Regelgebaseerd systeem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met een regelgebaseerd systeem wordt in de informatica een systeem bedoeld dat wordt gebruikt om kennis op te slaan en op een nuttige manier te bewerken. Regelgebaseerde systemen worden met name veel gebruikt bij de studie van kunstmatige intelligentie.

Toepassingen[bewerken]

Een klassiek voorbeeld van een regelgebaseerd systeem is het domeinspecifieke expertsysteem. Dit systeem wordt gebruikt voor het maken van afleidingen of keuzes. Een arts kan zo bijvoorbeeld aan de hand van een bepaalde reeks symptomen een bijbehorende diagnose van de aandoening stellen. Een ander voorbeeld is het maken van tactische bewegingen in bijvoorbeeld een computerspel.

Binnen het kader van de lexicale analyse kunnen regelgebaseerde systemen gebruikt om computerprogramma's te compileren of interpreteren. Het kan ook voor natuurlijke taal-verwerking gebruikt worden.

Logisch programmeren is een poging tot het afleiden van uitvoeringsinstructies op basis van een regelgebaseerd systeem dat bestaat uit een reeks gegevens en regels. Deze methode is wat minder rechtstreeks dan het gebruik van imperatieve programmeertalen waarbij de uit te voeren stappen simpelweg achter elkaar staan.

Opbouw[bewerken]

Een regelgebaseerd systeem kan in vier componenten worden onderverdeeld:

Zie ook[bewerken]