Rasoherina van Madagaskar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rasoherina Rabodozanakandriana
18141 april 1868
Rasoherina in 1865
Koningin van het Koninkrijk Madagaskar
Periode 12 mei 1862 - 23 September 1868
Voorganger Radama II
Opvolger Ranavalona II
Vader Andriantsalama
Moeder Rafaramanjaka
Dynastie Andriamanelo-dynastie
Portaal  Portaalicoon   Madagaskar

Rasoherina Rabodozanakandriana, in 1814 geboren als Rabodozanakandriana en later bekend als Rabodo, was koningin van het Koninkrijk Madagaskar van 1862 tot haar dood op 1 april 1868.

Regering[bewerken | brontekst bewerken]

Rasoherina volgde haar man Radama II op nadat deze was vermoord tijdens een staatsgreep onder leiding van de premier Rainivoninahitriniony. De kroning van Rasoherina gebeurde op de door de ministers bepaalde voorwaarden. Zo moest een wet worden ingevoerd die bepaalde dat het Imerina-koningshuis niet meer autonoom mocht regeren en zich actief moesten inzetten voor de vrijheid van godsdienst. Voortaan zouden de hova, oftewel de burgers, inspraak hebben in de wijze waarop het land bestuurd werd. De premier zou dan optreden als vertegenwoordiger van de Hova.

Enkele weken na haar kroning ging Rasoherina een politiek huwelijk aan met premier Rainivoninahitriniony, de aanstichter van de moord op haar voormalige echtgenoot. De premier had een grote inspraak in de manier waarop Madagaskar werd geregeerd, maar terwijl zijn macht groeide, ging hij zich steeds vaker te buiten aan alcohol en geweld. Uiteindelijk ontzette Rasoherina hem als premier en droeg de functie over op Rainivoninahitriniony's jonger broer Rainilaiarivony. Ook tussen Rasoherina en Rainilaiarivony werd een politiek huwelijk gesloten.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Rasoherina stierf op 1 april 1868 in Amboditsiry en werd begraven in de Rova van Antananarivo. Na haar overlijden werd zij opgevolgd door haar nicht Ranavalona II, ook een weduwe van Radama II.

Zie de categorie Rasoherina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.