Reed-Solomoncode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Reed-Solomoncode ofwel RS-code is een foutdetectie en -correctiecode die wordt gebruikt om mogelijke transmissiefouten te detecteren en/of te corrigeren door gebruik te maken van extra, redundante informatie. Een muziek-cd gebruikt bijvoorbeeld een RS(28,24)-code gevolgd door een RS(32,28)-code om incidentele leesfouten te corrigeren.

Reed-Solomoncodes vormen een niet-binaire subklasse van de BCH-codes die m aaneengesloten bits coderen in niet-binaire symbolen die elementen zijn in het eindige extensielichaam GF(2^m) van GF(2). In de praktijk kunnen de niet-binaire symbolen worden gerepresenteerd met behulp van binaire informatie.

Reed-Solomoncodes worden vaak aangeduid als RS(n,k) of RS(n,k,t) waarbij n het aantal niet-binaire symbolen is (van het extensielichaam GF(2^m)) waarin de k originele informatie symbolen worden gecodeerd door n-k = 2t redundante symbolen (van hetzelfde extensielichaam) toe te voegen. De waarde van t is het aantal symboolfouten dat gecorrigeerd kan worden. Een RS(n,k)-code kan dus (n-k)/2 symboolfouten corrigeren.

RS-codes zijn cyclische codes, wat wil zeggen dat een cyclische verschoven versie van een codewoord, ook een codewoord van dezelfde code is.

Zie ook[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • Reed, I.S. en G. Solomon, "Polynomial codes over certain finite fields," Journal of the Society of Industrial and Applied Mathematics., vol. 8, pagina 300-304, juni 1960.