Rassenwetten van Neurenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schema dat gebruikt werd om de indeling in Duitser en Jood uit te leggen. Afbeelding met Nederlands onderschrift. Klik voor vergroting op de afbeelding.

Beluister

(info)
Logo Wikisource
Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Nürnberger Gesetze op de Duitstalige versie van Wikisource

De rassenwetten van Neurenberg, ook wel anti-Joodse rassenwetten of Neurenberger (rassen)wetten genoemd, zijn drie racistische wetten die op 15 september 1935, ten tijde van het Derde Rijk, in Duitsland werden ingevoerd. Zij kwamen voort uit de in die tijd in Europa en de Verenigde Staten algemeen geldende sociaal-darwinistische[1] denkwijze. De wetten waren bedoeld om de situatie aangaande het ontnemen van rechten van Joden die in de jaren voorafgaand stapsgewijs was ontstaan, te codificeren.

Inhoud[bewerken]

In deze wetten werd het verboden voor Duitsers om te trouwen met Joden en Duitse Joden werden hun burgerrechten ontnomen. Op deze manier probeerden de nazi's Joden het leven zo zuur te maken dat ze 'vrijwillig' uit Duitsland zouden vertrekken. Later zou deze racistische wetgeving escaleren in de houding dat de Joden en andere 'inferieure elementen' uitgeroeid moesten worden en maakten ze de weg vrij voor de Holocaust.

Het geheel aan wetgeving valt uiteen in drie delen:

 1. De Burgerschapswet gaf regels rond het Duitse staatsburgerschap en bepaalde wie Duitser was en wie niet. Duitser was hij/zij die Duits bloed had, en die door zijn daden het vaderland diende.
 2. De Wet ter Bescherming van het Duitse Bloed en de Duitse Eer verbood alle seksuele relaties, huwelijken, tussen niet-Joodse Duitsers en Joden. Bestaande huwelijken bleven geldig.
  • Jood was hij die 75% of meer Joods bloed had of 50% of meer Joods bloed had en:
  a) uit een huwelijk was dat gesloten was na 17 september 1935.
  b) na 31 juli 1936 was geboren.
  c) het joodse geloof aanhing.
  d) kind was van 2 Mischlingen 1ste graad.
  • Mischling 1ste graad was hij die 50% niet-Joods bloed had.
  • Mischling 2de graad was hij die 75% niet-Joods bloed had. Huwelijken tussen Mischlingen 2de graad waren verboden.
  • Duits was hij die meer dan 75% niet-Joods bloed had.
  Het was Joden niet toegestaan om vrouwelijke burgers van Duits of aanverwant bloed, jonger dan 45 jaar, in dienst te hebben.
 3. De derde wet behelsde het voeren van het hakenkruis in de Duitse rijksvlag.

Na de Tweede Wereldoorlog werden deze wetten ingetrokken.

Originelen[bewerken]

De originele ondertekende rassenwetten van Neurenberg werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse soldaten gevonden in een Duitse bankkluis. Zij werden vervolgens bezorgd aan generaal George Patton, die een bevel negeerde door de documenten uit Duitsland mee te nemen. The Huntington in Californië droeg de papieren over aan de National Archives and Records Administration waar ze in oktober 2010 te bezichtigen waren.[2]

Zie ook[bewerken]