Reformbeweging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jurk in reformstijl, zonder korset (1911)

De reformbeweging is een beweging die aan het eind van de 19de eeuw in Duitsland ontstond en uit was op hervorming van de samenleving (aangeduid als 'Lebensreform').

Kernidee[bewerken | brontekst bewerken]

De reformbeweging bestond uit verschillende bewegingen. Gemeenschappelijk was dat men wilde komen tot een totale hervorming van de maatschappij en de manier waarop mensen met elkaar en met hun omgeving omgingen. De beweging wordt gezien als een reactie op industrialisatie, verstedelijking en materialisme. Gezond voedsel (zoals vegetarisme) en medicijnen (natuurgeneeswijze) waren belangrijke thema's. Maar daarnaast was er aandacht voor alternatieve kleding, alternatieve landbouw, reformpedagogiek en naturisme.

Voedsel en medicijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderdeel van de beweging waren de zogenoemde reformwinkels. De eerste hiervan werd in Duitsland geopend. In Nederland werd in 1936 de Vereniging van Nederlandse Reformhuizen (VNR) opgericht. Deze winkels verkopen producten als koffievervangers, kruidenmengsels, zemelen, voedingssupplementen, dieetproducten en homeopathische geneesmiddelen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lebensreform van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.