Cerebrale hemisfeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rechterhersenhelft)
Ga naar: navigatie, zoeken
De hersenen van boven gezien, de verdeling in twee helften zichtbaar.

Een cerebrale hemisfeer of hersenhelft is een van beide delen van de hersenen, die verticaal in het midden gescheiden zijn. Strikt genomen zijn er geen twee maar vier hersenhelften. Zowel de grote hersenen (cerebrum) als de kleine hersenen (cerebellum) zijn in twee helften te verdelen. Men zou dus beter kunnen spreken van de grotehersenhelft (cerebrale hemisfeer/hemisphaerium cerebri) en de kleinehersenhelft (cerebellaire hemisfeer/hemisphaerium cerebelli), in plaats van alleen 'hersenhelft'. Bij gebruik van de term 'hersenhelft' bedoelt men veelal de grotehersenhelft ofwel de cerebrale hemisfeer.

De beide cerebrale hemisferen worden door het corpus callosum en nog enkele andere structuren met elkaar verbonden. Door deze verbindingen vindt er wederzijds informatieoverdracht tussen de cerebrale hemisferen plaats. De buitenste laag van beide hemisferen bestaat uit grijze stof. Deze laag noemt men de cortex cerebri of hersenschors. Onder de buitenste laag bevindt zich een laag witte stof.

De linker- en rechterhemisferen zijn in veel opzichten asymmetrisch. De verhouding in hoeveelheid van verschillende celtypen varieert en ook de aanwezigheid van verschillende hormonen en neurotransmitters. De hersengebieden voor spraak, het centrum van Broca en het centrum van Wernicke, bevinden zich in de taaldominante hemisfeer; bij ongeveer 95% van de bevolking is dit de linkerhemisfeer.

Door kruising van de zenuwbanen in de medulla oblongata stuurt de linkerhersenhelft de rechterkant van het lichaam aan en omgekeerd. Ook de zintuigelijke informatie van ogen en oren gaat naar de tegengestelde hemisfeer.

Er wordt wel gezegd dat de taaldominante hemisfeer verantwoordelijk is voor logisch en ruimtelijk denken, en de niet-taaldominante voor intuïtie en creativiteit. Hierover is de wetenschap het echter nog niet eens (zie verder lateraliteit).