Regeringsleider van het Federaal District

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De regeringsleider van het Federaal District (Spaans: Jefe de Gobierno del Distrito Federal) is de drager van de uitvoerende macht in het Mexicaanse Federaal District. Hij wordt in de (internationale) pers vaak aangeduid als "burgemeester van Mexico-Stad". De huidige regeringsleider is Marcelo Ebrard.

Tot 1997 werd het Federaal District geleid door de president van Mexico, die meestal een minister aanstelde die dat in zijn naam deed. Deze minister werd het Hoofd van het Departement van het Federaal District, in de volksmond regent, genoemd. Deze constructie was noodzakelijk omdat de Mexicaanse grondwet het niet mogelijk maakte dat binnen één twee machthebbers zouden wonen. Bovendien had het Federaal District minder autonomie dan de andere Staten van Mexico. Het regionale bestuur van het Federaal District moest daardoor door de nationale overheid ter hand genomen worden.

In 1993 werd de grondwet zodanig gewijzigd dat het Federaal District meer autonomie kreeg. De functie van regeringsleider van het Federaal District werd ingesteld, evenals die van het Wetgevende Assemblee van het Federaal District: een parlement. In 1997 werden voor de positie van regeringsleider de eerste verkiezingen gehouden. De regeringsleider wordt door de bevolking van het Federaal District gekozen voor een periode van zes jaar zonder mogelijkheid op herverkiezing. Tot nu toe zijn alle regeringsleiders afkomstig geweest van de linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD).

Lijst van Regeringsleiders van het Federaal District[bewerken]