Raveleijn (attractie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Raveleijn
Toegangspoort naar 'Raveleijn, waar raven ruiters zullen zijn'
Toegangspoort naar 'Raveleijn, waar raven ruiters zullen zijn'
Algemene informatie
Huidige locatie Vlag van Nederland Efteling
Soort attractie Theater, horeca, kantoren, arrangementenlocatie en congrescentrum
Bouwer(s) Heijmans
Opdrachtgever Efteling
Status Gereed
Opening 7 april 2011[1]
Kosten 30 miljoen euro
Eigenschappen
Ritduur 20 minuten
Capaciteit 1200 personen[2]
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Overzichtsfoto van de liveshow
Deel van de liveshow
Deel van het exterieur
Raaf op de toegangspoort

Raveleijn is een in 2011 geopend theater, restaurant, arrangementenlocatie, kantorencomplex en multimediaal verhaal binnen de Efteling. De kosten bedroegen circa 30 miljoen euro. Het verhaal van Raveleijn wordt vertaald naar een televisieserie, een parkshow, een boek, een online game en merchandise.

Complex[bewerken]

Raveleijn ligt aan het Ton van de Ven-plein tussen de attracties Droomvlucht en Villa Volta. Op een gedeelte van het parkeerterrein zijn voor Raveleijn paardenstallen en vogelkooien gebouwd, om de paarden, de raven en de uil voor de show in te kunnen stallen en te trainen. Ook is een gedeelte van het parkeerterrein gereserveerd voor Raveleijn. Voor aansluiting met het exterieur van Raveleijn, is het gebouw van Droomvlucht aangepast met een nieuw koepeldak en zijn de muren voorzien van een nieuwe stuclaag.

Het complex, ontworpen door Sander de Bruijn, is gebouwd in een mengeling van verschillende stijlen en herbergt een arena, restaurant, kantoren, congreszalen en een arrangementenlocatie. De arena biedt plaats aan 1200 bezoekers. De parkshow, die sinds 8 april 2011 opgevoerd wordt, duurt ongeveer 30 minuten en bevat tien acteurs, vijf paarden, vijf raven, een uil en een valk. De muziek is gecomponeerd door René Merkelbach en uitgevoerd door het Brabants Orkest met gastvocalen van onder andere Anneke van Giersbergen.

Shows[bewerken]

Er worden 5 à 6 shows per dag opgevoerd op diverse tijden. Om toegang te kunnen krijgen tot een van de shows dient van tevoren een gratis entreebewijs afgehaald te worden. Dit kan bij een van de automaten naast Villa Volta of bij de gastenservice. Dit is afhankelijk van het soort entreebewijs dat men heeft en of men mindervalide is. Gasten die overnachten in Bosrijk of het Efteling Hotel kunnen daarnaast een dag van tevoren een kaartje halen bij de receptie van hun accommodatie.

Op 5 september 2011 is besloten om het concept van de show te veranderen en de show te vervangen door een compleet nieuwe regie, andere samenstelling van rollen en een duidelijker verhaallijn door het gebruik van nieuwe voice-overs en bijbehorende videobeelden. Ook zijn er nieuwe muziekstukken toegevoegd en zijn diverse stukken herzien en waar nodig ingekort.

Sinds 30 april 2013 is een compleet nieuwe show te zien, die in samenwerking met het Franse Puy du Fou is gemaakt. Voor de nieuwe show werd de arena verbouwd. Er is onder andere een vijver aangelegd, in de arena staat een replica van de Stadspoort en er staat een nieuwe toren over Draconicon. De nieuwe show bevat veel special effects, zoals water en vuur, en de acteurs hebben nieuwe kostuums gekregen, die het makkelijker maken om diverse stunts uit te voeren.

Verhaal[bewerken]

Het verhaal achter Raveleijn is geschreven door schrijver Paul van Loon en is vertaald naar een parkshow, een televisieserie, een boek en een online game. De televisieserie bevat 12 delen en werd vanaf 26 februari 2011 iedere zaterdag om 17.00 uur uitgezonden op RTL 4. Het boek volgt niet precies dezelfde verhaallijn als de televisieserie en de parkshow, en is sinds 7 april 2011 te koop op internet, in de Efteling en in boekwinkels in heel Nederland. De parkshow is in première gegaan op 8 april en wordt in samenwerking met Constant In Beweging geproduceerd. De online game is gratis en werd gelanceerd op 16 april op raveleijn.nl.

Het verhaal gaat over vijf broers en zussen: Thomas, Maurits, Lisa, Emma en Joost. Hun ouders besluiten om van de stad naar het platteland te verhuizen, waar niet alle kinderen even blij mee zijn. In het bos vindt Joost, de jongste van het stel, een geheime poort. Wanneer de vijf kinderen samen met vijf raven de poort betreden, veranderen ze in volwassen ruiters en de raven in vijf paarden. Ze zijn in de magische wereld van Raveleijn gekomen, waar de verschrikkelijke graaf Olaf Grafhart regeert. De vijf komen in het bannelingenkamp terecht en krijgen te horen dat zij de vijf zijn die de graaf moeten verslaan. Daarvoor zullen ze hun speciale krachten moeten gebruiken: Vuur, Hout, Water, Metaal en Aarde. De parkshow in de Efteling gaat vooral in op de climax van het verhaal, het grote gevecht tussen Draconicon en de vijf kinderen.

Showverloop[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal van Raveleijn begint voor de Magische Poort van Raveleijn. Gravin Halina roept met een inleidend verhaaltje de bezoekers naar Raveleijn. Op het centrale voorplein staan 3 bannelingen te prutsen met een aantal tonnen op een kar en die fluisteren af en toe kinderen wat dingen in. In de arena zit Samira voor aanvang van de show aan de rechterkant tegen de waterpomp een net in elkaar te vlechten. Weldra komt Gravin Halina in gezelschap van een raaf richting Samira gelopen. Samira buigt en Halina laat weten dat zij dit niet nodig vindt, ze praten wat en Halina loopt verder richting de troon. Zodra Halina verder loopt komen de 3 bannelingen van het voorplein de arena binnengerend samen met hun kar, die ze ruim op het veld neerzetten. Vervolgens beginnen ze te dansen en te klappen. Een ondertussen binnengekomen wachter verstoort het feestgeruis door op ze in te slaan. Halina zet het gezelschap stil.

Een introductie van Halina begint, zij weet niet wat ze moet doen. Terwijl zij begint over de stad en haar man Olaf Grafhart, worden op de aanwezige beeldschermen beelden getoond om de introductie te verduidelijken. Ze vertelt over de ruiters en de elementen en roept Joost, een van de vijf kinderen, richting de Magische Poort (hierbij worden beelden uit de televisieserie Raveleijn getoond). Ze spreekt elke ruiter apart aan en vertelt hen welke van de 5 elementen zij hebben: vuur, water, hout, aarde en metaal.

Als de introductie afgelopen is zet Gravin Halina de 3 bannelingen en Samira weer in beweging, enkel de wachter blijft bevroren stilstaan. Ondertussen is ook graaf Olaf Grafhart binnengekomen en betreedt hij zijn troon. Hij gebaart de wachter een van de bannelingen (Jarno, de broer van Samira) op te sluiten. Samira probeert dit te voorkomen, maar wordt tegengehouden door de 2 bannelingen. Halina komt Samira gerust stellen terwijl de 2 bannelingen de kar voor het touw neerzetten en Samira op de kar helpen. Zij luidt de noodklok, de wachter grijpt echter na gebaren van de graaf snel in. Er volgt een klein gevecht, waarbij Halina de wachter stilzet en Samira de kans krijgt de wachter neer te slaan. Nadien pakt de wachter Samira op de schouder en sluit haar op in de kooi aan de linkerzijde van de arena. Olaf komt naar voren gelopen, de twee bannelingen proberen het publiek mee te laten joelen vanuit de 2 tonnen. Samira probeert de aandacht van Olaf te trekken, samen met de wachter praten ze wat, terwijl Halina haar raven oproept. De bannelingen kijken verbaasd over wat er gebeurt, samen met Halina bewegen zij mee met het geluid van de dravende paarden. Snel volgen de ruiters in de arena en gebaren met hun wapens richting de graaf, na enkele ronden stoppen zij en laat Thomas zijn paard steigeren.

De wachter probeert in strijd te gaan, maar wordt snel verdrongen door Emma en Lisa. Halina is ondertussen bij de bannelingen gaan staan terwijl de wachter naast Olaf op de troon zijn veiligheid heeft gezocht. Thomas probeert Samira uit de kooi te bevrijden door er tegenaan te trappen, maar het mag niet baten. Graaf Olaf trekt de aandacht door de omhooggaande stoel, samen met zijn bedieningspaneel. Al snel komt de eerste kop van Draconicon omhoog en probeert Thomas met zijn zweep de kop in bedwang te houden, door het vuur wordt Thomas aanzienlijk verzwakt en zodra hij wil op staan komt ook de tweede kop omhoog om Thomas uit te schakelen. Maurits begint te spelen op zijn fluit waardoor iedereen in slaap valt. Hij slaagt erin bij Thomas te geraken, controleert hem, en het blijkt dat deze alleen buiten bewustzijn is. Als Maurits weg wil lopen wordt snel de derde kop omhooggehaald, ook Maurits wordt uitgeschakeld.

Olaf Grafhart gaat terug naar beneden en opent een hek, waarna er een graffer de arena betreedt. Emma en Lisa gaan de strijdt met deze graffer aan, terwijl graaf Grafhart de rode knop op zijn bedieningspaneel indrukt en Draconicon in zijn geheel zichtbaar wordt. De graffer wordt terug gedrongen, terwijl Emma en Lisa controleren of Thomas en Maurits nog buiten bewustzijn zijn. Ondertussen komt Draconicon omhoog en wordt het immense monster zichtbaar. Emma begint haar metalen schijven te gooien die ze door Lisa toegeworpen krijgt. Ze worden beide geraakt door het vuur van Draconicon en vallen net zoals de twee andere ruiters bewusteloos neer. Draconicon ontvouwt zijn vleugels en de graffer komt opnieuw op, maar Halina zet het gevecht even stil. Ze laat nogmaals weten welke ruiter welk element heeft, de ruiters laten hierna een strijdkreet horen, Joost zegt de in de televisieserie bekende term ‘Kicke!’. Joost laat zijn element zien, terwijl Lisa ook haar waterpomp in actie zet, Draconicon wordt weer opgestart en snel volgt Joost op zijn sandboard en Thomas met zijn vuurzwaard. De wachter probeert de vijf te lijf te gaan, maar wordt tegengehouden door de waterstraal. De graffer wordt gevangengenomen door de bannelingen, terwijl de eindstrijd geleverd is en Draconicon verslagen is. Halina komt naar voren, terwijl Olaf afgaat samen met de valk, deze stijgt even later op om het idee te wekken dat Olaf hierin veranderd is. Halina opent de kooi van Samira en ze omhelzen elkaar.

De wachter kan zijn nieuwsgierigheid niet op, en gaat in de kooi staan waarop Samira, Thomas en een banneling de kooi dichtgooien. Ondertussen komen de andere 4 kinderen met de vaandels binnen waarmee ze een ereronde rijden. Thomas zet zijn vlag lopend voor Draconicon neer, pakt de hoed van Olaf Grafhart en overhandigd deze aan Halina. Daarna komt hij terug met zijn paard waarna alle vijf de ruiters een ronde rijden door de arena, de graffer wordt weggebracht door de 2 bannelingen terwijl de ruiters beginnen aan een dubbele stuntronde.

De valk vliegt naar Halina en zij bedankt de vijf ruiters waarna zij naar voren rijden. Samira stapt achter op het paard van Thomas en ze rijden de arena uit. Ook de wachter wordt vrijgelaten en de show eindigt met hetzelfde deuntje waarmee het begonnen is.

Zakelijk[bewerken]

Naast de openluchtarena biedt Raveleijn onderdak aan een gethematiseerde arrangementenlocatie 'Het Wapen van Raveleijn' voor 550 personen met Bourgondische verwennerijen en middeleeuwse bediening. De enorme arena kan ook exclusief ingezet worden voor evenementen op maat. Raveleijn dient tevens als kantoorfaciliteit voor medewerkers van de Efteling.

Raveleijn online[bewerken]

Sinds 7 februari 2012 kunnen geïnteresseerden via raveleijn.nl vrienden worden met de vijf hoofdpersonen van de dramaserie. Deze konden gevolgd worden op Hyves, waar ze hun belevenissen deelden tijdens en na hun verhuizing vanuit de grote stad. Als de vijf kinderen eenmaal in de magische wereld van Raveleijn belanden, kan de online game gespeeld worden. Het spel, waarin kinderen zelf ruiter kunnen worden om de vijanden van Raveleijn te verslaan, is een van de grootste gratis online games die in 2011 in Nederland werden gelanceerd. De doelgroep van het spel is kinderen van 8 jaar en ouder.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]