Regering-Goblet d'Alviella-Rogier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De regering onder leiding van Albert Goblet d'Alviella was aan het bewind in België van 20 oktober 1832 tot 1 augustus 1834 en was samengesteld uit katholieken en liberalen.

Verloop[bewerken]

Na het ontslag van Felix de Mûelenaere werd Goblet d'Alviella op 18 september 1832 benoemd tot formateur. Na een maand onderhandelen over een akkoord om wapenstilstand met Nederland te bekomen, was hij op 20 oktober met zijn opdracht klaar. Hoewel Goblet d'Alviella voorzitter van de ministerraad was, werd minister van Binnenlandse Zaken Charles Rogier beschouwd als de echte regeringsleider.

Nadat de regering een akkoord met Nederland bekwam, leidde tot heftige oppositie in het parlement. Ook wetsontwerpen over spoorwegen en openbare werken leidden tot hevige debatten in het parlement.

Nadat de regering in conflict kwam met minister van Oorlog Louis Evain, besloot koning Leopold I om de katholieken Barthélémy de Theux de Meylandt en Felix de Mûelenaere te vragen om zich met een regeringsherschikking bezig te houden. Nadat de ministers Charles Rogier en Joseph Lebeau dit te weten kwamen, nam de Regering-Goblet d'Alviella op 1 augustus 1834 ontslag.

Samenstelling[bewerken]

Minister Naam Partij
Buitenlandse Zaken Albert Goblet d'Alviella Liberalen
Binnenlandse Zaken Charles Rogier Liberalen
Justitie Joseph Lebeau Liberalen
Financiën Auguste Duvivier technicus
Oorlog Louis Evain technicus
Zonder Portefeuille Félix de Mérode Katholiek

Zie ook[bewerken]