Regering-Jambon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jambon
Vlag van Vlaanderen Vlaamse Regering
Regering Homans (zetelverdeling 2019).png
Coalitie      N-VA
     CD&V
     Open Vld
Zetels 70 op 124 (26 mei 2019)
Minister-president Jan Jambon
Start 2 oktober 2019
Voorganger Homans
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

De regering-Jambon is de Vlaamse regering onder leiding van Jan Jambon. Ze werd gevormd na de Vlaamse verkiezingen van 2019 en bestaat uit de partijen N-VA, CD&V en Open Vld. In het parlement heeft de coalitie een meerderheid van 70 zetels op 124.

De regering werd voorafgegaan door de regering-Homans, wat een interimregering was nadat minister-president Bourgeois ging zetelen als Europees Parlementslid. Op het moment van de verkiezingen was de regering-Bourgeois nog in functie.

Totstandkoming[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Regeringsformaties België 2019-2020 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Als voorzitter van de grootste partij, N-VA, nam Bart De Wever het initiatief op zich om een nieuwe Vlaamse Regering te vormen. Hij kondigde aan om vanaf dinsdag 28 mei 2019 te zullen praten met alle partijen met verkozenen in het Vlaams Parlement, in de volgorde van klein naar groot. Deze gesprekken werden op woensdag 29 mei 2019 verdergezet. De daaropvolgende weken voerde Bart De Wever verschillende gesprekken, waaronder met het Vlaams Belang, al was al meteen duidelijk dat ze geen derde partner zouden vinden vanwege het cordon sanitaire rond Vlaams Belang. De Wever legde een inhoudelijke nota voor aan de partijbesturen van N-VA, CD&V, Open Vld en Vlaams Belang. Hij liet via een persbericht weten dat de federale onderhandelingen te veel doorwegen op de regionale partnerkeuze. Als gevolg daarvan laste de informateur een pauze in, hij blijft wel gesprekken voeren. Gedurende de maand juli 2019 lagen de onderhandelingen op Vlaams niveau hierdoor zo goed als stil. Ze werden hervat begin augustus.

Op 12 augustus 2019 bracht de N-VA een "startnota" uit die de basis moet vormen van een nieuw Vlaamse regeerakkoord. De partij ging daarbij voor een regering met CD&V en Open Vld, met andere woorden een voortzetting van de uittredende zogenoemde "Zweedse" coalitie. De bewuste partijen waren er alle op achteruitgegaan na de verkiezingen en in tegenstelling tot in de vorige regering was Open Vld niet meer overbodig om een meerderheid te kunnen vormen.

Op 13 augustus kwamen de hoofdonderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld voor het eerst samen. Vervolgens kwamen gedurende een drietal weken vijftien thematische werkgroepen bijeen, die zich bogen over elk beleidsdomein. De onderwerpen waar de werkgroepen het niet eens over raakten, kwamen terug op de tafel van de hoofdonderhandelaars. Omdat de gesprekken traag en moeizaam verliepen, was er op 23 september, de dag dat het Vlaams Parlement opnieuw samenkwam, nog geen regering. Hierdoor vond er voor het eerst in de geschiedenis geen septemberverklaring plaats. Uiteindelijk bereikten de onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld op 30 september, 127 dagen na de verkiezingen, een akkoord. Op de avond van 1 oktober werd het regeerakkoord goedgekeurd door de ledencongressen van de drie partijen. De nieuwe Vlaamse Regering werd op 2 oktober 2019 ingezworen.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De regering bestaat uit 9 ministers (8 ministers + 1 minister-president). N-VA heeft 4 ministers (inclusief de minister-president), CD&V 3 en Open Vld 2. De leden van deze Vlaamse Regering en hun bevoegdheden zijn als volgt:[1]

Functie en bevoegdheden Naam Partij
Minister-president en minister
Buitenlandse Zaken, Cultuur, ICT en Facilitair Management
Jan Jambon N-VA
Viceminister-president en minister
Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw
Hilde Crevits CD&V
Viceminister-president en minister
Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen
Bart Somers Open Vld
Viceminister-president en minister
Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand
Ben Weyts N-VA
Minister
Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme
Zuhal Demir N-VA
Minister
Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding
Wouter Beke CD&V
Minister
Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed
Matthias Diependaele N-VA
Minister
Mobiliteit en Openbare Werken
Lydia Peeters Open Vld
Minister
Brussel, Jeugd en Media
Benjamin Dalle CD&V

Dalle is het Brussels lid van de Vlaamse Regering en woont als dusdanig het VGC-college en het GGC-college met raadgevende stem bij.

Wijzigingen tegenover de vorige regering[bewerken | brontekst bewerken]

De verdeling van de ministers over de partijen is identiek aan die van de regering-Bourgeois: vier (plus de parlementsvoorzitter) voor N-VA, drie voor CD&V en twee voor Open Vld. Desondanks keren enkel Ben Weyts, Hilde Crevits en de later ingevallen Lydia Peeters terug; alle anderen zijn nieuw.

Een nieuwe bevoegdheid is onder meer "Justitie en Handhaving", wat in feite nog grotendeels een federale materie is.