Straalwapen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Raygun)
Tactical High Energy Laser, een prototype straalwapen van het Amerikaanse leger
Blaster van een Storm Trooper uit Star Wars

Een straalwapen is een langeafstandswapen dat geleide energie via gebundelde lichtstralen afvuurt in plaats van projectielen.

Straalwapens bestaan in de werkelijkheid maar kwamen oorspronkelijk voor in het sciencefictiongenre. In sciencefictionboeken, -televisieseries en -films zijn dergelijke wapens onder andere bekend als hittestralen (The War of the Worlds; in het Engels: heat rays), ray guns, death rays, fasers (Star Trek; in het Engels: phasers) en blasters (Star Wars).

Echte straalwapens zijn gebaseerd op lasertechnologie. In de jaren '80 werd in de Verenigde Staten het Strategic Defense Initiative voorgesteld waarbij straalwapens kernraketten in de ruimte zouden kunnen vernietigen voordat deze in de atmosfeer van de aarde konden terugkeren. Dit bleek destijds technisch en politiek niet haalbaar.

Tegenwoordig wordt er weer geëxperimenteerd met straalwapens met als doel om bruikbare systemen te ontwikkelen waarmee men vijandelijke vliegtuigen en raketten neer kan schieten.

De US Navy heeft in 2010 vier UAVs neergeschoten met behulp van een straalwapen. Ook heeft de USAF een Boeing 747 omgebouwd tot een laservliegtuig. Maar deze is in 2012 uit gebruik genomen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) U.S. Navy Laser Weapon Shoots Down Drones in Test