Recht op Waardig Sterven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Recht op Waardig Sterven
Afkorting RWS
Ontstaansdatum 8 december 1983
Voorzitter Marc Van Hoey
Algemeen secretaris Fanny Favyts
Oprichter Léon Favyts
Activiteiten Euthanasie, Voltooid Leven
Actief in Vlaanderen
Hoofdkantoor Antwerpen
Land België
Europees lidmaatschap Right to die –Europe
Internationaal lidmaatschap Right to Die International
Type vereniging opinie- en actiegroep
Rechtspersoon VZW
Website Recht op Waardig Sterven

Recht op Waardig Sterven (RWS) is een opinie- en actiegroep rond een waardig levenseinde. De vereniging ijvert voor een verbetering en het behoud van de huidige wetgeving, en wil daarnaast advies verstrekken inzake patiëntenrechten en levenseindebeslissingen.

Nu de basiswetgeving is ingevoerd, wil de groep er constant over waken dat de wet niet wordt uitgehold of omzeild, door bijvoorbeeld "palliatieve sedatie” (verlagen van de staat van bewustzijn van een patiënt, iets wat de arts beslist zonder medeweten van de patiënt).[1] Daarnaast ziet de groep nog grote tekortkomingen in de huidige wetgeving, met name: euthanasie bij dementen, de vijfjaartermijn voor euthanasie bij coma (een totaal achterhaald principe) en de doorverwijsplicht voor artsen (is niet wettelijk geregeld).[2]

De wet voor euthanasie op minderjarigen werd aangepast in februari 2014 mede door de inzet van RWS.

De vereniging werd op 8 december 1983 opgericht als vzw[3] met een pleidooi voor wetgeving rond patiëntenrechten, palliatieve zorg en euthanasie.

RWS is samen met ADMD (de Waalse zustervereniging) sinds de oprichting lid van de Europese (RtD-E) en de Internationale federatie Right to Die.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]