Refugehuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Refugiehuis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Museum De Vier Ambachten in Hulst is gehuisvest in het voormalig refugium van de abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen (Koksijde, België)

Een refugehuis, ook refugie of refugium genoemd, was voor de bewoners van abdijen en kloosters een toevluchtshuis in periodes waarin zij zich, door oorlog of andere onrust, niet veilig voelden in hun dikwijls afgelegen verblijf.

Een refugehuis was vaak een versterkt stenen huis binnen de poorten van een ommuurde stad. In een stad als Mechelen bijvoorbeeld bevonden zich refugiehuizen van tal van kloosters uit de wijde omgeving. Niet alleen de kloosterlingen konden een veilig heenkomen in een refugie vinden; ook kostbaarheden en relieken uit de kloosters werden erheen gebracht in tijden van onrust.

Als een klooster ergens gedwongen werd te sluiten, zoals in de Republiek der Verenigde Nederlanden gedurende de Reformatie, vestigden de religieuzen zich soms in een naburig gebied waar het kloosterverbod niet gold, met de intentie om te zijner tijd terug te keren. Ook dit werd een refugie genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is het klooster van de Birgittinessen te Uden, dat Maria Refugie wordt genoemd en dat nog steeds bestaat. Dit klooster was in het Land van Ravenstein gelegen, waar katholiek kloosterleven was toegestaan.