Recommended Records

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Recommend Records (RéR) is een Brits onafhankelijk platenlabel en distributienetwerk, opgericht door Chris Cutler in 1978. RéR biedt hoofdzakelijk "Rock in Opposition" en verwante muziek, maar verdeelt ook een selectie aan andere muziek via andere onafhankelijke labels.

Recommended Records groeide van "Ré", een privaat platenlabel in 1978, uit tot "RéR Megacorp" in 1998, een internationaal erkende onafhankelijke platenmaatschappij, met verdelers wereldwijd. Het label heeft in zijn geschiedenis constant nieuwe en interessante artiesten van over de hele wereld geïntroduceerd, waarvan velen waarschijnlijk nooit muziek hadden kunnen uitbrengen bij traditionele labels. Het label plaatste altijd de artiest eerst, commerciële levensvatbaarheid kwam op een tweede plaats.

Geschiedenis[bewerken]

Toen de Engels avant-garde rockgroep Henry Cow tussen 1975 en 1977 doorheen Europa toerde, kwamen ze in contact met verschillende bands die zich in eenzelfde situatie bevonden. Samen zagen ze zich verplicht om actief te zijn buiten de traditionele muziekindustrie die weinig erkenning had voor hun muziek. In 1978 kwamen enkele van deze bands samen om de Rock In Opposition (RIO) beweging te vormen, "een collectief van bands, verenigd in hun weerstand tegen de muziekindustrie en de druk om hun muziek te compromitteren". Toen Henry Cow in 1978 splitte, creëerde groepslid Chris Cutler het platenlabel "Ré" voor eigen uitgaven, met een distributie-arm "Recommended Distribution", zo genoemd omdat hij persoonlijk de verdeelde titels aanbeval. Het was de bedoeling nieuwe, interessante en experimentele muziek van over de hele wereld te importeren en te verdelen.

In 1979 creëerde Cutler ook een platenlabel "Recommended", voor andere dan zijn eigen uitgaves. In 1987 combineerde hij de labels Ré en Recommended en vormde "RéR". Cutler stapte uit Recommended Distribution dat een coöperative werd, zodat hij zich kon concentreren op het label en op RéR's postordercataloog. Tegen 1989 was het distributiebedrijfje echter zwaar in schulden gekomen, en Cutler werd verplicht opnieuw een eigen distributiesysteem op te zetten, waarbij RéR nu "RéR/Recommended" werd. Recommended Distribution werd "These Records", een verwant label. Later werd RéR/Recommend "RéR Megacorp", en zette men ook een website en online winkelmogelijkheden op.

Sublabels[bewerken]

Recommended Records heeft een aantal sublabels:

Verwante labels[bewerken]

Een verdeelnetwerk van labels waarmee wordt samengewerkt bestaat wereldwijd, om experimentele, ongewone en innovatieve muziek te promoten. Hoewel dit afzonderlijke labels zijn, wordt soms samengewerkt of wordt eenzelfde muzikale ethiek gedeeld:

Artiesten[bewerken]

Dit zijn enkele van de artiesten waarvan muziek is verschenen of heruitgebracht op het Recommended Records platenlabel.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]