Regering-Rogier I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De eerste regering-Rogier I was de regering van België van 12 augustus 1847 tot 28 september 1852, uitsluitend samengesteld uit liberalen. Rogier was in deze regering minister van Binnenlandse zaken.

Verloop[bewerken]

Bij de verkiezingen van 8 juni 1847 veroverden de liberalen een parlementaire meerderheid en op 12 juni nam de katholieke Regering-de Theux de Meylandt II ontslag. Waarschijnlijk zou er nu een homogeen liberale regering moeten gevormd worden, maar dat was moeilijk aangezien de liberalen geen meerderheid hadden in de Belgische Senaat.

Koning Leopold I gaf aan de liberaal Charles Rogier de opdracht om terug een unionistische regering te vormen, maar daar waren liberalen noch katholieken bereid toe. Na een politieke crisis van twee maanden kwam er op 12 augustus 1847 uiteindelijk toch een liberale regering onder leiding van Charles Rogier.

De regering-Rogier I kreeg te kampen met een financiële crisis en die dreigde in 1848 voor revolutie te zorgen, zoals in andere Europese landen zoals Frankrijk of Duitsland (het revolutiejaar 1848). Om revolutie in België te vermijden diende daarom Rogier op 26 februari 1848 een wetsontwerp in die de kiescijns om te mogen stemmen verlaagde en gelijkvormig maakte. Na goedkeuring door het parlement werd dit de wet van 12 maart 1848. Ook kwam er de wet van 26 mei 1848 die onverenigbaarheden vastlegde: de cumul van magistraat, hoge officier en provinciegouverneur met een parlementair mandaat werd hiermee verboden.

Dankzij de cijnshervorming behaalden de liberalen een overwinning bij de verkiezingen van 1848.

Om de financiële crisis op te lossen richtte de Regering-Rogier I de Nationale Bank van België op, die in 1850 van start ging. Op 20 september 1851 kwam er bovendien een vrijhandelsakkoord met Nederland en er kwamen onderwijshervormingen ten voordele van het vrij onderwijs.

Bij de verkiezingen van 1852 kenden de liberalen een nederlaag, waarna Rogier op 28 september 1852 zijn ontslag indiende als voorzitter van de ministerraad.

Samenstelling[bewerken]

Minister Naam Partij
Buitenlandse Zaken Constant d'Hoffschmidt Liberalen
Binnenlandse Zaken Charles Rogier Liberalen
Justitie François de Haussy Liberalen
Financiën Laurent Veydt Liberalen
Openbare Werken Walthère Frère-Orban Liberalen
Oorlog Félix Chazal Liberalen

Herschikkingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]