Realdolmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf RealDolmen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Realdolmen is een Belgisch beursgenoteerd ICT-bedrijf met hoofdzetel te Huizingen. Het bedrijf is actief als ICT-product- en dienstenleverancier. Het telt ongeveer 1250 medewerkers en bedient meer dan 1000 klanten in de Benelux.

Geschiedenis[bewerken]

Realdolmen ontstond in 2008 na de fusie van de Belgische beursgenoteerde softwarebedrijven Real Software en Dolmen. De Gores Technology Group (32%) en de Colruytfamilie (16%) hadden samen een belangrijk minderheidsaandeel. In maart 2010 startte Gores zijn verdere terugtocht. Het verkocht toen 9,34% van zijn participatie aan het investeringsfonds QuaroQ van de familie Van de Vyvere en twee keer 1,87% aan Belgische institutionele beleggers. Het restant van de aandelen werd dezelfde week te koop aangeboden. Daardoor verloren ook drie van de vier vertegenwoordigers van de Amerikanen hun mandaat in de raad van bestuur. Alleen Ashley Abdo, die een tijdlang algemeen directeur was, bleef aan als voorzitter van de raad van bestuur.

Het bedrijf had in 2008 een geconsolideerde omzet van 243 miljoen euro. Er werken 1854 personeelsleden. Bruno Segers, voormalig ceo van Microsoft België, is algemeen directeur van de fusiemaatschappij.

Na de publicatie van de cijfers van het tweede kwartaal, september 2012, nemen ceo Bruno Segers, voorzitter Michel Akkermans en cco Dirk Debraeckeleer ontslag. Een meningsverschil tussen het management en de familiale aandeelhouders van het bedrijf (familie Colruyt en Quaeroq) over welke richting Realdolmen uit moet, lag aan de basis van dit vertrek. De aandeelhouders wilden het geld op de balans liever naar de aandeelhouders laten vloeien terwijl het management een vlucht vooruit wilde nemen met overnames en meer toegevoegde waarde creëren. De voormalige coo Mark De Keersmaecker nam de rol van ceo over.

In 2018 lanceerde de internationale GFI Informatique groep een vriendschappelijk overnamebod, dat succesvol afgerond werd in augustus van dat jaar. Sindsdien is Realdolmen 100% eigendom van GFI groep, en ook niet langer beursgenoteerd.

Externe link[bewerken]