Regering-De Decker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pierre De Decker

De laatste Belgische unionistische regering-De Decker, onder leiding van minister van Binnenlandse Zaken Pierre de Decker, regeerde van 30 maart 1855 tot 9 november 1857, en telde 2 katholieke, 2 liberale en 2 extra-parlementaire ministers.

Verloop[bewerken]

Op 4 maart 1855 nam de gematigd liberale regering-De Brouckère na een stemmingsnederlaag in het parlement ontslag. Vervolgens gaf koning Leopold I achtereenvolgens de opdracht aan de liberalen Noël Delfosse, Victor Tesch en de katholieke Barthélémy de Theux de Meylandt om een nieuwe regering te vormen. Zowel Delfosse, Tesch als de Theux slaagden echter niet in hun opdracht, omdat geen enkele partij een parlementaire meerderheid had.

Koning Leopold I, die nog steeds erg unionistisch ingesteld was, gaf vervolgens aan de gematigde katholiek Pierre de Decker de opdracht om een unionistische regering te vormen. Op 30 maart 1855 was hij met zijn opdracht klaar en zijn regering werd gesteund door de katholieken en de gematigde liberalen.

Doordat er tussen de katholieken en de liberalen moeilijk samen te werken viel, kende de regering-De Decker al snel meerdere spanningen. Nadat de katholieken bij de gemeenteraadsverkiezingen van 27 oktober 1857 een zware nederlaag leden, beschouwde De Decker dit als een afkeuring van zijn beleid en nam de regering-De Decker erg tegen de zin van koning Leopold I op 30 oktober 1857 ontslag, waarna er nieuwe parlementaire verkiezingen werden uitgeschreven voor 10 december.

Samenstelling[bewerken]

Minister Naam Partij
Buitenlandse Zaken Charles Vilain XIIII Katholieken
Binnenlandse Zaken Pierre de Decker Katholieken
Justitie Alphonse Nothomb extra-parlementair
Financiën Edouard Mercier Liberalen
Openbare Werken Auguste Dumon Liberalen
Oorlog Léonard Greindl extra-parlementair

Zie ook[bewerken]