Refresh rate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De refresh rate of vernieuwingsfrequentie is het aantal keer per seconde dat weergevende hardware al zijn pixels kan verversen en wordt uitgedrukt in hertz (Hz). Het is een grootheid die enkel gebruikt wordt voor hardware voor weergave van een videosignaal, zoals beeldschermen en projectors. Hierin verschilt het met de frame rate, die enkel gebruikt wordt voor hardware die videosignalen genereert of vastlegt, zoals een grafische kaart of een videocamera.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Om het idee achter de refresh rate te begrijpen, moet men weten hoe een CRT-beeldscherm werkt. Een CRT-beeldscherm heeft een glazen beeldbuis die bedekt is met fosfor. Om een afbeelding weer te geven, schiet een elektronenkanon elektronen naar de fosfordeeltjes, waardoor ze energie krijgen en oplichten.

Het elektronenkanon begint in de linkerbovenhoek, beweegt horizontaal naar rechts en beweegt naar de linkerkant van de volgende lijn, totdat de rechterbenedenhoek bereikt wordt. Hierna schakelt het elektronenkanon uit en gaat het terug naar de linkerbovenhoek, waardoor er voor een moment geen licht meer is. Het herbeginnen van de cyclus geeft het beeld opnieuw weer en ververst dus als het ware het beeldscherm. De frequentie van dit verversen per seconde is de refresh rate.

Refresh rate en frame rate[bewerken | brontekst bewerken]

Refresh rate en frame rate zijn dus niet hetzelfde. Bij een computersysteem bijvoorbeeld, genereert de grafische kaart een aantal frames per seconde. Dit wordt uitgedrukt in fps (frames per seconde). Deze frames worden naar een beeldscherm gestuurd dat zich een aantal keer per seconde kan verversen.

Wanneer de grafische kaart meer frames genereert dan het beeldscherm kan weergeven en de frame rate dus hoger is dan de refresh rate, zullen niet alle frames kunnen worden weergegeven. In het omgekeerde geval, wanneer de grafische kaart minder frames genereert dan het beeldscherm kan weergeven en de refresh rate dus hoger is dan de frame rate, zullen sommige frames meerdere keren op het beeldscherm getekend worden. Hierdoor is het in multimediatoepassingen, waar vloeiende beweging belangrijk is, aangeraden om de twee op elkaar af te stemmen.