Rechte van Wallace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De drie snijpunten en van de loodlijnen, die van een punt op de omgeschreven cirkel van een driehoek op de drie zijden van worden neergelaten, met de drie zijden van liggen op een lijn. Die lijn wordt de rechte van Wallace, maar in andere talen ook de rechte van Simson, genoemd, naar William Wallace (1768–1843) en Robert Simson (1687–1768), beiden wiskundigen uit Schotland. Het was in feite Wallace die in 1797 de lijn heeft ontdekt.

De rechte van Wallace deelt het lijnstuk van op de omgeschreven cirkel naar het hoogtepunt van in twee gelijke delen. Het snijpunt ligt op de negenpuntscirkel van .

De hoek tussen de rechten van Wallace van twee punten en op de omgeschreven cirkel is gelijk aan de helft van de boog . Als en de twee einden van een middellijn zijn, dan staan hun rechten van Wallace loodrecht op elkaar.

De omhullende van alle rechten van Wallace is de hypocycloïde van Steiner, die aan de negenpuntscirkel raakt. De hoekpunten van de hypocycloïde vormen een gelijkzijdige driehoek met zijden evenwijdig aan de driehoek van Morley. Hetzelfde geldt voor de raakpunten van de hypocycloïde met de negenpuntscirkel.

rechte van Wallace
rechte van Wallace in verband met de negenpuntscirkel
De rechte van Wallace raakt aan de hypocycloïde van Steiner.