Regeringscommissaris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een regeringscommissaris is iemand die door de regering met een bepaalde opdracht belast is en zodoende een vertegenwoordiger van die regering is.

België[bewerken | brontekst bewerken]

De Belgische federale regering had tot 2010 een regeringscommissaris. Guido De Padt was sinds 17 juli 2009 regeringscommissaris voor een efficiënte overheid, een functie die toegevoegd was aan de minister van Begroting, en belast was met de interne audit van de federale regering. Een jaar later stapte hij weer op.

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlaamse regering duidt ook regeringscommissarissen aan. Zij zijn belast met het toezicht op zowat alle Vlaamse overheidsinstellingen zoals De Lijn, VRT, Universitair Ziekenhuis Gent, universiteiten en hogescholen.

De commissarissen van de Vlaamse regering bij de hogescholen en de universiteiten vormen één College van regeringscommissarissen. Dit college houdt een globaal toezicht op de hogescholen en de universiteiten.

De opdracht van de regeringscommissaris ligt vast bij besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 en bij decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap.[1]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Regeringscommissaris (Nederland) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nederlands-Indië[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in Nederlands-Indië werden vaak functionarissen belast met een speciale taak namens het bestuur. Doorgaans werden ze benoemd door de Gouverneur-generaal van Nederlands-Indië en waren ze aan hem verantwoording verschuldigd. Daarom werden ze ook wel gouvernementscommissaris genoemd. De termen regeringscommissaris en gouvernementscommissaris werden vaak door elkaar gebruikt.[2]

Bekende gouvernementscommissarissen waren:

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Kabinet van de Regeringscommissaris - Universiteit Gent
  2. Frederik Nicolaas Nieuwenhuijzen werd bijvoorbeeld door zijn tijdgenoot George Frederik Willem Borel ‘regeringscommissaris voor Atjeh’ genoemd (Drogredenen zijn geen waarheid, editie Eburon, Delft, 2009, blz. 334). Cees Fasseur vertelt (Indischgasten, Ooievaar, Amsterdam, 1999, 2e druk, blz. 172) dat dezelfde Nieuwenhuijzen een lakzegel liet maken met de tekst ‘Gouvernementscommissaris voor Atjeh’.