Reevediep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reevediep
Ligging Reevediep
Lengte 7,5 km
Bron IJssel
Monding Drontermeer / Vossemeer
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Reevediep (spelling met dubbele e) is een waterverbinding tussen de IJssel bij Kampen en het Drontermeer bij Noordeinde. De monding in het Drontermeer ligt bij het eiland Reve (spelling met enkele e) . De verbinding werd aangelegd als hoogwaterafvoer maar wordt tevens gebruikt voor de recreatievaart.[1] Het Reevediep telt meerdere kunstwerken: de Scheeresluis, inlaat het Lange eind, de spoorbrug van de Hanzelijn, de Reevediepbrug en de Nieuwendijkbrug. Deze kunstwerken verbinden de stad Kampen met Kamperveen.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Reevediep verwijst naar de oude benamingen van het gebied Nieuwe Reve en Buiten Reve. De Buiten Reve was een wetering die weer een restant was van de vroegere watergang Reeve en maakt nu deel uit van het Reevediep.[2] In het Drontermeer ligt het eiland Reve. Rondom Kampen heten de aftakkingen van de IJssel veelal Diep, zoals het Ganzendiep en het Kattendiep.

Prehistorie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van het Reevediep is een bijzondere archeologische vondst gedaan die nieuw licht werpt op de geschiedenis van het gebied. Op een locatie werd een groot aantal jachtkampen uit de midden steentijd blootgelegd (10.000-5.300 v Christus). Voor het eerst werden in Noord-Nederland pijlpunten aangetroffen, die tot nu toe voornamelijk beneden de rivieren zijn opgegraven. Uniek is de vondst van een hut of omheining die rond een van de concentraties vuursteen moet hebben gestaan. Verder werden schillen van hazelnoten gevonden, voedsel voor de prehistorische mens die hier tijdelijk verbleef.[3]

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied rondom het Reevediep wordt beheerd door o.a. Staatsbosbeheer. Door de graving van het Reevediep zijn een aantal, daarvoor al bestaande natuurgebieden onderdeel geworden van het Reevediepgebied. Voorbeelden: de Koerskolk en De Enk en zijn andere gebieden compleet veranderd, voorbeeld: De Onderdijkse Waard.

In het Reevediep komen een aantal zeldzame diersoorten voor zoals de meervleermuis, waterspitsmuis, rivierrombout, otter en de kleine modderkruiper.[4] Dit komt vooral omdat het Reevediep een belangrijke ecologische verbinding is tussen enerzijds een rivier: de IJssel, en anderzijds een van de Veluwerandmeren: het Drontermeer. Naast zeldzame diersoorten komen er bijvoorbeeld ook reeën voor.[5]

Ruimte voor de Rivier[bewerken | brontekst bewerken]

De aanleg van het Reevediep is gebeurd in het kader van het project Ruimte voor de rivier. Om hogere rivierafvoer via IJssel mogelijk te maken is bij Kampen gekozen voor een combinatie van twee rivierverruimende ingrepen. In de stad is de IJssel tussen de Eilandbrug en de Molenbrug met ca 2 m verdiept. Ten zuiden van Kampen is het Reevediep aangelegd die zal functioneren als een bypass voor water om de stad heen. Er is voor aanleg van deze bypass gekozen, omdat de bestaande bebouwing van de stad Kampen andere opties, zoals het ophogen van dijken en kades of uiterwaardvergraving, in de weg stond. De aanleg van het Reevediep moest ook een impuls geven aan de tweede hoofdopgave van het programma Ruimte voor de rivier namelijk het versterken van de ruimtelijke kwaliteit. Dit is ingevuld door o.a. een goede vormgeving van het ontwerp en bijdragen aan waterrecreatie, struin-, fiets en wandelmogelijkheden en natuurontwikkeling.

Tweede fase[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 maart 2019 is met de opening van het gebied door Koning Willem-Alexander de eerste fase van het Reevediep afgerond.[6] De tweede fase was op dat moment al gestart.[7] Dit omvat de aanleg van een nieuwe sluis (de Reevesluis) in het Drontermeer bij het eiland Reve, het verwijderen en vervangen door een brugverbinding van de Roggebotsluis en de versterking van de Drontermeerdijk. Met het verwijderen van de Roggebotsluis ontstaat een open verbinding met het IJsselmeer. Bij storm kan het water vanuit het IJsselmeer de laaggelegen delen van het Reevediep overspoelen, wat een belangrijke bijdrage is aan de natuurlijke dynamiek van het systeem. Bij hoogwater op de IJssel kan het IJsselwater via het Reevediep vrij afstromen naar het IJsselmeer.

Via de Reevedam, Reevesluis, Drontermeerdijk, de nieuwe brug bij de Roggebot en de Nieuwendijkbrug ontstaat ook een nieuwe fietsroute rondom Kampen.

De tweede fase zal naar verwachting in 2022 worden afgerond.

Wonen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste woonwijk die binnendijks aan het Reevediep zal worden ontwikkeld is de Kampense wijk Reeve. Deze wijk wordt een waterrijke wijk met veel watersportfaciliteiten.[8]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]