Rats, kuch en bonen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Rats, kuch en bonen is het door Ferry van Delden vertaalde lied Skoda lasky van de Tsjechische componist Jaromir Vejvoda. Het lied is in Nederland bekend geworden door de uitvoering van Lou Bandy in november 1939 in de mobilisatietijd voor de Tweede Wereldoorlog. Het beschrijft o.a. het dagelijkse soldatenmenu:

Rats heeft betrekking op stamppot van een paar dagen oud (vergelijk ratatouille); kuch is munitiebrood: brood van enkele dagen oud, dat ook wel commiesbrood werd genoemd; en bonen was de dagelijkse toevoeging van het menu.

Toch is de Duitse versie (Rosamunde) wat bekender, de versie van Rats, kuch en bonen komt niet meer vaak voor. Dit heeft te maken met o.a. dat begin 1975, tijdens de Carnaval de schlagerversie van Dennie Christian een grote hit werd in de Benelux en wordt vaak gedraaid op feesten. De Franse versie Frida oum papa is ook een bekende variant en is ook de opkomstmars van de Franse voetbalclub Olympique Marseille . Het lied heet eigenlijk Modanska polka en wordt meestal gespeeld op trompetten. [1]

Het lied Skoda lasky werd in veel talen vertaald en vertolkt, bekend zijn de Engelse versie Beer Barrel Polka en de Duitse versie Rosamunde.

Externe links[bewerken]