Red West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Red West
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Robert Gene West
Geboren 8 maart 1936 in Bolivar
Overleden 18 juli 2017 in Memphis
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Bijnaam Red
Werk
Jaren actief 1958-2016
Beroep Acteur, stuntman, zanger
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Robert Gene West (Bolivar (Tennessee) VS, 8 maart 1936Memphis (Tennessee), 18 juli 2017) was een Amerikaans acteur.

West was een goede vriend van Elvis Presley. Hij ontmoette Elvis op de middelbare school; West zat een klas lager. Hij speelde football en deed aan boksen.

West woonde met zijn moeder in Memphis en werd uiteindelijk de persoonlijke chauffeur van Elvis. Hij reed hem in de jaren 1955 en 1956 naar verschillende plaatsen in het zuiden van de VS. Van 1956 tot 1958 zat West bij de mariniers, maar doordat hij dichtbij gestationeerd was kon hij in contact blijven met Elvis.

Op 14 augustus 1958 overleed Wests vader, van wie hij vervreemd was. Op dezelfde dag overleed de moeder van Elvis. Toen Elvis in 1960 afzwaaide, huurde hij West in als bodyguard. Naarmate Elvis meer ging verdienen deed hij West enkele auto's cadeau.

West werd tevens stuntman en verscheen gedurende de jaren 60 in zestien Elvis-films. Ook speelde hij dan kleine rolletjes. Op 1 juli 1961 trouwde West met een van Elvis' secretaresses, Pat. West bleek een man van vele talenten te zijn, want hij ging ook liedjes schrijven voor Elvis, Pat Boone, Ricky Nelson en Johnny Rivers. Ook verscheen hij in televisieseries als The Wild Wild West, Baa Baa Black Sheep en The Duke.

In 1976 werd West met twee anderen door Elvis' vader ontslagen als bodyguard. De oude Presley vond dat ze enthousiaste fans die te dichtbij kwamen te hard aanpakten. De drie schreven een boek over Elvis, dat twee weken voor zijn dood in 1977 uitkwam. Sinds die tijd werkte West aan zijn acteercarrière en liedjes schrijven.

West overleed op 81-jarige leeftijd in Baptist Hospital in Memphis.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]