Redza Piyadasa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Redza Piyadasa
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Kuantan, 1939
Overleden mei 2007
Geboorteland Maleisië
Beroep(en) Kunstenaar, kunstcriticus en -geschiedkundige.
Oriënterende gegevens
Jaren actief Sinds de jaren vijftig
Stijl(en) Met name moderne Aziatische kunst
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Redza Piyadasa (Kuantan, 1939 - Selayang, 7 mei 2007) was een Maleisisch kunstenaar, kunstcriticus en -geschiedkundige.

Levensloop[bewerken]

Pivadasa werd geboren in een Singalees gezin in Kuantan, de hoofdstad van de staat Pahang.

Aanvankelijk studeerde hij voor leraar aan het Malaysia Teacher's College in Brinsford Lodge, dat tegenwoordig is opgegaan in de Universiteit van Wolverhampton in Wolverhampton in Engeland. Daarop vervolgde hij met steun van een studiebeurs van de Maleisische regering een formele kunststudie aan het Hornsey College of Art in Crouch End, Londen. Hier slaagde hij in 1967.

Vervolgens keerde hij terug naar Maleisië en begon hij als leraar aan school voor kunst en design, die kort ervoor was opgericht als onderdeel van de Universiti Teknologi MARA (Technologische Universiteit MARA).

Pivadasa wijdde zijn leven aan de kunst, zowel wat betreft de theorie als de uitvoering. Als kunstenaar maakte hij beeldende kunst als schilderijen, collages en installaties. Door middel van zijn publicaties in het Engels als het Maleis vulde hij in de jaren zestig en zeventig een belangrijk vacuüm. Hij bracht een in deze tijd nog nauwelijks bestaand debat in zijn land op gang over de geschiedenis van en een kritische kijk op kunst.

Pivadasa was met name geïnteresseerd in moderne Aziatische kunst die hij in verband bracht met zowel de traditionele kunst in Azië als de hedendaagse kunst in het westen. Zijn kritieken boden een antwoord op het neo-nationalistische, islamitische en mondiale stromingen in Maleisië.

Gedurende een lange tijd van zijn leven, in de laatste twee decennia van de 20e eeuw, werkte hij aan het collagewerk Malaysia Series. In 1998 werd hij onderscheiden met een Prins Claus Prijs.

Exposities[bewerken]

  • 1987: Baba family
  • 1978: A matter of time

Externe links[bewerken]

  • The Star Online, biografie (13 mei 2007, door Eddin Khoo)
  • Prins Claus Fonds, profiel