over een meisje dat door een toverkol opgesloten wordt in een toren, maar door haar haren uit het raam te laten vallen de toverkol en later een prins naar boven weet te laten klimmen, waarna ze verliefd wordt.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bij de opening op 7 juli 2001 organiseerde de Efteling een Raponsje-verkiezing, waarbij de meisjes met de langste vlecht uit Nederland, België, Duitsland en Engeland werden verkozen. De winnares werd de toen 28-jarige Patty Gisbers-Jenniskens uit Heteren met een vlechtlengte van 172 centimeter. De Vlaamse winnares, Katalin Willems, liet haar 134 cm lange vlecht later dat jaar afknippen en schonk de vlecht aan de Efteling.