Reflektor (single)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reflektor
Single van:
Arcade Fire
Van het album:
Reflektor
B-kant(en) instrumentale versie
Uitgebracht 9 september 2013
Opname 2013
Genre dancerock, indierock, disco
Duur 7:34 (albumversie)
4:59 (radioversie)
Label Merge, Sonovox
Schrijver(s) Will Butler, Win Butler, Régine Chassagne, Jeremy Gara, Tim Kingsbury, Richard Reed Parry
Producent(en) Arcade Fire, Markus Dravs, James Murphy
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Arcade Fire
2011
Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)
  2013
Reflektor
  2013
Afterlife
Volgorde op Reflektor
  1
Reflektor
  2
We Exist
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"Reflektor" is een nummer van de Canadese band Arcade Fire. Het nummer werd uitgebracht op hun gelijknamige album uit 2013. Op 9 september van dat jaar werd het nummer uitgebracht als de eerste single van het album.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

"Reflektor" is geschreven door alle bandleden en geproduceerd door de band in samenwerking met Markus Dravs en LCD Soundsystem-frontman James Murphy. De band begon in 2011 met het werk aan het nummer. Zanger Win Butler vertelde hierover: "We namen wat op in Louisiana met de Haïtiaanse percussionisten [Willinson Duprate and Verrieux Zile] en we konden ermee leven. Het is een erg lang proces." Daarnaast zong David Bowie een aantal regels in het nummer. Bandlid Richard Reed Parry vertelde over zijn bijdrage: "Het was vlak nadat The Next Day was uitgebracht. Hij kwam net uit de studio in New York toen wij aan het mixen waren, gewoon om te horen wat wij deden. Hij bood ons zijn diensten aan omdat hij het nummer erg goed vond. In feite bedreigde hij ons bijna - hij zei, 'Als je niet opschiet met het mixen van dit nummer, steel ik het misschien wel van jullie!' Dus wij dachten, waarom gaan we niet een stap verder, waarom zing je niet op onze versie? Gelukkig stemde hij hiermee in, en wij waren er erg blij mee."[1]

"Reflektor" valt binnen de genres dancerock, indierock en disco. De tekst gaat over het verschil tussen het Haïtiaanse leven en het westerse leven. Win Butler vertelde hierover: "Ik denk dat het leven [in Haïti] erg moeilijk is en het is geweldig om te zien dat mensen die geen toegang hebben tot eten of schoon water een feest geven. Het is niet alsof ik probeer te zingen over hun ervaringen. Ik was vooral aan het leren van wat ik zag en probeerde het tekstueel toepassing te geven op mijn eigen leven. Ik probeer niet om verhalen van andere mensen te vertellen. We proberen alleen maar om je een ervaring te geven die je verandert."[2]

In de videoclip van "Reflektor", opgenomen in zwart-wit en geregisseerd door Anton Corbijn, is de band te zien terwijl zij een man die verkleed is als discobal achtervolgen. Tevens spelen zij het nummer achterin een bus; hierbij dragen zij vergrootte papier-machéhoofden van zichzelf. De echte bandleden stoppen deze papier-machéhoofden uiteindelijk in een grafkist. In 2014 won de clip een MTV Video Music Award in de categorie Best Art Direction.

"Reflektor" werd geen hele grote hit. In Canada, het thuisland van de band, behaalde het de grootste successen met een twintigste plaats in de hitlijst. In het Verenigd Koninkrijk bereikte het plaats 44, terwijl het in de Amerikaanse Billboard Hot 100 niet verder kwam dan plaats 99. In Nederland bereikte de single geen hitlijsten en in Vlaanderen kwam het tot plaats 35 in de Ultratop 50. Ondanks de geringe successen was het nummer in Nederland enkele jaren genoteerd in de Radio 2 Top 2000.

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'13'14'15'16'17'18'19'20'21
Reflektor ---15391581--- -
  1. Een getal geeft de plaats aan, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.