Rashond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een rashond is een hond die is ingeschreven in het stamboek van een erkende landelijke stamboekvoerende organisatie en behoort tot een erkend hondenras. Een rashond moet qua uiterlijk en gedrag voldoen aan de omschrijving van dat ras in een rasstandaard.

Uiterlijk[bewerken]

Een rashond wordt geacht zijn eigenschappen zuiver te vererven, dat wil zeggen dat twee honden van hetzelfde ras jongen voortbrengen die weer de in de rasstandaard vereiste uiterlijke eigenschappen tonen. De mate waarin rashonden voldoen aan de rasstandaard wordt beoordeeld op hondententoonstellingen, de best beoordeelde dieren worden bekroond. De belangen van de eigenaars van rashonden worden behartigd door rasverenigingen en kennelclubs.

Genetische afwijkingen[bewerken]

Rashonden kunnen erfelijke afwijkingen hebben als gevolg van inteelt. Omdat er te weinig onverwante dieren binnen de raspopulatie met elkaar worden gekruist maar te vaak te veel gebruik wordt gemaakt van een beperkt aantal dekreuen die goede tentoonstellingsresultaten behaalden is de genetische diversiteit binnen een aantal raspopulaties afgenomen.

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland tracht hier iets aan te doen door geen stambomen meer te verlenen aan honden waarvan de ouders zeer nauw verwant zijn. Ook hebben rasverenigingen fokprotocollen en testprotocollen opgesteld om de incidentie van erfelijke gezondheidsbedreigende afwijkingen terug te dringen.[1]

Ook komt het voor dat er opzettelijk op bepaalde raskenmerken gefokt wordt die de gezondheid van het dier nadelig beïnvloeden, zoals de extreem korte neus bij de mopshond.[2]

Bij zowel bastaardhonden als rashonden komen dezelfde erfelijke problemen voor. Omdat daar geen afstemming van bekend is is het moeilijker om deze terug te dringen. Wel kan er doordat de problemen in kaart zijn gebracht qua verervingswijze en prognose bij de rashond gerichter op behandeld worden veterinair.