Red Adair

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Red Adair (1964)

Paul Neal "Red" Adair (Houston (Texas), 8 juni 1915 – aldaar, 7 augustus 2004) was een beroemd Amerikaans bestrijder van aardolie- en aardgasbranden. Hij werd wereldberoemd door de door hem ontwikkelde methoden in het uiterst gevaarlijke beroep van het bestrijden van branden, zowel op land als op de zee.

Adair werd geboren in Houston, Texas. Hij begon met het bestrijden van branden nadat hij zijn diensttijd had doorgebracht als bommenopruimer tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1959 richtte hij zijn eigen bedrijf op en in zijn lange carrière bluste hij meer dan 2000 grote branden. Op 75-jarige leeftijd nam hij nog deel aan het blussen van de branden in de olievelden van Koeweit in 1991.

In 1978 verlieten zijn meest capabele medewerkers, Asger "Boots" Hansen en Ed "Coots" Matthews, het bedrijf van Adair om hun eigen bedrijf Boots & Coots International Well Control, Inc. op te richten. Na Adairs pensionering nam Boots & Coots het bedrijf van Adair over.

De in 1968 gemaakte film Hellfighters, met John Wayne in de hoofdrol, was gebaseerd op Adairs levensverhaal.[1]

In 1964 was Adair in Nederland om met een Rotterdamse sleepboot en een Amerikaanse installatie op het ponton Tak 7 de blow-out van stikstof van Nordsee B-1 in de Noordzee bij Borkum onder controle te krijgen met een spoeling van bariet en zout. Dit mislukte echter.[2] In december 1965 was hij opnieuw in Nederland om de NAM te adviseren na de blow-out van Sleen-2.[3]