Regeringsformatie (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De formatie van een federale regering in België verloopt zoals volgt.

Koninklijke raadpleging[bewerken]

Kort na de Belgische verkiezingen van de kamer van volksvertegenwoordigers en senaat begint de regeringsformatie. De Koning wacht de resultaten af en nodigt een aantal prominenten, onder wie de informateur en de formateur. uit voor verkennende gesprekken. Hiervoor zijn er geen wettelijke bepalingen of regels.

Verkennende fase: de informateur[bewerken]

De taak van de informateur is onderzoeken welke combinaties van politieke partijen mogelijk zijn om tot een nieuwe regeringscoalitie te komen. Hij voert hiervoor gesprekken met de fractievoorzitters of voorzitters van partijen en doet daarvan verslag aan de Koning.

Als de onderhandelingen geen resultaat opleveren, kan de informateur zijn opdracht teruggeven aan de Koning, die dan op basis van adviezen een nieuwe informateur aanwijst. Het is overigens ook mogelijk dat direct een formateur wordt aangewezen en de informatiefase wordt overgeslagen. De koning kan ook andere andere taken of rollen geven. Zie andere personages

Formateur vormt regeringsovereenkomst[bewerken]

De beoogde coalitiepartners werken een concept-regeerakkoord uit, sluiten een definitief akkoord en verdelen de posten over de partijen. De formateur brengt ook regelmatig verslag uit aan de Koning. Binnen de partijen zijn er verschillende afspraken voor de postenverdeling. Als de kandidaten zijn voorgesteld aan de andere partijen en er geen bezwaren rijzen, wordt de ploeg voorgesteld aan de koning.

Andere personages[bewerken]

De Koning kan ook andere personen aanwijzen met een specifieke functie of rol als hier behoefte aan is, zoals de koninklijk bemiddelaar, een koninklijk verduidelijker, preformateur, ontmijner.

Koning benoemt de regering[bewerken]

De Koning benoemt de nieuwe regering, tekent de Koninklijke Besluiten en stelt de nieuwe regering voor aan de pers op de trappen van het koninklijk paleis.

Regeringsverklaring[bewerken]

De regeringsverklaring wordt door de eerste minister voorgelezen in de Kamer.

Overzicht van de regeringsformatie[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]