Rechila

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rechila
?-448
Koning van de Sueben
Periode 438-448
Voorganger Hermeric
Opvolger Rechiar
Uitbreiding van het Suevische grondgebied onder Rechila tussen 438 en 448)

Rechila (Spaans: Requila) (? - 448), was koning van de Sueven. Hij heerste van 438 tot zijn dood over de Sueven in Gallaecia, de noordwestelijke hoek van het Iberisch Schiereiland.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Over Rechila wordt in een aantal primaire bronnen verhaald, o.a. Hydatius doet verslag van hem. Van zijn jeugd en jonge jaren is echter niets bekend en over zijn geboortedatum en -plaats tasten we in het duister. Niettemin lijkt het meest waarschijnlijke dat hij na 409 geboren werd in Gallaecia, het gebied dat de Sueven toegewezen kregen nadat zij in Spanje arriveerden. Hij was getrouwd met een verder onbekende dochter van Wallia van de Visigoten en was vader van twee zonen en een dochter, waarvan de namen van de zonen aan ons zijn overgeleverd, Rechiar en Ricimer.

Toen zijn vader, koning Hermeric, in 438 ernstig ziek werd, nam Rechilla alle bestuurstaken van hem over en regeerde in diens naam totdat deze in 441 stierf, en hij zelf tot nieuwe koning werd benoemd. Tijdens zijn bewind trachtte hij het Suevische koninkrijk verder uit te breiden door het vacuüm op te vullen dat de Vandalen en Alanen hadden achtergelaten na hun overtocht naar Noord-Afrika.

Rechila voerde een zeer oorlogszuchtige politiek tegen de Romeinse machthebbers in Spanje. Hij sloot een verbond met de Bagaudae, bandieten die hij gebruikte als huurlingen. En leidde verschillende veldtochten tegen de Romeinen in Hispania Baetica en Hispania Lusitania.

Nadat hij in 438 het Romeinse leger, dat onder aanvoering stond van comes Andevotus, had verslagen aan de rivier Jenil (Singillio), veroverde hij in de provincie hoofdstad Mérida (439) van Lusitania en deed hij hetzelfde in Baetica met de stad Sevilla (441). Alle generaals die de Romeinen op hem af stuurden, Andevotus, Censorius, Vitus, werden door Rechila verslagen.

Aan het eind van zijn korte, doch intense regeerperiode bezat hij bijna geheel Andalusië en Baetica en delen van Hispania Tarraconensis. Het Romeinse Rijk had nog slechts de beschikking over de rest van de provincie Hispania Tarraconensis. Rechila overleed in Mérida, volgens zijn tijdgenoot Hydatius stierf hij als een heiden. Hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon Rechiar. Een andere zoon, Ricimer[1] werd uiteindelijk opperbevelhebber van het West-Romeinse leger. Zijn dochter trouwde met Gundioc, koning van de Bourgonden.