Rebalancing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rebalancing is een alternatieve behandelwijze die is bedacht door de integratie van diverse alternatieve behandelwijzen, waaronder massagetechnieken, personal coaching, emotioneel lichaamswerk, Rolfing en Alexandertechniek, Feldenkrais, Tragering, Craniosacraaltherapie en bio-energetica. De techniek is ontwikkeld in het 'groei- en meditatiecentrum' van Osho in Poona (India). Voor de werkzaamheid van deze behandeling, of voor een van de behandelingen waarop Rebalancing voortbouwt, bestaat geen wetenschappelijk bewijs.

Rebalancing is een behandelwijze die uitgaat van het 'hier en nu'. Rebalancing gaat steeds uit van de vraag: "Wat speelt er nu"? Deze ervaring in het 'nu' wordt ook wel de 'felt sense' of 'gevoelde ervaring' genoemd. Rebalancing lichaamswerk gaat voorts uit van een veronderstelde 'energetische lading' van het lichaam. Daar waar spanning of emotionele stress zich vastzet in het lichaam wordt meer stijfheid of zelfs pijn ervaren. De behandelaar 'voelt' het lichaam middels massage op de aan- of afwezigheid van 'blokkades'. Tijdens de behandeling wordt geprobeerd deze blokkade los te maken. De cliënt ligt tijdens de behandeling op een behandeltafel.

Rebalancing veronderstelt, net als veel andere alternatieve behandelingen en oosterse massagetechnieken, dat een blokkade in het lichaam veroorzaakt wordt door een onbalans van het zogenoemde energetische lichaam, zoals een emotie. Het werken aan deze onbalans wordt 'emotioneel lichaamswerk' genoemd en vormt een onderdeel van Rebalancing.