Raveleijn (attractie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raveleijn
Toegangspoort naar 'Raveleijn, waar raven ruiters zullen zijn'
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Soort attractie Theater, horeca, kantoren, arrangementenlocatie en congrescentrum
Bouwer(s) Heijmans
Opdrachtgever Efteling
Status Geopend
Opening 7 april 2011[1]
Kosten € 30 miljoen
Eigenschappen
Ritduur 20 minuten
Capaciteit 1200 personen[2]
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Raveleijn is een in 2011[3] geopend theater, restaurant, arrangementenlocatie, kantorencomplex en multimediaal verhaal binnen de Efteling. De kosten bedroegen circa 30 miljoen euro. Het verhaal van Raveleijn wordt vertaald naar een televisieserie, een parkshow, een boek, een online game en diverse merchandise.

Complex[bewerken | brontekst bewerken]

Raveleijn ligt aan het Ton van de Ven-plein tussen de attracties Droomvlucht en Villa Volta. Op een gedeelte van het parkeerterrein zijn voor Raveleijn paardenstallen en vogelkooien gebouwd, om de paarden, de raven en de uil voor de show in te kunnen stallen en te trainen. Ook is een gedeelte van het parkeerterrein gereserveerd voor Raveleijn. Voor aansluiting met het exterieur van Raveleijn, is het gebouw van Droomvlucht aangepast met een nieuw koepeldak en zijn de muren voorzien van een nieuwe stuclaag.

Het complex, ontworpen door Sander de Bruijn, is gebouwd in een mengeling van verschillende stijlen en herbergt een arena, restaurant, kantoren, congreszalen en een arrangementenlocatie. De arena biedt plaats aan 1200 bezoekers. De parkshow, die sinds 8 april 2011 opgevoerd wordt, duurt ongeveer 30 minuten en bevat tien acteurs, vijf paarden, vijf raven, een uil en een valk. De muziek is gecomponeerd door René Merkelbach en uitgevoerd door het Brabants Orkest met gastvocals van onder andere Anneke van Giersbergen.

Shows[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden 3 tot 6 shows per dag opgevoerd op diverse tijden, naargelang de drukte. Om toegang te kunnen krijgen tot een van de shows dient van tevoren een gratis entreebewijs afgehaald te worden. Dit kan bij een van de automaten naast Villa Volta. Gasten die overnachten in Efteling Bosrijk of het Efteling Hotel konden lange tijd daarnaast een dag van tevoren een kaartje halen bij de receptie van hun accommodatie.

Op 5 september 2011 is besloten om het concept van de show te veranderen en de show te vervangen door een compleet nieuwe regie, andere samenstelling van rollen en een duidelijker verhaallijn door het gebruik van nieuwe voice-overs en bijbehorende videobeelden. Ook zijn er nieuwe muziekstukken toegevoegd en zijn diverse stukken herzien en waar nodig ingekort.

Sinds 30 april 2013 is een compleet nieuwe show te zien, die in samenwerking met het Franse Puy du Fou is gemaakt. Voor de nieuwe show werd de arena verbouwd. Er is onder andere een vijver aangelegd, in de arena staat een replica van de Stadspoort en er staat een nieuwe toren over Draconicon. De nieuwe show bevat veel special effects, zoals water en vuur, en de acteurs hebben nieuwe kostuums gekregen, die het makkelijker maken om diverse stunts uit te voeren. De slechterik, Graaf Olaf Grafhart, komt uit een vijver naast de kleinere versie van de poort en er staat een kooi waarin Gravin Halina verdwijnt.

Tijdens de coronacrisis in Nederland werd er een aangepaste versie van de show opgevoerd van ruim 10 minuten. Sinds 29 september 2020 is er een aangepaste versie van de coronashow gemaakt, na wat negatieve recensies dat de show nogal onduidelijk was. In de aangepaste versie zijn wat nieuwe stemmen toegevoegd en is de tekst aangepast. Op 1 juni 2021 is er weer een aangepaste versie van de vorige show gemaakt. In deze show zijn de teksten wat aangepast; de stem van Graaf Olaf Grafhart is weer te horen, en Draconicon is teruggekeerd in de show.

Vanaf 2 april 2022 is er naar 2 jaar weer volledige show van 20+ minuten te zien. Deze show is een combinatie van de afgelopen "coronashows". De dialogen zijn hier en daar wat aangepast en opnieuw ingesproken. Ook is Graaf Olaf Grafhart nu weer te zien.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal achter Raveleijn is geschreven door schrijver Paul van Loon en is vertaald naar een parkshow, een televisieserie, een boek en tijdelijk een gratis online game. De televisieserie van 12 afleveringen werd vanaf 26 februari 2011 iedere zaterdag om 17.00 uur uitgezonden op RTL 4. Het boek, dat niet precies dezelfde verhaallijn volgt als de televisieserie en de parkshow, is sinds 7 april 2011 te koop op internet, in de Efteling en in boekwinkels in heel Nederland. De parkshow is in première gegaan op 8 april en wordt in samenwerking met Constant In Beweging geproduceerd.

Het verhaal gaat over vijf broers en zussen: Thomas, Maurits, Lisa, Emma en Joost. Hun ouders besluiten om van de stad naar het platteland te verhuizen, waar niet alle kinderen even blij mee zijn. In het bos vindt Joost, de jongste van het stel, een geheime poort. Wanneer de vijf kinderen samen met vijf raven de poort betreden, veranderen ze in volwassen ruiters en de raven in vijf paarden. Ze zijn in de magische wereld van Raveleijn gekomen, waar de verschrikkelijke graaf Olaf Grafhart regeert. De vijf komen in het bannelingenkamp terecht en krijgen te horen dat zij de vijf zijn die de graaf moeten verslaan. Daarvoor zullen ze hun speciale krachten moeten gebruiken: Vuur, Hout, Water, Metaal en Aarde. De parkshow in de Efteling gaat vooral in op de climax van het verhaal, het grote gevecht tussen Draconicon en de vijf kinderen. De aangepaste show tijdens de coronacrisis had het verhaal over Halina die met de hulp van zwaardvechters Rene en Erik de ruiters klaarmaakt voor het gevecht tegen Graaf Olaf. Vanwege enorme kritieken over deze aangepaste coronashow werd in 2021 de draak Draconicon toegevoegd.[bron?]

Zakelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de openluchtarena biedt Raveleijn onderdak aan een gethematiseerde arrangementenlocatie 'Het Wapen van Raveleijn' voor 550 personen met bourgondische verwennerijen en middeleeuwse bediening. De arena kan ook exclusief ingezet worden voor evenementen op maat. Raveleijn dient tevens als kantoorfaciliteit voor medewerkers van de Efteling.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 4 augustus 2019 ging de mechanische draak Draconicon stuk. Pas midden november ging de show terug van start.
  • Op 1 juni 2021 werd de draak terug in gebruik genomen na een jaar afwezigheid. In de aangepaste coronashow van 2020 deed de draak niet mee.
  • Op 20 augustus 2021 zakte de draak Draconicon in elkaar tijdens een opvoering. Door dit voorval werkte de draak niet meer zoals het hoort. Begin augustus 2022 was de draak weer te zien.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Raveleijn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.