Rayman (computerspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rayman (videospel))
Ga naar: navigatie, zoeken
Rayman
Ontwikkelaar(s) Ubisoft Montpellier
Uitgever(s) Ubisoft
Datum van uitgave 1 september 1995
Genre(s) Platformspel
Spelmodus Singleplayer
Platform(s) Atari Jaguar, PC, PlayStation, Sega Saturn, Game Boy Color, Game Boy Advance, Gizmondo
Media Cd-rom, Spelcartridge
Navigatie
Uitbreiding(en) Rayman Gold
Vervolg Rayman 2: The Great Escape
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Rayman is het eerste spel van de bekende Rayman-reeks van spelontwikkelaar Ubisoft.

Over het spel[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Rayman's wereld was een rustige en vredige wereld, mens en natuur leefde in evenwicht met elkaar. Dat evenwicht werd bewaard door het Great Protoon. Op een dag steelt Mr. Dark het Great Protoon en verslaat Betilla the Fairy wiens taak het was om het Great Protoon te beschermen. De Electoons verloren hierdoor hun stabiliteit en zijn nu verspreid over heel de wereld. Vanaf toen begonnen zich vreemde dingen af te spelen in Rayman's wereld: rare wezens verschenen, Electoons werden in kooien opgesloten en Betilla the Fairy verloor haar krachten door het verdwijnen van het Great Protoon, die ze nu opnieuw aan haarzelf èn aan Rayman moet leren. Om dit allemaal terug te zetten zoals het was werd een held gezocht, die held was Rayman.

Gameplay[bewerken]

De gameplay van Rayman is in 2D. De gameplay is nog redelijk eenvoudig aangezien het het eerste spel van Rayman is. Met superkrachten die je van de fee krijgt, moet Rayman de kleurrijke levels uitspelen. Je kunt je vuist verbeteren door icoontjes op te pikken met een vuistvorm, je kunt je levels verbeteren, levens ophalen enz.

Werelden[bewerken]

Het Droombos (The Dreamforest)
Een wereld van planten waar bazen zoals Moskito in voorkomen. Een vriend van rayman die hier gaat voorkomen is Tarayzan.
Bende Land (Band Land)
Een wereld opgebouwd uit instrumenten waar je bazen zoals Mr. Sax moet bestrijden.
Blauwe Bergen (Blue Mountains)
Als je al gewend bent aan de enge sfeer van de bergen, kun je tegen Mr. Stone vechten.
Beeld Stad (Picture City)
Een stad opgebouwd uit gommen, inkt, potloden, puntenslijpers en waar je tegen Space Mama moet vechten.
De Skops-grotten (The Caves of Skops)
Ook een wereld uit rotsen, dit keer echter onder de grond: in grotten. Hier vecht je tegen Skops de Scorpioen.
Het Snoepkasteel (The Candy Château)
Deze locatie speel je pas vrij als je alle kooien uit alle andere werelden hebt geopend. Hier moet je tegen de duivelse Mister Dark vechten.

Personages[bewerken]

Ingesproken door David Gasman, stelt Rayman het hoofdpersonage voor. Hij heeft de opdracht de wereld te redden, en verslaat vijanden met zijn oude getrouwe vuist. Later in het spel leert hij verdere krachten van Betilla the Fairy.

 • Betilla the Fairy: Betilla the Fairy heeft de taak om het Great Protoon te beschermen. Ze werd echter verslagen door Mr. Dark, waardoor ze haar krachten kwijtraakte. Deze moest ze allemaal opnieuw aan haarzelf en aan Rayman leren.
 • De Tovenaar: Deze gekke man is overal in het spel verborgen op plaatsen die je moeilijk kunt bereiken. Door aan hem 10 twinkels te betalen mag je zijn geheime wereld betreden om na een opdracht een leven te verdienen.
 • De Fotograaf: De fotograaf zorgt ervoor dat Rayman zijn vorderingen niet kwijtraakt. Op de plek waar Rayman door hem is gefotografeerd verschijnt Rayman terug als hij is omgekomen. De fotograaf dient in feite als een check-point.
 • Tarayzan: Deze versie van onze bekende Tarzan zweeft aan lianen door het Droombos: totdat hij zijn broek verliest. Rayman moet deze aan hem terugbezorgen. In ruil hiervoor geeft hij Rayman een Magisch Zaad.
 • De Musicus: Deze vriend van Rayman treurt bovenin de Blauwe Bergen, omdat zijn gitaar onder een steen terecht is gekomen. Rayman slaat de steen kapot, de musicus heeft zijn gitaar weer terug, en Rayman krijgt van hem een super-helikopter-drankje.
 • Joe: Joe is eigenaar van een snackbar vlakbij de Skops-grotten. Door een onbekende reden is de stekker eruit getrokken, en doet zijn neon-verlichting op het dak van de snackbar het niet. Rayman gaat de stekker er terug in stoppen, maar dit kan niet zonder de vuurvliegjes die Joe hem geeft.
 • Moskito: In Rayman komen twee muggen voor die in het begin allebei slecht zijn. De eerste (Baby Moskito) wordt nadat hij verslagen is vrienden met Rayman, maar de tweede is zo niet ingesteld: deze gooit allerlei plakkende vruchten op Rayman.
 • Mr. Sax: Deze doof wordende leven saxofoon woont ergens op de notenbalken in Bende Land. Hij speelt noten zo vals als wat, maar deze noten helpen Rayman om hem te verslaan.
 • Mr. Stone: Vanaf het moment dat Rayman de Blauwe Bergen betreedt wil Mr. Stone een einde aan hem maken. Maar de rollen keren, en nu is het niet Rayman die sterft maar Mr. Stone.
 • Space Mama: Deze bikkelharde vrouw lijkt recht uit een sciencefiction-film te komen. Ze schiet stralen af met haar lasergeweer en heeft hetzelfde doel als al de andere slechteriken: Rayman moet dood. Ook dit lukt Space Mama niet, haar helm wordt door Rayman zelf kapotgeslagen.
 • Mr. Skops: Met zijn giftige angel slaapt deze schorpioen in de dieptes van de Skops-grotten en houdt er niet van om wakker te worden gemaakt. Zijn ondoordringbare huid maakt het echter moeilijk voor Rayman om hem te doden.
 • Mr. Dark: Deze slechterik heeft het Great Protoon gestolen in een poging over de wereld te heersen. Dit lukt hem echter niet als Rayman op komt duiken, waardoor hij moet vluchten.

Krachten[bewerken]

Standaardkrachten[bewerken]

Deze krachten leer je naarmate het spel vordert.

 • Belachelijk gezicht trekken: Hiermee kun je enkel de grote ontdekkingsreizigers afschrikken in het droombos.
 • Magische vuist: Dit is je enige wapen, hiermee moet je alles en iedereen mee verslaan.
 • Hangen: Met deze kracht kun je aan richels of uitsteeksels hangen.
 • Dingen grijpen met je vuist: Met deze kracht kun je je vasthechten aan de vliegende paarse ringen, en je kunt dingen die op een afstand staan grijpen, zoals extra levens.
 • Helikopter: Door twee maal op de springtoets te drukken, kun je Rayman's haar dienst laten doen als helikopter.
 • Rennen: Hiermee kan Rayman harder lopen, grotere sprongen maken en op moeilijk bereikbare plaatsen komen. Als je deze kracht hebt kun je niet meer de kracht "Belachelijk gezicht trekken" uitvoeren.

Krachtversterkers[bewerken]

 • Vuist-versneller: Met deze krachtversterker kun je je vuist sneller laten 'vliegen' en ook verder laten komen.
 • Gouden vuist: Met deze kracht kun je vijanden optimaal raken: vaak zijn ze in één klap verdwenen.
 • Power-bol: Deze rode bol geeft je maar liefst 5 levenspunten, je gaat nu minder snel dood.
 • Power-oplader: Als je deze kleinere versie van de Power-bol oppakt, gaat er 1 dood-punt af.
 • Trofee: Met deze trofee krijg je één extra leven èn gaan al je dood-punten weer weg: je bent weer zo goed als nieuw.

Speciale eenmalige krachten[bewerken]

 • Magisch zaad: Plant dit zaad en een plant met een plateautje verschijnt.
 • Super-helikopter: Drink dit drankje en je hebt de volledige macht over je haar: vlieg omhoog, omlaag naar links en naar rechts zo lang als je wil.
 • Vuurvliegje: Dit vliegje werpt wat licht op de zaak in de Skops-grotten.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]