Rat Verlegh Stadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rat Verlegh-stadion)
Rat Verlegh Stadion
Rat Verlegh-stadion in 2013
Plaats Vlag Breda Breda, Nederland
Capaciteit 19.000
Bouwjaar 1995–1996
Geopend 11 augustus 1996
Kosten € 13,2 miljoen
Architect(en) Buro Stollen
Eigenaar Gemeente Breda
Bespelers NAC Breda (1996–heden)
Eerste wedstrijd 11 augustus 1996
NAC BredaGremio (0–0)
Veldafmetingen 105 × 68 meter
Vroegere namen Fujifilm-stadion (1996–2003)
MyCom-stadion (2003–2006)
Naam tribunes Eretribune (Zuid-Oost)
B-Side (Noord-Oost)
Hoofdtribune (Noord-West)
Vak G (Zuid-West)
Portaal  Portaalicoon   Sport
Spelerstunnel NAC Breda
B-Side na uitbreiding sta-vakken en voor herschikking van de stoeltjes

Het Rat Verlegh Stadion is de thuisbasis van voetbalclub NAC Breda in de Noord-Brabantse stad Breda. Het stadion is in 1996 in gebruik genomen door de club en heette toen "Fujifilm-stadion", een naam die velen onuitspreekbaar vonden. In 2003 werd de naam gewijzigd in "MyCom-stadion". Ten slotte werd bekend dat per 1 juli 2006 het stadion de naam krijgt waaronder het, in de volksmond, al jaren bekend was: "Rat Verlegh Stadion", vernoemd naar Antoon Verlegh die de bijnaam Rat had. Het stadion biedt plaats aan 19.000 toeschouwers. Een avondwedstrijd in het stadion wordt ook wel een Avondje NAC genoemd.[bron?]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Rat Verlegh Stadion is opvolger van het NAC-stadion aan de Beatrixstraat. Het stadion is op 11 augustus 1996 officieel geopend met een vriendschappelijke wedstrijd tussen NAC en vicewereldkampioen Gremio Porte Alegre. De eerste officiële wedstrijd vond op 16 augustus 1996 plaats tussen NAC en Dordrecht'90. Stanley MacDonald was de eerste speler die een doelpunt in het toenmalige Fujifilm-stadion scoorde. Naast bekerwedstrijden, competitiewedstrijden en vriendschappelijke wedstrijden, is er op 12 februari 2002 in het stadion een interland tussen Turkije en Ecuador gespeeld. Daarnaast hebben er in het stadion ook intertoto-wedstrijden tussen NAC en Troyes en Rosenborg BK plaatsgevonden. Ook speelden Newcastle United, Gandzasar Kapan, KSP Polonia Warschau en Villarreal CF in het kader van de UEFA Cup en UEFA Europa League in het stadion tegen NAC.

Vakindeling[bewerken | brontekst bewerken]

De tribune-indeling van het stadion is gelijk aan de indeling van een doorsnee stadion in Nederland; Op de korte zijdes bevinden zich de fanatieke supporters, terwijl een lange zijde de tribune is waar de sponsoren zitten. Het is opvallend dat sommige tribunes hun naam vanuit het oude stadion aan de Beatrixstraat hebben meegenomen. Vak E heet in de volksmond de B-Side, terwijl aan de overzijde NAC-supporters in vak G zitten. Het gastenvak bevindt zich in vak H. Het bestuur zit nu op de hoofdtribune, die tegenover de eretribune ligt. Op de hoofdtribune zijn achttien business-units gesitueerd, die in het Rat Verlegh Stadion Business Apartments heten. De fanatieke supporterskernen van NAC staan op vak G, de B-side en F7 op de lange zijde.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Het Rat Verlegh Stadion biedt ook onderdak aan het NAC-museum. Het NAC-museum is een ruimte die zich onder vak G bevindt en waar geïnteresseerden de geschiedenis van NAC kunnen bekijken. In het museum is een grote collectie (oude) foto's aanwezig en kan de bezoeker ook voetbalshirts, vaantjes, sjaaltjes, bekers en wedstrijdposters van vroeger en nu bekijken. Op de open dag 10 oktober 2009 werd de complete selectie plus technische staf ook lid van het NAC-museum.

Verbouwingen[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijke capaciteit van het stadion bedroeg 17.254 plaatsen. In de zomer van 2009 is de capaciteit verhoogd naar 17.750 plaatsen door de sta-vakken achter de goals uit te breiden ten koste van zitplaatsen. In de zomer van 2010 is de capaciteit van het stadion verder uitgebreid met 1.250 zitplaatsen tot een totale capaciteit van 19.000 plaatsen door de tribunes achter de goals door te trekken naar het veld. Er waren plannen om het NAC-stadion verder uit te breiden, (bekend als het Stadionkwartier). Tegenwoordig zijn er rond het terrein van het stadion diverse winkels, met onder andere een mega-supermarkt en kantoren.[1]

Interlands[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
1. 12 februari 2002 Vlag van Turkije TurkijeEcuador Vlag van Ecuador 0 – 1 Vriendschappelijk

Bijgewerkt t/m 11 januari 2018[2]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
NAC-stadion (Beatrixstraat)
Stadions van NAC
Rat Verlegh Stadion (1996–heden)
Opvolger:
Zie de categorie Rat Verlegh Stadion van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.